25 Statistik Keselamatan Siber & Peretasan 2019

Apabila dunia bergerak semakin banyak data dalam talian, jumlah maklumat yang perlu dimanfaatkan oleh penggodam bertambah seiring dengannya. Syarikat keselamatan siber mencari jenis serangan dan sasaran yang berubah setiap tahun. Satu perkara yang pasti – pertarungan antara lelaki baik dan orang jahat akan berterusan. Kami telah menarik beberapa statistik yang paling menarik untuk tahun 2019, merangkumi segalanya dari ransomware hingga cryptojacking.


Statistik Keselamatan Siber

Keselamatan siber sangat penting untuk keselamatan digital warganegara di seluruh dunia, serta kerajaan dan syarikat. Banyak yang dipertaruhkan – dari privasi hingga identiti hingga keselamatan negara. Angka-angka ini menunjukkan peningkatan pelanggaran keselamatan, serangan dan pencurian identiti di seluruh dunia.

 1. Purata jumlah pelanggaran keselamatan antara 2017 dan 2018 meningkat 11% dari 130 hingga 145. (Ketepatan)
 2. Kos purata pelanggaran data global meningkat 6.4% berbanding tahun sebelumnya kepada $ 3.86 juta. (IBM)
 3. Serangan web meningkat 56% dari tahun ke tahun, dari 2017 hingga 2018. (Symantec)
  serangan web symantec
 4. Kos purata bagi setiap rekod yang hilang atau dicuri yang mengandungi maklumat sensitif dan sulit meningkat 4.8% dari tahun ke tahun kepada $ 148. (IBM)
 5. Terdapat peningkatan pelanggaran keselamatan sebanyak 67% antara tahun 2014 dan 2019. (Ketepatan)
 6. Perusahaan menyumbang 81% daripada semua jangkitan ransomware pada tahun 2018. (Symantec)
 7. Kos purata jenayah siber untuk organisasi adalah $ 13.0 juta USD, ini meningkat dari $ 11.7 juta USD pada tahun 2017. (Ketepatan)
 8. Jumlah risiko keselamatan siber global dikira $ 5.2 trilion di seluruh dunia dalam tempoh lima tahun akan datang. (Ketepatan)
 9. Automasi, AI dan pembelajaran mesin menambah penjimatan kos sekitar $ 2.09 juta USD setiap syarikat, tetapi hanya diambil oleh 38% syarikat responden. (Ketepatan)
 10. Kos purata serangan malware pada tahun 2018 adalah $ 2.6 juta USD. (Ketepatan)
 11. Symantec sendiri menyekat 3.5 juta peristiwa cryptojacking pada Disember 2018. (Symantec)

Pengecaman Muka & Statistik Biometrik

Perisian pengecaman wajah dan keselamatan biometrik berkembang pesat dan semakin baik dalam mengenal pasti manusia. Ini adalah kemudahan dan masalah, kerana maklumat peribadi kini merangkumi wajah dalam pangkalan data. Lapangan terbang di seluruh A.S. melancarkan pengecaman wajah di laman ujian, tetapi tindak balasnya tidak seberapa.

 1. Perisian pengecaman wajah yang digunakan oleh Polis Metropolitan UK menghasilkan positif positif dalam lebih daripada 98 peratus amaran yang dihasilkan. (Bebas)
 2. Menjelang 2021, pengecaman wajah akan digunakan di 20 lapangan terbang A.S. teratas untuk 100% penumpang antarabangsa, termasuk warganegara Amerika. Ini mengikut perintah eksekutif. (Forbes)
 3. Ujian Julai 2018 oleh ACLU yang menggunakan teknologi Amazon Recognition yang ditawarkan kepada umum oleh Amazon mendapati teknologi tersebut tidak sesuai dengan 28 anggota Kongres dan mengenal pasti mereka sebagai orang yang telah melakukan jenayah. Orang berwarna terdiri daripada 40% padanan palsu, walaupun hanya 20% wajah yang diimbas. (ACLU)
 4. Brookings mendapati 50% orang tidak menyukai perisian pengecaman wajah di kedai runcit untuk mencegah kecurian. (Brookings)
 5. Jajak pendapat Brooking juga mendapati 50% orang percaya semestinya ada had penggunaan perisian pengenalan wajah penguatkuasaan undang-undang. (Brookings)
 6. Menurut perisian pengecaman wajah Institut Piawaian dan Teknologi Nasional (NIST) meningkat 20 kali lebih baik ketika mencari pangkalan data untuk mencari gambar yang sesuai antara tahun 2014 dan 2018. Ini dijumpai setelah penilaian sebahagian besar perisian industri pengecam wajah – 127 algoritma perisian dari 39 pembangun. (CBP)

Peretasan & Statistik Pelanggaran Data

Menurut Norton, “pelanggaran data adalah insiden keselamatan di mana maklumat diakses tanpa kebenaran.” Nampaknya anda mendengar pelanggaran data baru di sebuah syarikat besar yang mendedahkan maklumat peribadi berjuta-juta pengguna. Syarikat dan kerajaan sentiasa memerangi penggodam untuk menjaga keselamatan pengguna dan warganya. Berikut adalah beberapa pelanggaran terbaru dalam berita tahun ini.

 1. Maklumat peribadi 14.8 juta pengguna 500px bocor dalam pelanggaran keselamatan pada Julai 2018. Ini hanya diumumkan pada Februari 2019. (The Verge)
 2. Ekstensi Chrome Clipper Evernote mempunyai kerentanan keselamatan, yang diungkapkan pada 12 Jun 2019, membiarkan data 4.6 juta penggunanya terbuka kepada penggodam. Syarikat itu membetulkan kerentanan, tetapi tidak jelas apakah data pengguna terganggu. (Yahoo)
 3. Pada 10 Jun 2019, terungkap bahawa pangkalan data agensi Kastam dan Perlindungan Sempadan A.S. telah dikompromikan dalam serangan siber. Menurut agensi itu, kurang daripada 100,000 orang terjejas kerana hanya terhad di satu pintu masuk sempadan. (Penjaga)
 4. Quest Diagnostics menyaksikan pelanggaran keselamatan besar terhadap data pesakit, dengan hampir 12 juta terjejas termasuk data kewangan yang dicuri, maklumat kesihatan, dan maklumat Jaminan Sosial. Penggodam mengakses salah satu vendor penagihan Quests antara Ogos 2018 hingga Mac 2019. Berita dilaporkan pada 3 Jun 2019. (TechCrunch)
 5. Pada 4 Mei 2019, diumumkan bahawa alat reka bentuk grafik web popular Canva telah diretas. Laporan menyatakan bahawa penggodam mencuri data dari 139 juta pengguna, termasuk nama dan alamat e-mel. (Dunia Komputer)
 6. Betapa bengisnya. Pelanggaran data WhatsApp pada 13 Mei 2019 ditemui yang menyebabkan sebahagian daripada 1.5 bilion pengguna mereka di seluruh dunia rentan. Syarikat milik Facebook itu didapati mempunyai kelemahan keselamatan yang didedahkan oleh syarikat Israel, NSO Group. Kumpulan NSO dituduh mencipta teknologi untuk mengintip wartawan dan aktivis hak asasi manusia, dan saat ini disaman oleh peguam London, yang menjadi sasaran penggodaman. (New York Times)

  Halaman keselamatan yang dipaparkan di laman web WhatsApp.

 7. Masih kurang mempercayai Facebook? Pada bulan Mac 2019, Facebook mengaku tidak menyimpan kata laluan sebanyak 600 juta pengguna dengan betul. Lebih daripada 20,000 pekerja syarikat mempunyai akses ke log masuk pengguna. (Facebook)
 8. Terhubung dengan pengumuman Mac 2019, diumumkan bahawa berjuta-juta akaun Instagram juga rentan. Laporan dalaman menyatakan bahawa tidak ada kompromi data ini (Facebook)
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map