Penyedia Sijil SSL Terbaik pada tahun 2019 (Dikemas kini Mei 2020)

Sijil SSL bukanlah pilihan – ia adalah keperluan.


Anda menjaga keselamatan data pengguna anda.

Anda akan mendapat simbol selamat “https” di penyemak imbas.

Lebih baik lagi – Google akan memberi ganjaran kepada laman web anda dengan kedudukan carian yang lebih baik.

panduan untuk SSL

Keselamatan dalam talian adalah sesuatu yang kita semua sangat perhatikan hari ini dan usia. Pada zaman dahulu di internet, anda tidak perlu terlalu risau tentang virus dan perisian hasad. Pada masa ini nampaknya ada sesuatu yang mengintai di setiap sudut web.

Nasib baik, semasa penggodam cuba mencuri data kami, terdapat banyak kaedah yang dapat kami gunakan untuk mencegahnya daripada berlaku.

Salah satu kaedah yang paling berkesan dan banyak digunakan adalah dengan menggunakan sijil SSL. Hari ini kita akan menyelami dunia penyulitan dalam talian dan melihat bagaimana ia menjaga keselamatan internet, terutamanya ketika maklumat sensitif sedang dipindahkan.

Kami juga akan melakukan perbandingan sijil SSL untuk membantu anda mendapatkannya sijil SSL terbaik dan penyedia sijil SSL terbaik untuk anda.

Apa itu Sijil SSL?

Istilah SSL adalah singkatan dari socket layer yang selamat. Artinya, data anda dipecah menjadi beberapa kepingan, atau soket, untuk mengelakkannya dipintas oleh pihak ketiga, seperti penggodam.

Cara kerjanya adalah proses dua langkah. Pertama, maklumat tersebut disulitkan dengan disoket, dan kemudian laman web yang anda berkomunikasi disahkan sebagai perjanjian sebenar.

Contohnya, jika anda membeli sesuatu dari kedai dalam talian, sijil SSL adalah cara untuk memastikan bahawa laman web tersebut telah disahkan dan bukan laman palsu yang disiapkan oleh penggodam.

Mengapa Membeli Sijil SSL?

Secara teknikalnya, mana-mana laman web yang ingin memastikan bahawa selamat perlu menggunakan penyulitan SSL.

Ini akan memastikan bahawa halaman tidak dijangkiti atau dilonjak oleh penggodam, yang kemudian akan membahayakan siapa pun yang mengunjungi laman web ini..

Terdapat beberapa jenis sijil yang dapat diterima oleh laman web (yang akan kita masuki sedikit), yang bermaksud bahawa tidak semua halaman akan dienkripsi dengan cara yang sama.

Sebagai contoh, seseorang yang menjalankan blog boleh memilih versi yang dipermudah kerana mereka tidak berurusan dengan maklumat sensitif, tetapi mana-mana jenis kedai dalam talian harus mempunyai penyulitan lanjutan untuk memastikan bahawa data pelanggan tidak dilanggar.

Faedah Menggunakan Sijil SSL

Sekiranya anda seorang pengurus laman web, terdapat beberapa sebab mengapa anda harus membeli dan menggunakan sijil SSL. Selain faedah yang jelas untuk menjaga keselamatan anda dan pengunjung anda, SSL juga dapat menawarkan kelebihan ini.

 • Menjaga Profesional: perbezaan utama antara halaman amatur dan profesional adalah adanya sijil. Oleh itu, jika anda ingin dianggap serius sebagai perniagaan atau jenama dalam talian, maka anda perlu meningkatkan.
 • Mengurangkan Kadar Pentalan: setelah orang menyedari bahawa laman web anda tidak selamat, mereka akan meninggalkan secepat mungkin. Oleh itu, untuk memastikan penonton anda terlibat, anda harus memastikan bahawa mereka mempunyai pengalaman yang menyenangkan.
 • Menghalang Penandaan: jika laman web anda diretas kerana anda tidak mempunyai sijil SSL, maka enjin carian mungkin menyenaraikan anda sebagai tidak selamat, dan program antivirus mungkin melarang pengguna untuk mengunjungi halaman anda sama sekali. Semasa berusaha membina kehadiran dalam talian, ini boleh menjadi sekatan besar bagi anda.
 • Menawarkan Kepercayaan: walaupun pelanggan tidak biasa dengan jenama anda, melihat halaman yang mempunyai tahap enkripsi yang tinggi menunjukkan bahawa anda selamat dan boleh dipercayai dengan maklumat sensitif.
 • Meningkatkan Kedudukan: tempat anda di enjin carian dapat membuat atau mematikan kehadiran dalam talian anda, dan mempunyai tahap keselamatan yang lebih tinggi akan membantu anda mendapatkan hasil carian yang lebih tinggi sehingga anda dapat mengatasi persaingan.

 

Jenis Sijil SSL

Seperti yang telah kami sebutkan, terdapat beberapa jenis sijil SSL yang berbeza, dengan masing-masing ditentukan oleh satu set parameter yang harus anda temui.

Walaupun semua sijil menawarkan lapisan perlindungan ke laman web anda, hanya yang tertentu (seperti EV SSL) yang dapat memastikan bahawa semua data dienkripsi dan tidak dapat diakses oleh penggodam. Berikut adalah jenis sijil yang paling biasa yang anda dapati.

Pengesahan Domain SSL

Sekiranya anda menjalankan laman web peringkat rendah (seperti blog) dan tidak mengendalikan maklumat sensitif, maka DV SSL mungkin merupakan pilihan yang bagus. Ia agak murah dan mudah dijumpai, tetapi ia tidak memberikan banyak perlindungan.

Sebab bahawa sijil ini adalah yang paling tidak selamat adalah bahawa ia tidak memerlukan pengesahan dari penyedia SSL. Ini bermaksud bahawa anda, sebagai pemilik laman web, tidak perlu mengesahkan semua butiran perniagaan anda sebelum mendapatkan sijil.

Inilah sebabnya mengapa ia sangat mudah diperoleh kerana proses persetujuan yang jauh lebih mudah.

Pengesahan Organisasi SSL

Langkah seterusnya di atas DV SSL adalah pengesahan organisasi. Untuk mendapatkan sijil seperti ini, anda harus memberikan butiran yang dapat disahkan mengenai perniagaan fizikal anda, seperti alamat dan nombor telefon.

Jenis sijil ini sangat sesuai untuk organisasi yang mempunyai lokasi batu bata dan mortar serta laman web. Namun, tetap tidak digalakkan untuk menangani maklumat sensitif seperti kad kredit.

SSL Pengesahan Lanjutan

Ini adalah tahap keselamatan tertinggi yang dapat anda miliki, dan perlu bagi perniagaan dalam talian yang berurusan dengan transaksi aka “e-commerce”. Oleh itu, jika anda menjalankan kedai atau sistem perbankan dalam talian, anda memerlukan EV SSL. Jenis sijil ini memerlukan penilaian yang ketat oleh pihak berkuasa yang memberikannya kepada anda.

Hanya setelah anda lulus semua prosedur pengesahan anda dapat memperoleh persetujuan. Bonus lain untuk mendapatkan status EV SSL ialah laman web anda akan disenaraikan dengan simbol kunci hijau di bar alamat.

Ini menunjukkan kepada pengunjung bahawa laman web anda seaman mungkin dan dilindungi. Pada akhirnya, ini adalah sijil SSL terbaik yang boleh anda beli.

Wildcard SSL

Sebahagian besar, laman web tidak mempunyai tahap enkripsi yang sama untuk setiap halaman. Ini kerana ia boleh menjadi mahal dan memakan masa untuk melakukannya.

Walau bagaimanapun, cara mudah untuk mengatasi ini adalah dengan mendapatkan sijil Wildcard SSL, yang membolehkan anda menyulitkan semua subdomain dari laman web asas anda.

Sebagai contoh, jika domain standard anda adalah www.mysite.com, maka anda boleh mendapatkan sijil Wildcard untuk merangkumi semua subdomain, seperti blog.mysite.com, mail.mysite.com, dan sebagainya. Biasanya, anda hanya perlu memberikan pengesahan bahawa subdomain ini adalah sebahagian daripada keseluruhan laman web anda, tetapi dalam beberapa keadaan, anda mungkin perlu membuat alamat IP yang terpisah untuk mendapatkan kelulusan.

Secara keseluruhan, mereka yang memerlukan Wildcard SSL adalah mereka yang menguruskan banyak subdomain dan ingin memastikan semuanya semudah mungkin.

Bagaimana Anda Boleh Mendapatkan Sijil SSL?

Pertama sekali, sijil SSL hanya diberikan oleh penyedia tertentu, jadi anda mesti mencarinya sebelum anda memulakannya. Kami akan melihat senarai vendor teratas dan di mana anda boleh mencarinya kemudian

Tetapi penting untuk mengetahui bahawa anda tidak dapat memperoleh sijil dari mana sahaja.

Biasanya, pihak berkuasa perakuan memerlukan tiga peringkat maklumat dari laman web yang meminta enkripsi SSL. Bergantung pada jenis sijil yang anda perolehi, anda mungkin perlu memberikan lebih kurang maklumat untuk disahkan.

Alamat IP

Untuk tujuan keselamatan, hanya satu sijil yang dapat dihasilkan untuk satu alamat IP. Sekali lagi, Wildcard SSL juga dapat merangkumi subdomain, tetapi anda masih perlu mempunyai IP yang dapat disahkan untuk domain primer. Sekiranya anda tidak memiliki domain, anda tidak boleh mendapatkan sijil untuknya.

Permintaan Perakuan dan Tandatangan (CSR)

Ini adalah istilah umum untuk bentuk yang dienkripsi yang boleh mengandungi maklumat sensitif. CSR digunakan untuk pelbagai tujuan termasuk memohon sijil SSL. Jumlah maklumat yang anda berikan bergantung kepada pihak berkuasa dan jenis sijil yang anda mahukan.

Data yang paling biasa merangkumi alamat fizikal, nama perniagaan, lokasi, dan negara asal.

Dalam banyak kes, pihak berkuasa sijil (CA) akan mempunyai borang CSR yang boleh anda isi, tetapi kadangkala anda mungkin perlu membuatnya sendiri. Secara keseluruhan, selagi maklumat yang disenaraikan tepat dan dapat disahkan, maka anda seharusnya tidak menghadapi masalah untuk mendapatkan persetujuan.

Rekod WHOIS

Sekiranya anda tidak biasa dengan istilah ini, data WHOIS merujuk kepada maklumat yang disenaraikan untuk pemilik domain tertentu. Semasa anda membeli domain, anda harus memberikan data seperti nama dan maklumat hubungan supaya sesiapa yang berusaha mencari pemilik laman web dapat melakukannya dengan cepat dan mudah.

Semasa memohon sijil SSL, CA akan memeriksa data pada borang CSR anda dengan rekod WHOIS untuk memastikannya sesuai.

Sekiranya atas sebab tertentu, data tersebut tidak sesuai, maka anda harus menyesuaikan data WHOIS untuk menggambarkan maklumat terkini yang disenaraikan di borang CSR anda. Jika tidak, anda tidak akan diluluskan.

Apa itu LetsEncrypt?

Biasanya, apabila anda mendapat sijil SSL, semua surat-menyurat dilakukan secara manual antara anda dan pembekal. Walau bagaimanapun, LetsEncrypt adalah perkhidmatan automatik yang melakukan semua ini untuk anda tanpa campur tangan manusia.

Keseluruhan prosesnya agak teknikal, tetapi faedah menggunakan sistem seperti ini adalah dapat menjadikan semuanya berjalan dengan lebih lancar, dan masih memberikan semua pengesahan dan pengesahan tanpa masalah.

Oleh kerana program ini hanya berfungsi jika laman web ini disahkan, penyedia SSL atau pemohon tidak perlu bimbang tentang sistem yang membenarkan kesalahan atau kekalahan keselamatan.

Yang Menyediakan Sijil SSL?

Terdapat beberapa CA di luar sana dari mana anda boleh membeli sijil, dan ada yang lebih terkenal daripada yang lain. Anda mesti memastikan mereka adalah pihak berkuasa yang sah agar sijil anda akan sah dan beroperasi.

Dua pihak berkuasa terbesar di luar sana adalah Comodo SSL dan Verisign, jadi jangan ragu untuk melihatnya jika anda ingin mendapatkan sijil.

Terdapat cara lain untuk membeli sijil SSL, dan itu adalah melalui syarikat hosting anda. Sebilangan besar hos web menawarkan SSL sebagai pilihan perkhidmatan, yang bermaksud bahawa mereka mengendalikan semua dokumen dan memastikan semuanya berjalan dengan lancar. Mereka berkesan sebagai orang tengah antara anda dan pihak berkuasa yang mengeluarkannya.

Tetapi mengapa anda menjalani perkhidmatan hosting anda? Manfaat utama melakukan perkara seperti itu adalah kerana hos web anda mempunyai semua maklumat yang anda perlukan untuk mengesahkan laman web anda.

Data WHOIS, alamat IP, dan maklumat lain dapat diberikan dan disahkan melalui host, menjadikan keseluruhan proses lebih mudah. Dalam banyak kes, host web menawarkan perkhidmatan ini sama ada secara percuma atau dengan harga yang kecil, sehingga pada akhirnya dapat memberikan kemudahan yang sewajarnya.

Penyedia Sijil SSL Terbaik

Untuk membantu anda memulakan pembelian sijil SSL, berikut adalah senarai lapan pihak berkuasa sijil teratas dalam talian. Masing-masing dapat memberi anda jenis perlindungan SSL yang anda perlukan, dan semuanya dinilai keselamatan.

1. Comodo SSL

CA ini berada di kedudukan nombor satu di dunia, jadi ini adalah tempat yang bagus untuk mendapatkan sijil anda. Apa yang menjadikan syarikat ini begitu berkesan ialah mereka menawarkan penyulitan 256-bit dan mereka dipercayai oleh semua penyemak imbas.

Bukan itu sahaja, tetapi Comodo SSL menawarkan banyak sokongan teknikal dan jaminan $ 250,000 jika laman web anda diretas. Harga tahunan untuk sijil EV SSL ialah $ 249.

2. IdenTrust

Kuasa ini terkenal di antara banyak laman web perbankan, jadi anda tahu bahawa itu adalah pilihan yang sangat baik. Di sini anda masih mendapat penyulitan 256-bit dan banyak sokongan.

IdenTrust juga menggunakan algoritma canggih untuk memberikan peningkatan keselamatan. Paling penting, harganya jauh lebih berpatutan, dengan sebilangan besar sijil berharga sekitar $ 100 hingga $ 150 selama setahun.

3. Symantec

Walaupun nilai harga untuk penyedia ini jauh lebih tinggi daripada IdenTrust, anda mendapat perlindungan luar biasa, dan juga jaminan teladan.

Sebilangan besar sijil EV SSL diinsuranskan sehingga $ 1.5 juta, tetapi harganya lebih dari $ 1,000 setiap tahun. Seperti yang lain, Symantec menawarkan penyulitan 256-bit.

4. GoDaddy

Sebilangan besar orang menyedari Godaddy ini, tetapi biasanya, itu kerana mereka ingin mendapatkan domain atau menghoskan laman web. Walau bagaimanapun, pusat kuasa internet ini juga menyediakan sijil SSL, dan ia jauh lebih berpatutan daripada pertandingan. Harga antara $ 69 hingga $ 300.

5. GlobalSign

Sekiranya anda mahukan perlindungan tambahan untuk laman web anda tanpa perlu membayar harga yang terlalu tinggi, GlobalSign adalah pilihan yang bagus. Ia menawarkan enkripsi bukti masa depan 2048-bit, serta program yang mengesan pancingan data. Yang terbaik, anda boleh mendaftar untuk satu domain dengan hanya $ 249 setahun.

6. Digicert

Digicert adalah CA lain yang menawarkan enkripsi 2048-bit, yang bermaksud ia sesuai untuk sebarang transaksi perniagaan dalam talian. Walaupun penyedia ini tidak begitu terkenal seperti yang lain, mereka tetap perlu disemak. Harga berbeza dari $ 175 hingga $ 595 setiap tahun untuk sijil Digicert. Mereka juga memberikan lesen pelayan tanpa had dengan sijil mereka.

7. Certum

Sekiranya anda mempunyai anggaran dan anda tidak memerlukan enkripsi tahap tinggi, ini mungkin merupakan pilihan CA yang bagus. Walaupun hanya menawarkan sijil 128-bit, itu lebih daripada cukup untuk laman web yang tidak berurusan dengan data sensitif. Juga, harganya jauh lebih berpatutan, bermula dari $ 23 hingga $ 299 setiap tahun.

8. Amanah

CA ini menawarkan enkripsi 2048-bit dan harga yang agak berpatutan. Ini menjadikannya pilihan terbaik untuk perniagaan dalam talian yang mahukan perlindungan tambahan tanpa perlu membayar lebih banyak. Harga antara $ 180 dan $ 575 setahun, dengan EV SSL berada di hujung spektrum yang lebih rendah.

9. Geotrust

Geotrust menawarkan kedua-dua sijil SSL yang membolehkan penyulitan 256-bit. Mereka juga menawarkan penandatanganan kod yang merupakan metode menggunakan tanda tangan digital berdasarkan sijil untuk menandatangani eksekusi dan skrip untuk mengesahkan identiti pengarang dan memastikan bahawa kod tersebut tidak diubah atau rosak sejak ditandatangani oleh pengarang, yang jelas menawarkan tahap keselamatan tambahan. Sijil SSL yang ditawarkan oleh Geotrust bermula dari $ 149 hingga $ 745.

10. SSL pantas

Rapid SSL adalah anak syarikat Geotrust, dan pastinya merupakan pilihan yang lebih mesra bajet berbanding syarikat induknya. Mereka mempunyai dua pilihan sijil RapidSSL mereka yang berjanji untuk “Amankan a domain tunggal dengan penyulitan yang kuat. ” dengan harga $ 59. Pilihan lain adalah sijil wildcard RapidSSL yang “Selamat subdomain tanpa had dengan penyulitan yang kuat. ” dengan harga $ 249. Mereka menawarkan jaminan $ 10,000 dan juga menawarkan penyulitan hingga 256-bit. Satu lagi ciri menarik untuk laman web ini ialah ia membolehkan anda membandingkan penawarannya dengan mudah dengan beberapa pemimpin lain seperti Godaddy, Globalsign, dan Comodo SSL di sini.

11. Thawte

Begitu juga dengan Geotrust Thawte yang menawarkan sijil SSL dan penandatanganan kod juga. Pilihan mereka berkisar antara $ 149- $ 299 setiap tahun namun mereka juga menawarkan pilihan untuk menambahkan wildcard SSL dengan bayaran tambahan. Opsi SSL123 mereka bermula pada $ 149, tetapi naik hingga $ 745 jika anda memilih untuk menambahkan pilihan wildcard. Pelayan web SSL mereka bermula pada $ 199, dan ia meningkat menjadi $ 599 dengan tambahan wildcard SSL. Mereka menawarkan penyulitan sehingga 256-bit dan jaminan wang dikembalikan 30 hari. Jaminan yang ditawarkan juga berkisar antara $ 500,000- $ 1,500,000.

12. Penyelesaian Rangkaian

Penyelesaian rangkaian adalah laman web yang menawarkan hampir semua yang anda perlukan semasa membuat laman web, jelas termasuk Sijil SSL. Penyedia ini mempunyai 5 pilihan mulai dari $ 59.99 dengan jangka masa 2 tahun hingga $ 579 dengan jangka masa 2 tahun. Mereka menawarkan “jaminan” mulai dari $ 10,000 hingga $ 1,000,000.

Pertimbangan Lain Mengenai Sijil SSL

Walaupun anda mesti memahami asas-asas SSL dan bagaimana semuanya bersatu. Ini sebagai “panduan utama”, kami harus memberi anda beberapa maklumat tambahan yang dapat membantu ketika melihat SSL dan bagaimana ia dapat berfungsi untuk laman web anda. Oleh itu, berikut adalah beberapa perkara lain yang perlu difikirkan semasa menyulitkan data anda.

Kelajuan Beban Lebih perlahan

Anda mungkin menyedari bahawa ketika anda pergi ke bahagian pembayaran di laman web, ia memerlukan sedikit masa lebih lama untuk dimuat daripada halaman lain. Itu kerana penyulitan memerlukan masa dua atau dua untuk berkuat kuasa. Yang pada dasarnya berlaku ialah halaman dengan sijil melakukan “jabat tangan” dengan komputer pengguna yang berkunjung.

Ini memastikan bahawa sambungan stabil dan selamat, dan tidak akan membenarkan mana-mana pihak ketiga mengintip dan mengambil data sensitif.

Tamat Tempoh Sijil

Seperti yang kami nyatakan dalam senarai penyedia kami, harga untuk sijil SSL disenaraikan setiap tahun. Ini bermaksud bahawa mana-mana laman web yang diperakui perlu membayar setiap tahun untuk memastikan segala sesuatu sentiasa diperbaharui dan terkini. Apa maksudnya juga ialah jika anda mengunjungi laman web yang mempunyai sijil yang telah tamat tempoh, tidak selamat.

Biasanya, perisian penyemak imbas atau antivirus anda akan memberitahu anda apakah ini masalahnya, dan terpulang kepada anda untuk memutuskan apakah anda ingin meneruskannya. Untuk wang kita, kita tidak akan dalam keadaan apa pun.

Data Kunci Hijau

Seperti yang telah kami sebutkan di atas, laman web yang memiliki perlindungan SSL akan memiliki kunci hijau di bilah alamat. Laman web ini juga akan disenaraikan sebagai https dan bukannya HTTP standard. Yang mesti anda ketahui juga ialah mengklik kunci hijau menunjukkan semua maklumat awam.

Maklumat ini adalah mengenai kedua-dua syarikat yang memiliki laman web dan juga pihak berkuasa sijil. Ini adalah cara lain bagi pengunjung untuk mengesahkan keselamatan setiap halaman yang mereka lawati. Oleh itu, jika laman web tidak mempunyai kunci, maka anda harus berhati-hati.

Pemasangan Sijil

Satu perkara penting yang perlu diingat semasa memohon sijil ialah anda mesti memasangnya ke laman web anda. Ini adalah sebab lain mengapa orang suka melalui hos web mereka, kerana tuan rumah biasanya menawarkan untuk melakukan ini untuk anda.

Juga, jika anda mempunyai laman web yang ada di pelayan web bersama, anda tidak akan mempunyai akses langsung ke laman web tersebut. Ini penting untuk diingat agar anda tidak membayar sesuatu yang anda tidak boleh gunakan secara tidak sengaja.

Fasa Keluar HTTP

Ini mungkin atau tidak mungkin berlaku sama sekali, tetapi terdapat idea yang semakin meningkat bahawa semua aktiviti dalam talian harus dijamin melalui SSL. Ini bermaksud bahawa laman web yang tidak mempunyai perakuan akan dikeluarkan dari mesin pencari atau dihapuskan sama sekali.

Pemikiran di sebalik ini adalah bahawa dengan memerlukan sijil untuk semua laman web akan menjadikan internet menjadi tempat yang lebih selamat secara keseluruhan, tetapi kenyataannya adalah sukar untuk menerapkan strategi menyeluruh seperti itu, terutama ketika mempertimbangkan ruang lingkup internet yang luas.

Sejauh ini, undang-undang dan peraturan setempat menetapkan jenis situs mana yang harus memiliki sijil SSL. Buat masa ini, hanya halaman yang dikelaskan sebagai laman penyenaraian, atau halaman yang tidak berurusan dengan maklumat pelanggan yang tidak memerlukan enkripsi SSL.

Salah satu masalah terbesar dengan memerlukan perlindungan seperti itu ialah ia memerlukan banyak wang. Membayar beberapa ratus dolar setahun boleh menjadi larangan bagi beberapa laman web, terutama jika mereka harus menguruskan beberapa domain atau alamat IP.

Mungkin jika kosnya turun, akan lebih mudah untuk menghapuskan semua laman web yang tidak selamat, tetapi akan menarik untuk melihat bagaimana semuanya bersatu.

Kesimpulannya

Seperti yang anda lihat, ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika melihat sijil SSL. Secara keseluruhan, adalah tanggungjawab semua orang untuk memastikan bahawa internet adalah tempat yang selamat. Ini bermaksud bahawa jika anda menghoskan laman web, anda harus menyulitkannya secepat mungkin.

Syukurlah, kelaziman sijil SSL yang ada sekarang, bersama dengan kaedah mudah untuk mencari laman web yang selamat, bermaksud bahawa kebanyakan orang boleh berada dalam talian tanpa risiko dijangkiti beberapa jenis perisian hasad.

Biasanya, masalah itu berlaku ketika mengunjungi laman web yang tidak selamat atau memuat turun sesuatu dari sumber yang tidak selamat. Oleh itu, tidak ada sebab sebenar anda merasa tidak selamat semasa melayari laman web.

Semoga panduan ini menjawab semua soalan anda mengenai sijil SSL, dan kami harap ia dapat membantu anda mencari penyedia sijil SSL terbaik untuk anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map