Как да хостваме хостинг на уебсайтове – Сравнете цените и плановете – май 2020 г.

В наши дни изглежда като всеки и майка им има собствен уебсайт. С толкова много блогове и нишови сайтове там трябва да е лесно да създадете и управлявате собствената си страница, нали? Е, това е вярно, но факт е, че много различни неща влизат в уеб хостинг. За да ви помогнем да разберете този процес, ние ще разгледаме всички основи на хостинга, както и какво можете да направите, за да хоствате свой собствен уебсайт. Независимо дали искате да влезете в блогове или искате да започнете онлайн бизнес, задължително е да разберете всичко, което трябва да знаете за този процес и как той работи.


Какво е уеб хостинг?

В основата си тази система е мястото, където определен сайт или услуга съхранява уебсайта ви на сървър, така че да може да бъде достъпен от всяка точка на света. По същество това означава, че всички данни на уебсайта ви се съхраняват на твърд диск и са свързани с интернет, така че вие ​​или някой друг да имате достъп до него, когато пишете в правилния домейн.

И така, как се различава това от съхраняването на всичко на вашия компютър и прескачането на посредника? Е, причината да използвате уеб хостинг услуга е, че не е нужно да се притеснявате от използването на вашия сървър, за да поддържате сайта си онлайн през цялото време. Когато мислите за това, искате вашата аудитория да има достъп до вашата страница по всяко време на деня, което означава, че трябва да поддържате стабилна връзка и да я държите отворена 24/7. Цената на това може да бъде висока, когато имате предвид неща като електрически сметки и безжични възможности, така че обикновено е по-добре някой друг да се справи с всичко това, така че да получите професионални резултати.

Освен това, ако нямате инструменти или софтуер за изграждане на сайт от нулата на вашия компютър, може да е трудно да направите нещо, без да използвате уеб хост. През повечето време те ще имат програми, които можете да използвате за създаване на всички елементи на вашата страница, като фонове, бутони и функционалност (имейл, абонаменти, електронна търговия и т.н.)

Какво ще кажете за имената на домейни?

Когато разгледате повечето уеб хостове, ще видите, че много от тях ще предлагат и безплатен домейн или някакъв вид хостинг на имена на домейни. Ако сте нов в света на хостинга, може да се объркате какво представляват всеки от тях, така че позволете ни да обясним.

Име на домейн е адресът към вашия уебсайт. Това е, което хората ще въвеждат в лентата си за търсене, за да намерят вашата страница. Всеки домейн е уникален и трябва да бъде регистриран, за да е активен. Ще забележите, че домейните имат различни окончания, като .com, .net, .org и т.н. В по-голямата си част този суфикс е важен, тъй като ще ви каже какъв тип уебсайт е и откъде идва. Например, ако използвате .org, най-вероятно сте организация, докато .gov означава, че това е правителствен уебсайт. Наставката може да се променя и в зависимост от страната, като много от тях използват своя собствена наставка за означаване на произхода на сайта. Например Обединеното кралство използва co.uk, а Япония използва co.jp.

В крайна сметка един домейн е просто адресът на вашия сайт и той трябва да бъде уникален. Можете да прикачите няколко домейна към едно и също място, ако искате (като mywebsite.com, mycoolwebsite.com, mywebsite.net и т.н.). Причината за това е, ако искате да сте сигурни, че публиката ви може да ви намери още по-лесно. Например, ако името на вашия сайт е millerwebsite, може би искате да регистрирате miller.com, millersite.com и millerwebsite.com, само за да сте в безопасност. По този начин аудиторията ви ще ви намери, дори ако няма точния точен адрес. Това е от полза най-вече за големи компании, които искат да гарантират, че конкурентите или нарушителите не купуват домейни, които могат да навредят на тяхната репутация (например millerwebsitesucks.com).

Регистър на домейн срещу хостинг на уебсайтове

Много уеб хостове ще предлагат регистрация на имена на домейни като услуга, което означава, че можете да създадете нов домейн чрез тях или да прехвърлите такъв, който вече притежавате на този сайт. Докато домейнът е регистриран в Интернет корпорацията за присвоени имена и числа (ICANN), законно е да имате и вие сте единственият собственик на него.

Регистрирането на вашия домейн е необходимо, за да имате уебсайт, но уеб хостингът е повече от това. Домакините също съхраняват всички данни и изображения на вашия уебсайт, за да можете да създадете страницата, която съответства на вашия домейн. И двете са необходими, за да се свържете онлайн, но това са две различни услуги, така че не ги бъркайте.

Видове хостинг

Има четири начина, по които можете да хоствате уебсайт: споделен хостинг, VPS хостинг, облачен хостинг или специализирани сървъри. Нека разгледаме всеки метод и как работят.

Споделен хостинг

Това е най-често срещаният метод за пускане на уебсайта ви онлайн, тъй като е най-рентабилният и лесен за използване. Начинът, по който работи, е, че всичките ви данни се съхраняват на сървър, заедно с множество други уебсайтове. „Споделената“ част от името идва от факта, че на един сървър има десетки, стотици или хиляди страници. Споделеният хостинг обикновено означава, че имате ограничено дисково пространство и честотна лента, но някои хостинг услуги позволяват неограничени възможности с идеята, че няма да се възползвате от него твърде много.

Ползата от използването на споделен хостинг е цената и лекотата на достъп, но недостатъкът е, че сте ограничени в това колко трафик можете да получите наведнъж. Ако сайтът ви започне да се взривява и става по-голям, най-вероятно ще ви е необходим собствен сървър, който да се справи с преливането.

Хостинг на виртуален частен сървър (VPS)

Както подсказва името, в този случай получавате свой собствен цифров сървър за вашия сайт, което означава, че имате по-голям достъп и контрол върху начина, по който работи. Въпреки това, тъй като всичко е цифрово, вашите данни все още се съхраняват на физически твърд диск с други сайтове, което означава, че все още сте малко ограничени в това, колко можете да направите. Като цяло VPS хостингът е за хора, които искат контрола на специализиран сървър без разходи или неограничените ресурси, които могат да се доставят с него.

Специализирани сървъри

В този случай вашият сайт е на собствен сървър, което означава, че можете да обработвате толкова данни, колкото можете да си позволите. Това е полезно за големи сайтове, които получават много трафик, тъй като не е нужно да споделяте дисково пространство, RAM или честотна лента с никой друг. Както можете да си представите, всичко това идва на висока цена. В идеалния случай ще печелите пари от високия си трафик, за да покриете такива разходи.

Облачен хостинг

В наши дни все повече неща се съхраняват и обработват в „облака“. Този термин се отнася до мрежа от сървъри, които работят заедно, за да се справят с неща като шипове на трафика и проблеми с честотната лента. Докато преди това се правеше чрез физическа инфраструктура като модеми и кабели, сега всичко това може да се направи дистанционно по интернет. Тази услуга струва малко повече от споделения хостинг и не ви дава root достъп до промяна на настройките на сървъра, но може да се справи с уеб сайтове с голям обем и ви дава по-добър контрол от споделения или VPS хостинг.

Условия за хостинг

Въпреки че е наложително да познавате и разбирате различните методи за уеб хостинг, също толкова важно е да се запознаете с всички термини и езика, които се хвърлят в тези сайтове. Ако не знаете какво означава нещо, тогава не можете да се възползвате от това, нито ще сте наясно дали това може да ви помогне или да ви навреди. Ето преглед на най-често срещаните условия за хостинг, които трябва да запомните.

Bandwidth

Този термин се отнася до скоростта на скорост, с която можете да прехвърляте данни онлайн. Тогава той изискваше тон на честотната лента, за да изпрати големи файлове като видеоклипове през интернет, което означава, че трябва да платите допълнително, за да го направите. За щастие, днес е по-евтино да прехвърляте данни онлайн (благодарение частично на облака), така че честотната лента не е толкова голяма за проблем. Обикновено повечето уеб хостове ще предлагат неограничена честотна лента при условие, че не използвате услуга за стрийминг на видео или нещо подобно.

Дисково пространство

Това се отнася до количеството пространство на твърдия диск, което ще имате на сървъра. При споделен хостинг може да сте ограничени в количеството дисково пространство, което получавате, тъй като се съхранявате с други сайтове. Някои хостове обаче имат неограничен капацитет за съхранение (отново, при условие, че няма да се възползвате от него). Това пространство се измерва в гигабайти (GB). Ако хостът ви ограничи паметта ви, тогава ще трябва да надстроите, ако трябва да съхранявате повече файлове на вашата страница.

Данни на Guide-Bulgaria.com

Всеки път, когато използвате система от трети страни за изграждане на уебсайта си (като WordPress), трябва да имате база данни, която да ви помогне да управлявате всичко, което правите. Тъй като вие сами не програмирате всичко (като бутони и функции на страници), базата данни действа като мозък на сайта. Обикновено ще получите толкова бази данни, колкото имате уебсайтове, като някои хостове предлагат ограничена доставка от двете или неограничена, в зависимост от маршрута, който поемете.

Whoiss Data

Всеки път, когато домейн е регистриран, има списък с информация за контакт, който показва, кой го е регистрирал, така че всеки да може да се свърже с това лице или образувание по някаква причина. Тези данни са публично достояние, за да могат хората да проверят кой е собственик на определен домейн. Целта на тази информация е да позволи по-добро проследяване онлайн само в случай на измама, хакване или нещо друго, което ще наложи някой да бъде отговорен за домейна.

Като цяло уеб хостингът е сравнително лесен бизнес, стига да знаете какво правите. Тъй като разгледахме основите, вие трябва да разбирате много по-добре как всичко работи и се събира, което означава, че не трябва да имате проблеми с хостинга на собствения си уебсайт. Честит хостинг!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map