Kako gostovati gostovanje spletnih strani – primerjajte cene in načrte – maj 2020

V teh dneh se zdi, da imajo vsi in njihova mama svoje spletno mesto. S toliko različnimi spletnimi spletnimi dnevniki in nišnimi spletnimi mesti mora biti enostavno ustvariti in upravljati svojo stran, kajne? No, to je res, toda dejstvo je, da v spletno gostovanje gre veliko različnih stvari. Da bomo lažje razumeli ta postopek, bomo preučili vse osnove gostovanja in tudi, kaj lahko storite za gostovanje lastne spletne strani. Ne glede na to, ali želite začeti blogati ali želite začeti spletno podjetje, je nujno, da razumete vse, kar morate vedeti o tem postopku in kako deluje.


Kaj je spletno gostovanje?

V osnovi je ta sistem mesto, kjer določeno spletno mesto ali storitev shrani vaše spletno mesto na strežnik, tako da je do njega mogoče dostopati od koder koli po svetu. V bistvu to pomeni, da so vsi podatki vašega spletnega mesta shranjeni na trdem disku in povezani z internetom, tako da lahko vi ali kdor koli drug dostopate do njega, ko vtipkate pravo domeno.

Kako se torej razlikuje od shranjevanja vsega v računalnik in preskakovanja posrednika? No, razlog za uporabo storitve spletnega gostovanja je, da vam ni treba skrbeti, da bi uporabljali strežnik, da bi bilo vaše spletno mesto ves čas na spletu. Ko razmišljate o tem, želite, da občinstvo dostopa do vaše strani kadarkoli v dnevu, kar pomeni, da morate vzdrževati stabilno povezavo in jo imeti odprto 24/7. Stroški tega so lahko visoki, če upoštevate stvari, kot so električni računi in brezžične zmogljivosti, zato je ponavadi bolje, da z vsem tem ravna nekdo drug, tako da dobite profesionalne rezultate.

Če v računalniku nimate orodij ali programske opreme, s katero bi lahko spletno mesto izdelali iz nič, je težko storiti karkoli brez uporabe spletnega gostitelja. Večino časa bodo imeli programi, ki jih lahko uporabite za ustvarjanje vseh elementov vaše strani, kot so ozadja, gumbi in funkcionalnosti (e-pošta, naročnine, e-trgovina itd.)

Kaj pa imena domen?

Ko pogledate večino spletnih gostiteljev, boste videli, da bo veliko njih ponudilo tudi brezplačno domeno ali kakšno gostovanje domenskih imen. Če niste novi v svetu gostovanja, se morda zmedete, kaj je vsako od njih, zato nam dovolite, da razložimo.

Ime domene je naslov vašega spletnega mesta. To bodo ljudje vnesli v svojo iskalno vrstico, da bi našli vašo stran. Vsaka domena je edinstvena in jo je treba registrirati, da je lahko aktivna. Opazili boste, da imajo domene različne končnice, na primer .com, .net, .org in tako naprej. Večinoma je ta pripona pomembna, saj vam bo povedala vrsto spletnega mesta in od kod prihaja. Na primer, če uporabljate .org, potem ste najverjetneje organizacija, medtem ko .gov pomeni, da je vladno spletno mesto. Pripona se lahko spreminja tudi glede na državo, saj mnogi od njih uporabljajo lastno pripono za označitev izvora spletnega mesta. Na primer, Združeno kraljestvo uporablja co.uk, Japonska pa co.jp.

Na koncu je domena preprosto naslov vašega spletnega mesta in mora biti edinstvena. Če želite, lahko na isto lokacijo pritrdite več domen (na primer mywebsite.com, mycoolwebsite.com, mywebsite.net in tako naprej). Razlog za to je, če želite zagotoviti, da vas bo občinstvo našlo še lažje. Na primer, če je ime vašega spletnega mesta millerwebsite, boste morda želeli registrirati miller.com, millersite.com in millerwebsite.com samo zato, da boste varni. Tako vas bo vaše občinstvo našlo, tudi če nimajo pravega naslova. To je večinoma koristno za velika podjetja, ki želijo zagotoviti, da konkurenti ali škodljivci ne kupujejo domen, ki bi lahko škodile njihovemu ugledu (na primer millerwebsitesucks.com).

Registrator domene in gostovanje spletnih strani

Številni spletni gostitelji bodo ponudili registracijo domen kot storitev, kar pomeni, da lahko ustvarite novo domeno prek njih ali prenesete eno, ki jo že imate na tem spletnem mestu. Dokler je domena registrirana pri Internet Corporation za dodeljena imena in številke (ICANN), jo je zakonito imeti in ste edini njen lastnik.

Registracija vaše domene je potrebna, da imate spletno mesto, vendar je spletno gostovanje več kot samo to. Gostitelji hranijo tudi vse podatke in slike vašega spletnega mesta, tako da lahko sestavite stran, ki ustreza vaši domeni. Oba sta potrebna za spletno povezavo, vendar gre za dve različni storitvi, zato jih ne mešajte.

Vrste gostovanja

Obstajajo štirje načini za gostovanje spletnega mesta: skupno gostovanje, VPS gostovanje, gostovanje v oblaku ali namenski strežniki. Pojdimo skozi vsako metodo in kako delujejo.

Skupno gostovanje

To je daleč najpogostejša metoda za postavitev spletnega mesta, saj je stroškovno najučinkovitejša in najlažja za uporabo. Način, kako to deluje, je, da so vsi vaši podatki shranjeni na strežniku skupaj s tono drugih spletnih mest. Del “deljenega” imena izvira iz dejstva, da je na enem strežniku več deset, sto ali tisoč strani. Skupno gostovanje običajno pomeni, da imate omejen prostor na disku in pasovno širino, vendar nekatere storitve gostovanja omogočajo neomejene možnosti z mislijo, da tega ne boste preveč izkoristili..

Prednost uporabe skupnega gostovanja je cena in enostavnost dostopa, slabost pa je, da ste naenkrat omejeni, koliko prometa lahko dobite. Če se bo vaše spletno mesto začelo raznavljati in postajati večje, boste najverjetneje potrebovali svoj strežnik, ki bo kos prelivu.

Gostovanje virtualnega zasebnega strežnika (VPS)

Kot že ime pove, v tem primeru pridobite svoj digitalni strežnik za svoje spletno mesto, kar pomeni, da imate večji dostop in nadzor nad tem, kako deluje. Ker pa je vse digitalno, se vaši podatki še vedno hranijo na fizičnem trdem disku z drugimi spletnimi mesti, kar pomeni, da ste še vedno nekoliko omejeni, koliko lahko storite. V splošnem je VPS gostovanje namenjeno ljudem, ki želijo nadzor namenskega strežnika brez stroškov ali neomejenih virov, ki jih lahko dobite.

Namenski strežniki

V tem primeru je vaše spletno mesto na svojem strežniku, kar pomeni, da lahko obdelate toliko podatkov, kolikor si jih lahko privoščite. To je koristno za velika spletna mesta, ki dobijo tono prometa, saj vam ni treba deliti prostora na disku, RAM-a ali pasovne širine z drugimi. Kot si lahko predstavljate, vse to pride po visoki ceni. V idealnem primeru boste zaslužili z velikim prometom, da pokrijete take stroške.

Gostovanje v oblaku

V teh dneh se vse več stvari shranjuje in z njimi ravna v “oblaku”. Ta izraz se nanaša na mrežo strežnikov, ki sodelujejo pri urejanju stvari, kot so prometni trki in težave s pasovno širino. Medtem ko se je prej to dogajalo prek fizične infrastrukture, kot so modemi in kabli, je zdaj vse mogoče na daljavo prek interneta. Ta storitev stane nekoliko več kot gostovanje v skupni rabi in vam ne omogoči korenskega dostopa do sprememb nastavitev strežnika, lahko pa obdeluje spletna mesta z veliko količino in omogoča boljši nadzor kot gostovanje v skupni rabi ali VPS.

Pogoji gostovanja

Čeprav je nujno, da poznate in razumete različne načine spletnega gostovanja, je ključnega pomena, da se seznanite z vsemi izrazi in jezikom, ki se na teh straneh vrti. Če ne veste, kaj nekaj pomeni, tega ne morete izkoristiti, niti se ne zavedate, ali vam lahko pomaga ali škodi. Tu je pregled najpogostejših pogojev gostovanja, ki si jih morate zapomniti.

Pasovna širina

Ta izraz se nanaša na hitrost prenosa podatkov prek spleta. Takrat je za pošiljanje velikih datotek, kot so videoposnetki, prek interneta potreboval tono pasovne širine, kar je pomenilo, da morate za to doplačati. Na srečo je prenos podatkov prek spleta (deloma tudi v oblaku) cenejši, tako da pasovna širina ni tako velika težava. Običajno večina spletnih gostiteljev ponuja neomejeno pasovno širino pod predpostavko, da ne izvajate storitve pretakanja videoposnetkov ali česa podobnega.

Prostor na disku

To se nanaša na količino prostora na trdem disku, ki ga boste imeli na strežniku. Pri deljenem gostovanju boste morda omejeni na količini prostora na disku, ki ga prejmete od trenutka, ko ste shranjeni na drugih spletnih mestih. Vendar imajo nekateri gostitelji neomejeno kapaciteto za shranjevanje (spet pod predpostavko, da tega ne boste izkoristili). Ta prostor se meri v gigabajtih (GB). Če vaš gostitelj omeji vaš prostor za shranjevanje, boste morali nadgraditi, če boste morali na svojo stran shraniti več datotek.

Baze podatkov

Kadarkoli za izdelavo svojega spletnega mesta uporabite sistem tretjih oseb (na primer WordPress), morate imeti bazo podatkov, s katero lahko upravljate vse, kar počnete. Ker sami ne programirate vsega (na primer gumbov in funkcij strani), baza podatkov deluje kot možnik spletnega mesta. Običajno boste dobili toliko baz podatkov, kolikor imate spletnih mest, pri čemer nekateri gostitelji ponujajo omejeno ponudbo obeh ali neomejeno, odvisno od poti, ki jo vodite.

WhoI Data

Kadar koli je domena registrirana, obstaja seznam kontaktnih podatkov, ki kažejo, kdo jo je registriral, tako da lahko kdor koli iz katerega koli razloga stopi v stik s to osebo ali subjektom. Ti podatki so javni, da lahko ljudje preverijo, kdo je lastnik določene domene. Namen teh informacij je omogočiti boljše sledenje na spletu samo v primeru goljufij, kramp ali česar koli drugega, zaradi česar bo nekdo odgovoren za domeno.

Na splošno je spletno gostovanje relativno preprost posel, če veste, kaj počnete. Ko smo opisali osnove, bi morali bolje razumeti, kako vse to deluje in se združuje, kar pomeni, da ne bi smeli imeti težav z lastnim spletnim mestom. Veselo gostovanje!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map