Si të presim një hostim në internet – Krahasoni çmimet dhe planet – maj 2020

Këto ditë duket sikur të gjithë dhe nëna e tyre kanë faqen e tyre të internetit. Me kaq shumë bloge të ndryshme dhe faqet e ngrohta atje duhet të jetë e thjeshtë të krijosh dhe menaxhosh faqen tënde, apo jo? Epo, kjo është e vërtetë, por fakti është se shumë gjëra të ndryshme shkojnë në web hosting. Për t’ju ndihmuar të kuptoni këtë proces, ne do të kalojmë në të gjitha bazat e mbajtjes, si dhe atë që mund të bëni për të pritur faqen tuaj të internetit. Pavarësisht nëse po kërkoni të hyni në Blogging ose dëshironi të filloni një biznes në internet, është e domosdoshme që të kuptoni gjithçka që duhet të dini për këtë proces dhe si funksionon.


Farë është Web Hosting?

Në thelb të tij, ky sistem është aty ku një sit apo shërbim i veçantë ruan faqen tuaj të internetit në një server në mënyrë që të mund të arrihet nga kudo në botë. Në thelb, ajo që do të thotë kjo është se të gjitha të dhënat e faqes suaj të internetit ruhen në një hard disk dhe lidhen me internetin, në mënyrë që ju ose dikush tjetër të mund ta përdorni atë kur shkruani në domenin e duhur.

Pra, si është kjo e ndryshme nga ruajtja e gjithçkaje në kompjuterin tuaj dhe kalimi i ndërmjetësit? Epo, arsyeja për të përdorur një shërbim të mbajtjes së faqes në internet është se nuk duhet të shqetësoheni për përdorimin e serverit tuaj për ta mbajtur faqen tuaj në internet gjatë gjithë kohës. Kur mendoni për këtë, ju dëshironi që audienca juaj të hyjë në faqen tuaj në çdo kohë të ditës, që do të thotë se ju duhet të mbani një lidhje të qëndrueshme dhe ta mbani atë të hapur 24/7. Kostoja e bërjes së kësaj mund të jetë e lartë kur merrni parasysh gjëra të tilla si faturat elektrike dhe aftësitë pa tel, kështu që zakonisht është më mirë që dikush tjetër t’i trajtojë të gjitha këto, kështu që të merrni rezultate profesionale.

Gjithashtu, nëse nuk keni mjete ose softuer për të ndërtuar një faqe nga e para në kompjuterin tuaj, mund të jetë e vështirë të bëni asgjë pa përdorur një host të uebit. Shumica e kohës ata do të kenë programe që mund të përdorni për të krijuar të gjithë elementët e faqes tuaj, të tilla si prejardhje, butona dhe funksionalitet (email, abonime, tregti elektronike, etj.)

Po në lidhje me emrat e domenit?

Kur të shikoni në shumicën e pritësve në internet, do të shihni që shumë prej tyre do të ofrojnë një domain falas ose një lloj domain domain hosting gjithashtu. Nëse jeni i ri në botën e pritjes, atëherë mund të hutoheni se cilat janë secila prej tyre, kështu që na lejoni të shpjegojmë.

Një emër domain është adresa në faqen tuaj të internetit. Kjo është ajo që njerëzit do të shkruajnë në shiritin e tyre të kërkimit për të gjetur faqen tuaj. Domaindo domen është unik, dhe duhet të regjistrohet që ai të jetë aktiv. Do të vini re që domenet kanë mbarime të ndryshme, siç janë .com, .net, .org, etj. Në pjesën më të madhe, ajo prapashtesë është e rëndësishme pasi do t’ju tregojë llojin e faqes në internet që është dhe nga vjen. Për shembull, nëse përdorni .org, ka shumë të ngjarë që ju jeni një organizatë, ndërsa një .gov do të thotë që është një uebfaqe qeveritare. Prapashtesa gjithashtu mund të ndryshojë në varësi të vendit, me shumë prej tyre përdorin prapashtesën e tyre për të sinjalizuar origjinën e sitit. Për shembull, Mbretëria e Bashkuar përdor co.uk, dhe Japonia përdor co.jp.

Në fund të fundit, një domain është thjesht adresa e faqes tuaj, dhe ai duhet të jetë unik. Mund të bashkëngjitni fusha të shumta në të njëjtin vend nëse dëshironi (të tilla si mywebsite.com, mycoolwebsite.com, mywebsite.net, etj.) Arsyeja për këtë është nëse doni të siguroheni që audienca juaj mund t’ju gjejë edhe më lehtë. Për shembull, nëse emri i faqes tuaj është millerwebsite, atëherë ju mund të dëshironi të regjistroheni miller.com, millersite.com dhe millerwebsite.com vetëm për të qenë të sigurt. Në këtë mënyrë, audienca juaj do t’ju gjejë edhe nëse nuk kanë adresën e duhur të duhur. Kjo është më së shumti e dobishme për kompanitë e mëdha që duan të sigurojnë që konkurrentët ose shkelësit të mos blejnë fusha që mund të dëmtojnë reputacionin e tyre (të tilla si millerwebsiteucks.com).

Regjistri i Domainit kundër Hosting në Uebfaqe

Shumë hostë në internet do të ofrojnë regjistrimin e emrit të domain si një shërbim, që do të thotë që ju ose mund të krijoni një domen të ri përmes tyre ose transferoni një që tashmë keni në atë sit. Për sa kohë që domeni është i regjistruar në Korporatën e Internetit për Emrat dhe Numrat e caktuar (ICANN), është e ligjshme të keni, dhe ju jeni pronari i vetëm i tij.

Regjistrimi i domenit tuaj është e nevojshme të keni një faqe në internet, por mbajtja në internet është më shumë se kaq. Pritësit gjithashtu ruajnë të gjitha të dhënat dhe imazhet e faqes suaj të internetit, në mënyrë që të ndërtoni faqen që korrespondon me domenin tuaj. Të dy janë të domosdoshëm për t’u marrë në internet, por ato janë dy shërbime të ndryshme, kështu që mos i përzieni.

Llojet e hostimit

Ekzistojnë katër mënyra me të cilat mund të gjeni një uebfaqe: hosting të përbashkët, hostim VPS, host cloud ose serverë të dedikuar. Le të kalojmë çdo metodë dhe si funksionojnë ato.

Ndarja e përbashkët

Kjo është deri më tani metoda më e zakonshme për vendosjen e faqes tuaj në internet pasi është me kosto më efektive dhe më e lehtë për t’u përdorur. Mënyra se si funksionon është që të gjitha të dhënat tuaja të ruhen në një server së bashku me një ton faqet e internetit të tjera. Pjesa “e përbashkët” e emrit vjen nga fakti se ka dhjetëra, qindra, ose mijëra faqe të gjitha në një server. Pritja e përbashkët e programeve zakonisht nënkupton që ju keni hapësirë ​​të kufizuar në disk dhe gjerësi të bandës, por disa shërbime pritëse janë duke lejuar mundësi të pakufizuara me idenë që nuk do ta shfrytëzoni shumë atë.

Përfitimi i përdorimit të pritjes së përbashkët është çmimi dhe lehtësia e qasjes, por dobësi është që ju jeni të kufizuar në sa trafik mund të merrni në një kohë. Nëse faqja juaj fillon të hidhet në erë dhe të rritet më shumë, ju ka shumë të ngjarë të keni nevojë për serverin tuaj për të trajtuar rrjedhjen.

Pritja e serverit virtual virtual (VPS)

Siç sugjeron emri, në këtë rast, ju po merrni serverin tuaj dixhital për faqen tuaj, që do të thotë se ju keni qasje dhe kontroll më të madh mbi mënyrën e funksionimit të tij. Sidoqoftë, për shkak se është e gjitha dixhitale, të dhënat tuaja akoma janë duke u ruajtur në një hard disk fizik me faqe të tjera, do të thotë që akoma jeni disi i kufizuar në sa mund të bëni. Në përgjithësi, hosting VPS është për njerëzit që duan kontrollin e një serveri të dedikuar pa kosto ose burime të pakufizuara që mund të vijnë me të.

Serverë të përkushtuar

Në këtë rast, faqja juaj është në serverin e saj, do të thotë që ju mund të përpunoni aq shumë të dhëna sa mund të keni mundësi. Kjo është e dobishme për faqet e mëdha që marrin një ton trafiku pasi nuk keni nevojë të ndani hapësirën e diskut, RAM ose bandën e bandës me këdo tjetër. Siç mund ta imagjinoni, e gjithë kjo vjen me një çmim të lartë. Në mënyrë ideale, do të fitoni para nga trafiku juaj i lartë për të mbuluar kosto të tilla.

Rezervimi në re

Këto ditë, gjithnjë e më shumë gjëra ruhen dhe trajtohen në “re”. Ky term i referohet një rrjeti të serverëve që punojnë së bashku për të trajtuar gjëra të tilla si pikat e trafikut dhe çështjet e gjerësisë së bandës. Ndërsa para kësaj gjithçka bëhej përmes infrastrukturave fizike siç janë modemet dhe kabllot, tani të gjitha mund të bëhen nga distanca përmes internetit. Ky shërbim kushton pak më shumë sesa pritja e përbashkët dhe nuk ju jep qasje rrënjësore për të ndryshuar cilësimet e serverit, por ai mund të trajtojë uebfaqe me vëllim të lartë dhe ju jep kontroll më të mirë sesa hostimi i përbashkët ose VPS.

Kushtet e hostimit

Ndërsa është e domosdoshme që ju të dini dhe të kuptoni metodat e ndryshme për mbajtjen në internet, është po aq e rëndësishme që të njiheni me të gjitha termat dhe gjuhët që përzihen në këto lloje faqesh. Nëse nuk e dini se çfarë do të thotë diçka, atëherë nuk mund të përfitoni nga ajo, as nuk do të jeni të vetëdijshëm nëse mund t’ju ndihmojë ose ju lëndojë. Këtu është një përmbledhje e termave më të zakonshëm të pritjes që duhet të mësoni përmendësh.

Bandwidth

Ky term i referohet shkallës së shpejtësisë me të cilën mund të transferoni të dhënat në internet. Mbrapa ditës, kërkonte një ton të bandës për të dërguar skedarë të mëdhenj si video nëpër internet, që do të thoshte që ju duhet të paguani ekstra për ta bërë atë. Për fat të mirë, këto ditë është duke u bërë më e lirë për të transferuar të dhëna në internet (falë pjesërisht në cloud), kështu që gjerësia e brezit nuk është aq e madhe për një çështje. Zakonisht, shumica e pritësve të internetit do të ofrojnë një bandë të pakufizuar me supozimin se nuk po ekzekutoni një shërbim të transmetimit të videos ose ndonjë gjë të tillë.

Hapësira e diskut

Kjo i referohet sasisë së hapësirës së hard drive që do të keni në server. Me një pritje të përbashkët, ju mund të jeni të kufizuar në sasinë e hapësirës në disk që merrni pasi jeni duke u ruajtur në faqet e tjera. Sidoqoftë, disa hoste kanë një kapacitet të pakufizuar të ruajtjes (përsëri, me supozimin se nuk do të përfitosh nga kjo). Kjo hapësirë ​​matet në gigabajt (GB). Nëse hosti juaj kufizon ruajtjen tuaj, atëherë do të duhet të azhurnoni nëse keni nevojë të ruani më shumë skedarë në faqen tuaj.

Bazat e të dhënave

Kurdoherë që përdorni një sistem të palëve të treta për të ndërtuar faqen tuaj të internetit (si WordPress), duhet të keni një bazë të dhënash për të ndihmuar në menaxhimin e gjithçkaje që bëni. Për shkak se nuk po programoni gjithçka vetë (siç janë butonat dhe funksionet e faqeve), baza e të dhënave vepron si truri i faqes. Në mënyrë tipike, do të merrni sa më shumë baza të të dhënave, pasi keni faqe në internet, me disa hostë që ofrojnë një furnizim të kufizuar të të dyve ose të pakufizuar, në varësi të rrugës që merrni.

Të dhënat e kush

Kurdoherë që një domain është i regjistruar, ekziston një listë e informacionit të kontaktit për të treguar kush e ka regjistruar atë në mënyrë që kushdo të kontaktojë atë person ose entitet për ndonjë arsye. Këto të dhëna bëhen publike në mënyrë që njerëzit të verifikojnë se kush zotëron një domen të veçantë. Qëllimi i këtij informacioni është të lejojë një gjurmim më të mirë në internet vetëm në rast mashtrimi, hakerimi, ose ndonjë gjë tjetër që do të kërkojë mbajtjen e dikujt përgjegjës për domenin.

Në përgjithësi, pritja në internet është një biznes relativisht i drejtpërdrejtë për aq kohë sa ju e dini se çfarë po bëni. Ndërsa ne kemi mbuluar bazat, ju duhet të keni një kuptim shumë më të mirë se si funksionojnë dhe bashkohen, do të thotë se nuk duhet të keni ndonjë problem në mbajtjen e uebfaqes tuaj. Gëzuar pritjen!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map