Namecheap vs Godaddy: Yang manakah pendaftar domain terbaik? (Mei 2020)

Namecheap vs Godaddy: Yang manakah pendaftar domain terbaik? (Mei 2020)

Namecheap vs Godaddy: Yang manakah pendaftar domain terbaik? (Mei 2020)

Sekiranya anda memilih GoDaddy atau Namecheap untuk pembelian nama domain anda yang seterusnya?


Berasa keliru? Tidak tahu mahu memilih apa?

Jangan putus asa.

Kami ada jawapan untuk anda.

Adalah sukar untuk mendapatkan pendapat objektif mengenai kedua pilihan popular ini yang merupakan pendaftar domain terbaik. Setelah membeli banyak domain dari kedua syarikat, kami ada jawapan untuk anda.

Terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan dalam menghadapi Namecheap vs GoDaddy. Dari segi perbelanjaan, harga GoDaddy dan harga Namecheap sangat berpatutan, terutamanya dengan promosi biasa, penjualan bermusim dan potongan harga yang besar untuk pembelian pukal. Kedua-dua syarikat menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan seperti penjualan e-mel dan pengehosan laman web, tetapi untuk artikel ini, kami lebih banyak menumpukan pada syarikat mana yang merupakan pendaftar nama domain terbaik secara khusus.

GoDaddy, yang pertama kali ditubuhkan pada tahun 1997 mungkin merupakan pendaftar domain yang paling terkenal dalam industri ini. Kempen pemasaran mereka yang meluas telah membantu menyebarkan kesedaran tentang jenama mereka kepada pengguna dan profesional, terutama iklan yang dikeluarkan semasa iklan Superbowl musiman di Amerika Syarikat, tetapi adakah mereka tempat terbaik untuk membeli nama domain?

Namecheap, yang ditubuhkan pada tahun 2000 adalah pesaing terkenal GoDaddy. Mereka memperoleh sokongan dari banyak suara di lobi pro-privasi dengan keluar menentang Undang-Undang Berhenti Pembajakan Dalam Talian (SOPA). Sebagai salah satu pendaftar domain terbesar di industri, mereka menawarkan pelbagai TLD (domain tingkat atas) kepada pelanggan mereka.

Harga

Mungkin faktor yang paling penting bagi pelanggan adalah berapa banyak wang yang harus mereka bayar untuk membeli nama domain mereka. Kedua-dua GoDaddy dan Namecheap dijual secara kompetitif dengan banyak diskaun yang tersedia sepanjang tahun, tetapi mari kita perhatikan harga semasa untuk mendapatkan idea tentang berapa banyak kos yang diperlukan untuk membeli domain untuk laman web atau perniagaan hobi anda.

Harga GoDaddy

Harga GoDaddy berbeza-beza bergantung pada jenis TLD yang anda beli (.com, .net .org, domain negara, dll.) Dan sama ada anda membeli setahun, dua tahun atau lebih. Juga, kupon jualan dan promosi bermusim cenderung menurunkan harga lebih jauh.

Sekiranya anda ingin membeli nama domain dengan murah, anda ingin menggunakan kupon atau menunggu promosi atau penjualan di laman web ini. Selalunya, jika anda membeli domain baru pertama anda dengan syarikat, anda akan mendapat tawaran terbaik. GoDaddy akan membuat anda kuat dalam pembaharuan, jadi berhati-hatilah.

 • .com Domain: $ 2,99 (tetapi $ 0,99 dengan pautan ini) untuk tahun pertama dengan pembelian 2 tahun, dengan tahun kedua ditagih pada $ 17,99
 • .Domain bersih: $ 13.99 untuk tahun pertama, dengan tahun kedua ditagih pada $ 19.99
 • .org Domain: $ 11,99 untuk tahun pertama, dengan tahun kedua dikenakan harga $ 20,99
 • .io Domain: $ 49.99 untuk tahun pertama, dengan tahun kedua dikenakan harga $ 59.99
 • .Domain xyz: $ 0,99 untuk tahun pertama, dengan tahun kedua dikenakan harga $ 14,99

Ini hanyalah contoh TLD paling popular yang ditawarkan oleh GoDaddy.

Dapatkan domain baru pertama dengan harga $ 0,99 di GoDaddy

Harga Namecheap

Sesuai dengan nama mereka, Namecheap cenderung lebih murah berbanding GoDaddy. Seperti pesaing mereka, Namecheap mempunyai banyak penjualan dan diskaun bermusim sepanjang tahun serta kupon yang dapat membantu mengurangkan kos pembelian anda.
Untuk pendaftaran nama domain yang murah, pastinya mereka adalah salah satu pilihan terbaik di luar sana.

 • .com Domain: $ 8.88 setahun
 • .Domain bersih: $ 12.98 setahun
 • .org Domain: $ 12.98 setahun
 • .io Domain: $ 32.88 setahun
 • .Domain xyz: $ 1.38 setahun

Namecheap menawarkan banyak TLD di luar pilihan ini, jadi perlu dilihat.

Lihat diskaun Namecheap terkini (diskaun sehingga 46%)

Harga Pendaftaran Nama Domain Swasta

Setiap orang yang memiliki nama domain harus mengambil berat tentang privasi mereka. Pendaftaran nama domain peribadi adalah perkhidmatan yang ditawarkan oleh kedua-dua syarikat ini. Tanpa perlindungan ini, sesiapa sahaja boleh pergi ke direktori awam dan meminta domain anda untuk mendapatkan maklumat yang boleh merangkumi nombor telefon, nama depan dan nama belakang anda dan maklumat peribadi lain yang anda berikan kepada pendaftar.

Pelaku jahat seperti penggodam dapat menggunakan maklumat ini untuk menyerang perniagaan anda, mencari profil rangkaian sosial peribadi anda dalam talian atau bahkan mengintegrasikan maklumat ini ke dalam strategi yang digunakan untuk menyerang laman web anda. Pencuri identiti juga boleh meminta domain anda untuk mendapatkan maklumat yang sama dalam usaha mencuri identiti anda. Orang yang secara profesional membeli dan membalikkan nama domain yang berharga tidak ketinggalan menghubungi anda di rumah atau perniagaan anda untuk menakut-nakutkan anda sehingga mereka dapat membeli domain anda dengan harga yang lebih rendah daripada yang bernilai!

Namecheap menawarkan pendaftaran nama domain peribadi percuma untuk menyembunyikan bukti kelayakan anda dari pertanyaan Whois sementara GoDaddy memberikan premium pada harga domain untuk perkhidmatan yang sama. Namecheap adalah pemenang yang jelas di sini.

Kelab Domain Diskaun GoDaddy

Sekiranya anda merancang untuk membeli domain secara pukal, perlu dipertimbangkan GoDaddy untuk pendaftaran nama domain yang murah. Dengan harga $ 120 / tahun, anda mendapat pembaharuan .com dengan harga hanya $ 8.29 / tahun.
Sebagai Pemasar Internet yang ingin mengumpulkan domain pembelian secara besar-besaran untuk PBN atau bahkan sebagai jenama global yang berusaha menutup setiap permutasi nama domain anda, mungkin bernilai masa anda untuk bergabung dengan kelab.

Tidak ada yang setara langsung dengan Namecheap, walaupun khabar angin adalah bahawa Namecheap kini sedang mengusahakan versi mereka dengan idea yang sama.

Pengalaman pengguna & Sokongan pengguna

Harga bukan satu-satunya perkara yang perlu diambil kira semasa anda memutuskan Namecheap vs GoDaddy. Pengalaman pengguna dan sokongan pelanggan adalah faktor penting dalam pilihan anda.
Sekiranya salah satu syarikat mempunyai antara muka yang tidak anda sukai atau tidak mempunyai API yang serasi dengan bahasa pilihan pengaturcaraan pembangun web anda, pergi dengan satu syarikat yang lain boleh mengganggu aliran kerja anda sepenuhnya.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa sebilangan pengguna lebih suka satu syarikat daripada yang lain. Seperti semua pendapat dalam talian, jarak tempuh anda mungkin berbeza.

Pengalaman Pengguna GoDaddy

Tuhan

Menjelajah Internet, anda dapat memperoleh banyak pendapat mengenai pengalaman pelanggan GoDaddy.

Kekurangan GoDaddy:

 • Strategi perniagaan GoDaddy saat ini nampaknya memfokuskan pada penjualan yang lebih baik, memberikan pelanggan pelbagai pilihan tambahan yang berbeza ke domain, yang memperlambat proses pembelian.
 • Beberapa pengguna mendapati antara muka GoDaddy membingungkan atau mengecewakan untuk digunakan secara umum. Keluhan yang biasa adalah bahawa antara muka berantakan dan tertumpu pada penjualan perkhidmatan lain kepada pelanggan daripada memberikan akses mudah ke maklumat kritikal.
 • Sokongan e-mel dan sembang cukup responsif, tetapi sebilangan pengguna mengadu bahawa juruteknik dan ejen sokongan menggunakan tindak balas berjenama dan menjawab soalan hanya dengan penyelesaian generik.
 • GoDaddy telah dikritik sebagai mengambil sikap anti-privasi dan anti-kebebasan dengan keluar untuk menyokong Undang-Undang Perundingan Berhenti Dalam Talian (SOPA) dan melarang domain pelanggan kerana mengadakan kandungan yang menyinggung.
 • Pelanggan yang telah menggunakan sistem lelang domain GoDaddy telah mengeluh dengan lantang mengenai amalan perniagaan yang tidak jelas, gangguan dengan lelongan dan masalah lain.
 • Beberapa pengulas mengesyaki bahawa beberapa proses kritikal pada backend GoDaddy sepenuhnya automatik tanpa pengawasan atau input manusia, yang menyebabkan masalah dengan lelongan dan ciri lain di laman web ini.

Kelebihan GoDaddy:

 • GoDaddy mempunyai pasukan keselamatan rangkaian dan maklumat yang luas dan terlatih. Sejak mereka berniaga sejak tahun 1997, mereka memiliki sedikit masalah pelanggaran dan keselamatan.
 • Laman web ini didokumentasikan secara meluas dan mempunyai gudang artikel bantuan dan arahan yang jelas untuk pelanggan.
 • GoDaddy mempunyai sokongan telefon yang sangat baik dengan masa tindak balas yang cepat dan kakitangan yang penuh perhatian. Sebilangan besar pelanggan nampaknya lebih menyukainya berbanding sokongan E-mel dan sembang langsung.
 • Mengenai TLD, GoDaddy mempunyai pelbagai domain tingkat atas yang lebih luas daripada syarikat lain. Sebilangan besar TLD dikeluarkan pertama kali di GoDaddy sebelum diperkenalkan kepada pendaftar lain.
 • Pakej hosting GoDaddy kadang-kadang lebih berpatutan daripada Namecheap, terutamanya memandangkan pakej hosting terhad disertakan dengan setiap pembelian domain.
 • Anda mendapat akses ke sokongan pelanggan 24/7 melalui telefon, serta pilihan sembang
 • Pangkalan pengetahuan yang baik untuk Soalan Lazim, serta forum yang menarik dan canggih

Pengalaman Pengguna Namecheap

capaian nama

Secara amnya dinilai sangat baik oleh pelanggan, Namecheap pastinya tidak mempunyai beberapa kekurangan. Di Reddit dan Stackoverflow, ia sering dianggap sebagai tempat terbaik untuk membeli nama domain dengan murah.

Kekurangan Namecheap:

 • Beberapa pengguna mengadu kesukaran dengan sistem pembaharuan automatik, walaupun masalah ini telah diperbaiki pada tahun ini.
 • Reka bentuk laman web yang minimalis bermaksud bahawa beberapa pengguna yang lebih suka papan pemuka yang lebih mantap akan dibiarkan dengan tata letak barebone Namecheap.
 • Namecheap melaporkan waktu operasi yang sedikit lebih rendah (99.8% ~) daripada sebilangan pesaing mereka.

Kelebihan Namecheap:

 • Namecheap telah mengambil sikap pro-privasi dan pro-kebebasan berbeza dengan GoDaddy, yang bertentangan dengan Stop Online Piracy Act (SOPA).
 • Reka bentuk minimalis papan pemuka Namecheap mudah digunakan, mudah dibaca dan sangat responsif.
 • Enjin cadangan yang kuat yang memberikan idea terbaik untuk nama domain alternatif.
 • Proses pembayaran sederhana tanpa ciri kembung atau penjualan yang invasif.
 • Secara mengesankan, DNS Namecheap tidak pernah dikompromikan oleh mana-mana penggodam, sejauh yang kita tahu.
 • Sokongan pelanggan yang cukup baik secara keseluruhan
 • Pangkalan pengetahuan yang baik untuk Soalan Lazim

Ciri dan Jualan Tambahan

Kedua-dua syarikat mendapat keuntungan tambahan dari penjualan perkhidmatan lain seperti pakej hosting web dan hosting E-mel kepada pelanggan mereka. Terdapat beberapa perbezaan antara keduanya.

Tambahan GoDaddy

 • Perkhidmatan pakar untuk pengurusan CMS, audit keselamatan, migrasi, pengurusan VPS, pengoptimuman Apache dan pelbagai kes penggunaan lain dengan masa pemulihan 72 jam.
 • Office 365 bermula dari $ 8.49 sebulan.
 • Sijil SSL bermula dari $ 63,99 setahun.
 • Web hosting bermula dari $ 2.99 sebulan.
 • Hosting WordPress bermula dari $ 4,99 sebulan.
 • Perkhidmatan pendaftaran Nama Domain Peribadi WHOIS Guard dengan bayaran tambahan berdasarkan TLD pilihan.
 • Banyak lagi dengan perkhidmatan yang terus berubah dan semakin tersedia.

Alat tambah Namecheap

 • Sepanjang hayat percuma bersamaan dengan penjaga WHOIS GoDaddy <- ini sangat besar! Ini bermaksud anda mendapat perlindungan privasi WHOIS sehingga tidak ada yang tahu nama dan alamat anda
 • Penghantaran E-mel percuma.
 • Pelayan nama tersuai percuma.
 • Pakej hosting yang dikongsi, dijual semula, VPS dan khusus.
 • Hosting WordPress dengan harga $ 1 untuk bulan pertama bermula pada $ 3,88 sebulan selepas itu.
 • Sijil SSL bermula dari $ 7.88 setahun.
 • DNS premium dengan harga $ 4.88 setahun.
 • Banyak lagi perkhidmatan.

Web Hosting

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan setelah membeli domain dari salah satu daripada kedua-dua syarikat ini adalah penawaran web hosting mereka. Sebenarnya, anda boleh menghubungkan salah satu domain ini dengan mana-mana hos web, tidak kira di mana anda membelinya. Tetapi, ada sedikit kelebihan dari segi kemudahan dan layanan pelanggan ketika menjaga nama domain dan web hosting dalam perusahaan yang sama.

Hosting GoDaddy

 • Penawaran hosting yang luas, dari ekonomi yang sangat murah hingga ke pelayan khusus
 • Termasuk hosting e-mel
 • Hosting WordPress terurus bermula hanya $ 1, tetapi tidak dapat dibandingkan dengan sesuatu seperti WP Engine
 • SSL dibayar, yang merupakan kelemahan. Anda boleh memuat naik SSL percuma anda sendiri, tetapi ini menyukarkannya
 • Perkhidmatan hosting umumnya mesra pengguna, tetapi mereka tidak menggunakan cPanel pada beberapa tawaran hosting
 • Lihat semua ulasan hosting GoDaddy di sini – serta ulasan WordPress GoDaddy Managed

Hosting Namecheap

 • Namecheap mempunyai beberapa harga hosting yang sangat murah (kini diskaun 50%)
 • Termasuk hosting e-mel
 • Mereka lebih baru dalam permainan, jadi tidak seperti berpengalaman dalam hosting
 • Mempunyai tawaran hosting WordPress khusus, EasyWP – yang mempunyai pelbagai ulasan
 • Panel pentadbir yang mesra pengguna pada amnya
 • Sekiranya anda mempunyai laman web sederhana, ada baiknya anda pergi
 • Dapatkan diskaun 50% di sini

Kesimpulannya

Bergantung pada saiz projek dan anggaran anda, tempat terbaik untuk membeli nama domain berbeza-beza. Namecheap adalah pemenang yang jelas bagi kebanyakan pelanggan, walaupun GoDaddy mungkin menjadi pilihan menarik bagi pelanggan yang ingin membeli domain pukal. Kedua-dua syarikat jauh lebih baik daripada persaingan, memimpin industri dalam inovasi, kestabilan, keselamatan, dan harga.

Dapatkan tawaran Namecheap di sini ->

Dapatkan tawaran GoDaddy di sini, $ 0.99 untuk domain pertama ->

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector