Hur du är värd för en webbhotell – Jämför priser och planer – maj 2020

Dessa dagar verkar det som om alla och deras mamma har en egen webbplats. Med så många olika bloggar och nischplatser där ute måste det vara enkelt att skapa och hantera din egen sida, eller hur? Det är sant, men faktum är att många olika saker går till webbhotell. För att hjälpa dig förstå denna process kommer vi att gå igenom alla grunderna för värd och vad du kan göra för att vara värd för din egen webbplats. Oavsett om du vill börja blogga eller vill starta ett onlineföretag, är det viktigt att du förstår allt som finns att veta om den här processen och hur den fungerar.


Vad är webbhotell?

Kärnan är detta system där en viss webbplats eller tjänst lagrar din webbplats på en server så att den kan nås var som helst i världen. I grund och botten, vad detta betyder är att all din webbplatsinformation lagras på en hårddisk och är ansluten till internet så att du eller någon annan kan komma åt den när du skriver rätt domän.

Så hur skiljer det sig från att lagra allt på din dator och hoppa över mellanhanden? Skälet till att använda en webbhotell är att du inte behöver oroa dig för att använda din server för att hålla din webbplats online hela tiden. När du tänker på det vill du att din publik ska komma åt din sida när som helst på dygnet, vilket innebär att du måste ha en stabil anslutning och hålla den öppen dygnet runt. Kostnaden för att göra det kan vara hög när du tänker på saker som elräkningar och trådlösa funktioner, så det är vanligtvis bättre att någon annan hanterar allt detta, så att du får professionella resultat.

Om du inte har verktyg eller programvara för att bygga en webbplats från början på din dator kan det vara svårt att göra någonting utan att använda en webbhotell. De flesta av tiden kommer de att ha program du kan använda för att skapa alla element på din sida, till exempel bakgrunder, knappar och funktionalitet (e-post, prenumerationer, e-handel, etc.)

Vad om domännamn?

När du tittar på de flesta webbhotell ser du att många av dem kommer att erbjuda en gratis domän eller ett slags domännamnshosting också. Om du är ny i värdvärlden kan du bli förvirrad över vad var och en av dem är, så låt oss förklara.

Ett domännamn är adressen till din webbplats. Det här är vad folk skriver i sin sökfält för att hitta din sida. Varje domän är unik och det måste registreras för att den ska vara aktiv. Du kommer att märka att domäner har olika slut, till exempel. Com, .net, .org, och så vidare. För det mesta är detta suffix viktigt eftersom det kommer att säga vilken typ av webbplats som den är och var den kommer ifrån. Om du till exempel använder .org är du troligtvis en organisation, medan en .gov betyder att det är en regeringswebbplats. Suffixet kan också ändras beroende på land, där många av dem använder sitt eget suffix för att ange webbplatsens ursprung. Till exempel använder Storbritannien co.uk, och Japan använder co.jp.

I slutändan är en domän helt enkelt adressen till din webbplats och den måste vara unik. Du kan koppla flera domäner till samma plats om du vill (till exempel mywebsite.com, mycoolwebsite.com, mywebsite.net osv.). Anledningen till detta är om du vill se till att din publik kan hitta dig ännu enklare. Till exempel, om ditt webbplatsnamn är millerwebsite, kanske du vill registrera miller.com, millersite.com och millerwebsite.com bara för att vara säker. På så sätt kommer din publik att hitta dig även om de inte har den exakta rätt adressen. Detta är mestadels bra för stora företag som vill se till att konkurrenter eller kränkare inte köper domäner som kan skada deras rykte (som millerwebsitesucks.com).

Domänregistrator kontra webbhotell

Många webbhotell erbjuder domännamnsregistrering som en tjänst, vilket innebär att du antingen kan skapa en ny domän genom dem eller överföra en som du redan äger till den webbplatsen. Så länge domänen är registrerad hos Internet Corporation för tilldelade namn och nummer (ICANN), är det lagligt att ha, och du är ensam ägare till det.

Att registrera din domän är nödvändig för att ha en webbplats, men webbhotell är mer än bara det. Värdar lagrar också alla dina webbplatsdata och bilder så att du kan bygga sidan som motsvarar din domän. Båda är nödvändiga för att komma online, men de är två olika tjänster så du får inte blanda dem.

Typer av värd

Det finns fyra sätt du kan vara värd för en webbplats: delad värd, VPS-värd, molnvärd eller dedikerade servrar. Låt oss gå igenom varje metod och hur de fungerar.

Delad värd

Detta är den överlägset vanligaste metoden för att sätta din webbplats online eftersom den är den mest kostnadseffektiva och enklaste att använda. Så det fungerar är att alla dina data lagras på en server tillsammans med massor av andra webbplatser. Den “delade” delen av namnet kommer från det faktum att det finns dussintals, hundratals eller tusentals sidor på en server. Delad webbhotell innebär vanligtvis att du har begränsat diskutrymme och bandbredd, men vissa värdtjänster tillåter obegränsade alternativ med tanken att du inte kommer att utnyttja det för mycket.

Fördelen med att använda delad hosting är priset och enkel åtkomst, men nackdelen är att du är begränsad i hur mycket trafik du kan få på en gång. Om din webbplats börjar spränga sig och bli större behöver du troligen din egen server för att hantera överflödet.

Virtuell privat server (VPS) värd

Som namnet antyder får du i detta fall din egen digitala server till din webbplats, vilket innebär att du har större åtkomst och kontroll över hur den fungerar. Men eftersom allt är digitalt lagras dina data fortfarande på en fysisk hårddisk med andra webbplatser, vilket innebär att du fortfarande är lite begränsad i hur mycket du kan göra. Sammantaget är VPS-värd för personer som vill kontrollera en dedikerad server utan kostnaden eller de obegränsade resurserna som kan följa med den.

Dedikerade servrar

I det här fallet finns din webbplats på sin egen server, vilket innebär att du kan behandla så mycket data som du har råd. Detta är användbart för stora webbplatser som får massor av trafik eftersom du inte behöver dela diskutrymme, RAM eller bandbredd med någon annan. Som ni kan föreställa er kommer allt till ett högt pris. Helst kommer du att tjäna pengar på din höga trafik för att täcka sådana kostnader.

Cloud Hosting

Idag lagras och hanteras allt fler saker i “molnet.” Den termen avser ett nätverk av servrar som arbetar tillsammans för att hantera saker som trafikspikar och problem med bandbredd. Medan innan detta gjordes allt genom fysisk infrastruktur som modem och kablar, kan det nu göras allt på distans via internet. Den här tjänsten kostar lite mer än delad hosting och ger dig inte root-åtkomst till att ändra serverinställningar, men den kan hantera webbplatser med hög volym och ger dig bättre kontroll än delad eller VPS-värd.

Värd för villkor

Även om det är absolut nödvändigt att du känner till och förstår de olika metoderna för webbhotell, är det lika viktigt att du bekantar dig med alla termer och lingo som slängs på den här typen av webbplatser. Om du inte vet vad något betyder betyder det att du inte kan dra nytta av det och inte heller veta om det kan hjälpa dig eller skada dig. Här är en översikt över de vanligaste värdvillkoren som du bör memorera.

Bandbredd

Denna term hänvisar till hastigheten med vilken du kan överföra data online. Tillbaka på dagen krävde det massor av bandbredd för att skicka stora filer som videor över internet, vilket innebar att du var tvungen att betala extra för att göra det. Lyckligtvis blir det idag billigare att överföra data online (delvis tack vare molnet) så att bandbredden inte är lika stor i frågan. Vanligtvis kommer de flesta webbhotell att erbjuda obegränsad bandbredd under antagandet att du inte kör en videostreamningstjänst eller något liknande.

Disk utrymme

Detta avser hur mycket hårddiskutrymme du har på servern. Med delad värd kan du vara begränsad i hur mycket diskutrymme du får eftersom du lagras på andra webbplatser. Vissa värdar har emellertid obegränsad lagringskapacitet (igen, under antagandet att du inte kommer att utnyttja det). Detta utrymme mäts i gigabyte (GB). Om din värd begränsar din lagring måste du uppgradera om du behöver lagra fler filer på din sida.

databaser

När du använder ett tredjepartssystem för att bygga din webbplats (som WordPress) måste du ha en databas för att hantera allt du gör. Eftersom du inte programmerar allt själv (som knappar och sidfunktioner) fungerar databasen som webbplatsens hjärna. Vanligtvis får du så många databaser som du har webbplatser, där vissa värdar erbjuder ett begränsat utbud av båda eller obegränsat, beroende på vilken rutt du tar.

WhoIs Data

När en domän registreras finns det en lista med kontaktinformation för att visa vem som har registrerat den så att vem som helst kan kontakta den personen eller enheten av någon anledning. Denna information offentliggörs så att människor kan verifiera vem som äger en viss domän. Syftet med denna information är att möjliggöra bättre spårning online just vid bedrägerier, hacking eller något annat som kräver att någon håller ansvarig för domänen.

Sammantaget är webbhotell en relativt enkel affär så länge du vet vad du gör. När vi har täckt grunderna bör du ha en mycket bättre förståelse för hur allt fungerar och samlas, vilket innebär att du inte bör ha några problem med att hålla din egen webbplats. Lycklig värd!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map