Cara Menghoskan Hosting Laman Web – Bandingkan Harga & Pelan – Mei 2020

Cara Menghoskan Hosting Laman Web – Bandingkan Harga & Pelan – Mei 2020

Cara Menghoskan Hosting Laman Web – Bandingkan Harga & Pelan – Mei 2020

Hari-hari ini nampaknya semua orang dan ibu mereka mempunyai laman web mereka sendiri. Dengan begitu banyak blog dan laman web khusus di luar sana, mudah untuk membuat dan mengurus halaman anda sendiri, bukan? Memang betul, tetapi hakikatnya banyak perkara yang berbeza masuk ke dalam web hosting. Untuk membantu anda memahami proses ini, kami akan membahas semua asas hosting dan juga apa yang boleh anda lakukan untuk menghoskan laman web anda sendiri. Sama ada anda ingin menceburkan diri dalam blog atau ingin memulakan perniagaan dalam talian, anda mesti memahami semua perkara yang perlu diketahui mengenai proses ini dan cara kerjanya.


Apa itu Web Hosting?

Pada intinya, sistem ini adalah tempat laman web atau perkhidmatan tertentu menyimpan laman web anda di pelayan sehingga dapat diakses dari mana saja di dunia. Pada dasarnya, maksudnya ialah semua data laman web anda disimpan pada cakera keras dan disambungkan ke internet supaya anda atau orang lain dapat mengaksesnya semasa anda mengetik domain yang betul.

Jadi bagaimana ini berbeza dengan menyimpan semua barang di komputer anda dan melangkau orang tengah? Sebabnya, penggunaan perkhidmatan hosting web adalah kerana anda tidak perlu risau menggunakan pelayan anda untuk memastikan laman web anda sentiasa dalam talian. Apabila anda memikirkannya, anda mahu khalayak anda mengakses halaman anda pada bila-bila masa sepanjang hari, yang bermaksud bahawa anda harus mengekalkan hubungan yang stabil dan tetap terbuka 24/7. Kos untuk melakukannya boleh menjadi tinggi apabila anda mempertimbangkan perkara seperti bil elektrik dan keupayaan tanpa wayar, jadi lebih baik jika orang lain menangani semua itu, sehingga anda mendapat hasil profesional.

Juga, jika anda tidak mempunyai alat atau perisian untuk membina laman web dari awal di komputer anda, sukar untuk melakukan apa-apa tanpa menggunakan hos web. Selalunya mereka akan mempunyai program yang dapat anda gunakan untuk membuat semua elemen halaman anda, seperti latar belakang, butang, dan fungsi (e-mel, langganan, e-commerce, dll.)

Bagaimana dengan Nama Domain?

Apabila anda melihat kebanyakan host web, anda akan melihat bahawa banyak dari mereka akan menawarkan domain percuma atau semacam hosting nama domain juga. Sekiranya anda baru dalam dunia hosting, maka anda mungkin bingung dengan apa yang masing-masing, jadi izinkan kami menerangkan.

Nama domain adalah alamat ke laman web anda. Inilah yang akan ditaip oleh orang ke bar carian mereka untuk mencari halaman anda. Setiap domain unik, dan mesti didaftarkan agar aktif. Anda akan melihat bahawa domain mempunyai ujung yang berbeza, seperti .com, .net, .org, dan sebagainya. Sebahagian besarnya, akhiran itu penting kerana akan memberitahu anda jenis laman web dari mana asalnya dan dari mana asalnya. Contohnya, jika anda menggunakan .org maka kemungkinan besar anda adalah organisasi, sedangkan .gov bermaksud bahawa ia adalah laman web kerajaan. Akhiran juga boleh berubah bergantung pada negara, dengan banyak dari mereka menggunakan akhiran mereka sendiri untuk menandakan asal-usul laman web ini. Contohnya, United Kingdom menggunakan co.uk, dan Jepun menggunakan co.jp.

Pada akhirnya, domain hanyalah alamat laman web anda, dan mestilah unik. Anda boleh melampirkan beberapa domain ke lokasi yang sama jika anda mahu (seperti mywebsite.com, mycoolwebsite.com, mywebsite.net, dan sebagainya). Sebabnya adalah jika anda ingin memastikan bahawa khalayak anda dapat menemui anda dengan lebih mudah. Sebagai contoh, jika nama laman web anda adalah laman web millerweb, maka anda mungkin ingin mendaftar miller.com, millersite.com, dan millerwebsite.com agar selamat. Dengan begitu, khalayak anda akan menemui anda walaupun mereka tidak mempunyai alamat yang tepat. Ini sangat berguna untuk syarikat besar yang ingin memastikan pesaing atau pengkritik tidak membeli domain yang boleh merosakkan reputasi mereka (seperti millerwebsitesucks.com).

Pendaftar Domain vs Pengehosan Laman Web

Banyak host web akan menawarkan pendaftaran nama domain sebagai perkhidmatan, yang bermaksud bahawa anda boleh membuat domain baru melalui mereka atau memindahkan domain yang sudah anda miliki ke laman web tersebut. Selagi domain tersebut didaftarkan dengan Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), adalah sah untuk dimiliki, dan anda adalah satu-satunya pemiliknya.

Mendaftarkan domain anda perlu mempunyai laman web, tetapi hosting web lebih daripada sekadar itu. Host juga menyimpan semua data dan gambar laman web anda sehingga anda dapat membina halaman yang sesuai dengan domain anda. Kedua-duanya diperlukan untuk masuk dalam talian, tetapi mereka adalah dua perkhidmatan yang berbeza, jadi jangan sampai mereka dicampuradukkan.

Jenis Hosting

Terdapat empat cara untuk menghoskan laman web: hosting bersama, hosting VPS, hosting awan, atau pelayan khusus. Mari kita bahas setiap kaedah dan cara kerjanya.

Hosting Berkongsi

Sejauh ini, ini adalah kaedah yang paling biasa untuk meletakkan laman web anda dalam talian kerana ia adalah yang paling efektif dan paling mudah digunakan. Cara kerjanya adalah semua data anda disimpan di pelayan bersama dengan banyak laman web lain. Bahagian “dikongsi” dari nama tersebut berasal dari fakta bahawa terdapat puluhan, ratusan, atau ribuan halaman semuanya di satu pelayan. Hosting bersama biasanya bermaksud bahawa anda mempunyai ruang disk dan lebar jalur yang terhad, tetapi beberapa perkhidmatan hosting membenarkan pilihan tanpa had dengan idea bahawa anda tidak akan memanfaatkannya terlalu banyak.

Manfaat menggunakan hosting bersama adalah harga dan kemudahan akses, tetapi kekurangannya adalah bahawa anda terhad dalam jumlah lalu lintas yang anda dapat pada satu masa. Sekiranya laman web anda mula meletup dan bertambah besar, kemungkinan besar anda memerlukan pelayan anda sendiri untuk mengatasi limpahan.

Hosting Pelayan Peribadi Maya (VPS)

Seperti namanya, dalam kes ini, anda mendapatkan pelayan digital anda sendiri untuk laman web anda, yang bermaksud bahawa anda mempunyai akses dan kawalan yang lebih besar terhadap cara pengendaliannya. Namun, kerana semuanya digital, data anda masih disimpan pada cakera keras fizikal dengan laman web lain, yang bermaksud bahawa anda masih agak terhad dalam jumlah yang boleh anda lakukan. Secara keseluruhan, hosting VPS adalah untuk orang yang menginginkan kawalan pelayan khusus tanpa kos atau sumber daya tanpa had yang dapat disertakan dengannya.

Pelayan Dedicated

Dalam contoh ini, laman web anda berada di pelayannya sendiri, yang bermaksud bahawa anda dapat memproses seberapa banyak data yang anda mampu. Ini berguna untuk laman web besar yang mendapat banyak lalu lintas kerana anda tidak perlu berkongsi ruang cakera, RAM, atau lebar jalur dengan orang lain. Seperti yang anda bayangkan, ini semua dengan harga yang tinggi. Sebaik-baiknya, anda akan menjana wang dari trafik tinggi anda untuk menampung kos tersebut.

Cloud Hosting

Hari-hari ini, semakin banyak perkara disimpan dan dikendalikan di “awan.” Istilah itu merujuk kepada rangkaian pelayan yang bekerjasama untuk menangani perkara seperti lonjakan lalu lintas dan masalah lebar jalur. Walaupun sebelum ini semua dilakukan melalui infrastruktur fizikal seperti modem dan kabel, sekarang semuanya dapat dilakukan dari jarak jauh melalui internet. Perkhidmatan ini memerlukan kos lebih tinggi daripada hosting bersama dan tidak memberi anda akses root untuk menukar tetapan pelayan, tetapi dapat menangani laman web dengan volume tinggi dan memberi anda kawalan yang lebih baik daripada hosting bersama atau VPS.

Syarat Hosting

Walaupun sangat penting untuk anda mengetahui dan memahami kaedah yang berbeza untuk hosting web, anda juga perlu membiasakan semua istilah dan istilah yang dibahaskan di laman web semacam ini. Sekiranya anda tidak tahu apa maksudnya, anda tidak boleh memanfaatkannya, dan anda juga tidak akan sedar jika ia dapat membantu atau menyakiti anda. Berikut adalah gambaran umum mengenai istilah hosting yang paling biasa yang harus anda hafal.

Lebar jalur

Istilah ini merujuk kepada kadar kelajuan dengan mana anda dapat memindahkan data secara dalam talian. Kembali pada waktu itu, memerlukan banyak lebar jalur untuk menghantar fail besar seperti video melalui internet, yang bermaksud bahawa anda perlu membayar lebih banyak untuk menyelesaikannya. Nasib baik, hari ini semakin murah untuk memindahkan data secara dalam talian (terima kasih sebahagiannya ke awan) sehingga lebar jalur tidak menjadi masalah. Biasanya, kebanyakan web host akan menawarkan lebar jalur tanpa had dengan andaian bahawa anda tidak menjalankan perkhidmatan penstriman video atau seumpamanya.

Ruang Cakera

Ini merujuk kepada jumlah ruang cakera keras yang anda akan ada di pelayan. Dengan hosting bersama, anda mungkin terhad dalam jumlah ruang cakera yang anda terima kerana anda disimpan dengan laman web lain. Walau bagaimanapun, beberapa hos mempunyai kapasiti penyimpanan yang tidak terhad (sekali lagi, dengan anggapan anda tidak akan memanfaatkannya). Ruang ini diukur dalam gigabait (GB). Sekiranya hos anda menghadkan simpanan anda, anda perlu menaik taraf jika anda perlu menyimpan lebih banyak fail di halaman anda.

Pangkalan Data

Setiap kali anda menggunakan sistem pihak ketiga untuk membina laman web anda (seperti WordPress), anda mesti mempunyai pangkalan data untuk membantu menguruskan semua yang anda lakukan. Kerana anda tidak memprogram semuanya sendiri (seperti butang dan fungsi halaman), pangkalan data berfungsi sebagai otak laman web ini. Biasanya, anda akan mendapat seberapa banyak pangkalan data yang anda ada di laman web, dengan beberapa hos yang menawarkan bekalan terhad kedua-duanya atau tidak terhad, bergantung pada laluan yang anda ambil.

Data WhoIs

Setiap kali domain didaftarkan, terdapat senarai maklumat hubungan untuk menunjukkan siapa yang mendaftarkannya sehingga ada yang dapat menghubungi orang atau entiti tersebut dengan alasan apa pun. Data ini dibuat untuk umum sehingga orang dapat mengesahkan siapa yang memiliki domain tertentu. Tujuan maklumat ini adalah untuk membolehkan penjejakan dalam talian yang lebih baik sekiranya berlaku penipuan, penggodaman, atau apa sahaja yang memerlukan seseorang bertanggungjawab untuk domain.

Secara keseluruhan, hosting web adalah perniagaan yang agak mudah selagi anda tahu apa yang anda lakukan. Oleh kerana kami telah membahas asas-asasnya, anda semestinya mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana semuanya berfungsi dan disatukan, yang bermaksud bahawa anda tidak seharusnya menghadapi masalah untuk menghoskan laman web anda sendiri. Selamat menjadi tuan rumah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector