Cara Memilih Hosting Nama Domain Kreatif – Bandingkan Harga & Pelan – Mei 2020

Oleh itu, anda fikir anda mempunyai idea perniagaan yang hebat? Hebat! Sebelum memulakan, anda mungkin ingin meluangkan masa untuk mencuba nama domain yang kreatif dan berkesan. Luangkan sedikit masa untuk itu, jangan terlalu banyak. Terlalu banyak orang menghabiskan banyak masa untuk mencari nama domain yang sempurna dan tidak pernah berpuas hati dengan idea mereka. Jangan terjebak dalam kebiasaan itu. Sebenarnya, mungkin lebih baik anda mengambil enam petua dan enam alat ini untuk membantu anda membuat nama domain yang sempurna.


Enam Petua Semasa Membuat Nama Domain Anda.

Pertama, mulakan dengan memberikan sehelai kertas putih dan pensil. Fikirkan semua nama yang mungkin anda mahu gunakan untuk nama domain anda. Tulis semuanya. Setelah selesai, baca senarai semak pendek ini dan mulailah mencoret senarai yang tidak melewati senarai petua enam poin ini.

1. Permudahkan

Permudahkanlah. Nama anda mestilah mudah dieja, senang disebut dan dilancarkan lidah. Salah satu tujuan membuat laman web adalah untuk mempunyai kandungan di sana yang orang ingin kongsi. Sekiranya orang tidak dapat mengeja nama domain anda atau bahkan menyebut nama domain anda dengan mudah, kandungan anda tidak akan dapat dikongsi dengan mudah.

2. Jadikannya Unik

Selalunya tidak cukup hanya dengan mengatakan menjadikannya unik. Apabila kita mengatakan unik, maksudnya jangan membuatnya terdengar seperti perkara lain di luar sana. Sudah tentu anda tidak dapat mendaftarkan nama domain anda yang sama dengan orang lain. Walau bagaimanapun, adalah tidak bijak bagi anda untuk mendaftarkan nama adomain untuk laman web anda yang terdengar seperti “Microsoft” atau nama lain seperti itu. Ia akan tersilap dengan mudah.

3. Nama Domain Com Bukan Satu-satunya Orang di Luar sana

Jangan berpuas hati dengan nama “.COM” sepanjang masa. Sebenarnya, jika anda tinggal di luar A.S., mungkin lebih baik anda mempunyai domain yang berpusatkan negara seperti, “CO.UK.” Juga, ingat apa maksud COM. COM adalah kependekan untuk komersial, ORG adalah kependekan untuk organisasi, MIL adalah kependekan dari tentera, GOV adalah kependekan dari pemerintah dan TV adalah kependekan dari laman web berasaskan televisyen. Masih banyak lagi – gunakan pelanjutan yang sesuai untuk jenis laman web yang anda cuba buat. Sekiranya anda berada dalam kalangan teknologi, akhiran domain “.io” biasanya digunakan. Ini adalah pengakhiran TLD (domain tahap atas) yang pelik, kerana milik Wilayah Lautan Hindia Luar Negara Britain. Sebenarnya hanya ada penduduk tentera di pulau ini, jadi ini sedikit anomali. Sambungan non “.com” lain yang biasa digunakan adalah “.co”. Sangat dekat dengan .com dan kebanyakan orang tidak akan dimatikan olehnya. Yang menjadi semakin biasa. Terdapat juga “.xyz”, “.ninja”, “.guru”, dan banyak lagi yang lain untuk diterokai.

4. Pertimbangkan Penonton Anda.

Ini adalah salah satu rahsia yang paling sering dilupakan ketika mendaftar nama domain anda. Apabila anda mempertimbangkan khalayak anda, anda mempertimbangkan apa yang mereka harapkan. Adakah anda akan menggunakan nama anda sendiri untuk menjadi jenama anda sendiri, seperti NathanBarry.com? Atau adakah anda akan menjadi jenama anda sendiri tetapi juga memulakan pergerakan, seperti Pat Flynn’s SmartPassiveIncome.com? Adakah anda cuba membuat syarikat dan anda akan bermula dengan hanya laman web? Penting untuk diingat bahawa nama laman web dan nama syarikat tidak semestinya sama, tetapi pasti membantu. Sekiranya anda mempunyai cita-cita untuk berkembang melampaui laman WordPress sederhana dengan anda menjalankannya, jangan berlindung dengan nama yang terlalu spesifik. Sekiranya anda akhirnya ingin menjadi agensi pemasaran umum nasional yang besar, memanggil laman web anda HundredDollarBacklinks mungkin bukan idea yang baik. Cari sesuatu yang memenuhi cita-cita anda seperti Connect2020 atau SimpleSurge (kedua-duanya terdiri).

5. Bersikap Kreatif

Sekiranya nama anda diambil, pertimbangkan untuk memendekkannya, menambahkan slogan pada akhir, atau mengubah namanya. Anda boleh mencuba menggabungkan kata seperti [YouTube], menggunakan frasa seperti [24seven], mengubah kata seperti [Flickr], atau bahkan menggabungkan awalan dengan akhiran seperti [Shopify].

6. Pastikan Ringkas dan Ringkas

Di atas segalanya, pastikan ringkas dan ringkas. Jangan membuat nama domain anda terlalu rumit untuk dieja, terlalu rumit untuk disebut, atau sukar untuk dihafal. Ia mesti pendek dan menarik.

Enam Alat untuk Membantu Anda Mencari Nama Domain Anda

Peraturan ini bagus. Mereka dapat membantu anda menghasilkan nama domain yang kreatif dan unik. Namun, kami menyedari bahawa anda mungkin masih buntu. Kami mengumpulkan enam alat untuk membantu anda menemui nama domain anda.

Carian Domain Lean

Ini adalah penjana nama domain yang akan membantu anda menghasilkan nama yang unik. Ia mengkhususkan diri dalam menggunakan awalan dan akhiran dan menyatukannya. Selain itu, ia akan memeriksa nama-nama yang disertakan untuk ketersediaan.

Leandomainsearch.com

Ruang GoSpaces

Ini adalah satu lagi penjana nama domain percuma berdasarkan kata kunci. Cukup masukkan kata kunci dan biarkan dengan idea unik untuk perniagaan dan nama domain anda.

Gospaces.com

Stesen Nama

Sama seperti GoSpaces, NameStation akan hadir dengan beberapa idea percuma dan unik berdasarkan kata kunci yang dihantar. Masukkan kata kunci yang anda mahukan, seperti topik khusus anda, dan biarkan NameStationgo berfungsi.

Namestation.com

Domaintyper

Sebaik sahaja anda mendapat idea nama unik anda dari NameStation, GoSpaces atau Carian Domain Lean, periksa ketersediaan di Domaintyper. Ini adalah kaedah terbaik untuk menyempitkan idea anda dengan dua atau tiga pilihan karya anda.

Domaintyper.com

Merpati Domain

Ini adalah alat yang sangat baik yang mencari hasil mesin carian. Cukup ambil niche anda dan cari tahu apa yang dicari orang. Dengan cara ini, anda boleh memasukkan kata kunci terus ke nama domain anda.

Leandomainsearch.com

Domainr

Ini adalah alat yang kemas dan unik yang akan membantu anda “menggodam” nama anda. Semasa pertama kali mengunjungi Laman Web, ini mendorong anda untuk mencuba perkhidmatan dengan mencari sesuatu seperti, “acme florist.” Segera, ia akan hadir dengan 15 nama unik, dan memberi anda maklumat seperti nama domain mana yang tersedia dan mana yang diletakkan. Domainr.com

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map