Domain Backorder: Panduan Terbaik untuk Perkhidmatan Backorder Terbaik

Domain Backorder: Panduan Terbaik untuk Perkhidmatan Backorder Terbaik

Domain Backorder: Panduan Terbaik untuk Perkhidmatan Backorder Terbaik

Anda baru sahaja memikirkan nama domain yang sempurna.


Ia menarik, genius, dan tepat apa yang diperlukan oleh perniagaan anda.

Tetapi ia diambil. Hati anda tenggelam. Anda sedikit sedih dan anda tidak tahu apa yang harus dilakukan. Anda periksa laman web ini dan melihatnya tidak digunakan, yang menjadikannya lebih teruk. Anda harus menggunakan domain dengan baik!

Perlu takut, ada jalan penyelesaiannya. Walaupun tidak cepat atau murah, perkhidmatan pesanan semula domain mungkin menjadi jawapan kepada masalah anda.

Apa itu Domain Backorder?

Pesanan latar domain adalah perkhidmatan yang membantu seseorang berusaha mendapatkan nama domain setelah tersedia untuk pendaftaran. Melalui laman web pendaftaran domain web seperti GoDaddy.com, menggunakan perkhidmatan pesanan semula domain boleh merangkumi keahlian pemantauan domain, keanggotaan dengan lelongan domain melalui laman web itu sendiri (iaitu, GoDaddy.com), sejumlah kredit untuk tawaran lelongan pertama untuk domain , dan sekurang-kurangnya satu tahun pendaftaran nama domain.

Mengundurkan domain adalah disyorkan bagi mereka yang benar-benar mahukan nama domain tertentu dan benar-benar yakin bahawa itu adalah nama domain untuk mereka. Backordering domain membolehkan seseorang memantau status nama domain (lebih banyak maklumat mengenai pelbagai jenis status untuk nama domain dan bagaimana ia berubah akan diberikan kemudian dalam panduan ini). Backordering domain juga bermaksud bahawa orang yang meletakkan backorder domain akan diberitahu ketika lelang untuk nama domain tersebut akan dimulakan.

Apa Artinya Menyusun Balik Domain?

Mengundurkan domain bermaksud meletakkan tawaran pada nama domain yang anda mahukan untuk laman web anda tetapi sudah dimiliki oleh orang lain. Anda membuat tawaran untuk nama domain tersebut dengan harapan pemilik semasa tidak akan memperbaharui pendaftaran dan pemilikannya dan bahawa ia akan segera disita dan anda akan memilikinya.

Mengundurkan domain bermaksud bahawa anda benar-benar mahukan nama domain tersebut. Walaupun dimiliki oleh orang lain, anda tahu ia adalah nama domain yang sesuai untuk anda dan laman web anda. Meletakkan pesanan belakang bermaksud bahawa anda akan mengetahui kapan nama domain tersebut akan melalui proses luput dan kemungkinan pembaharuan, dan kapan ia secara rasmi akan tersedia untuk pendaftaran di bawah pemilik baru. Meletakkan pesanan belakang pada domain bermaksud menjadi orang pertama yang mengetahui kapan nama domain yang anda inginkan menjadi percuma untuk diambil. Mengundurkan domain juga bermaksud anda boleh mula mengemukakan tawaran setelah tersedia dan dilelong di banyak laman web pendaftar nama domain, sehingga meningkatkan kemungkinan berjaya mendapatkan nama domain tersebut.

Kitaran Hidup Nama Domain

Sebelum kita beralih ke bahagian yang berair dari catatan ini, penting untuk memahami bagaimana kitaran hidup nama domain berfungsi.

kitaran hidup nama domain

kitaran hidup nama domain Sumber gambar: DomainSherpa

Perkhidmatan Pesanan Balik Domain

Banyak laman web pendaftar nama domain mempunyai perkhidmatan penyusun semula domain yang memudahkan pengguna mengawasi status nama domain dan membuat tawaran setelah habis masa berlakunya dan tersedia untuk dilelong. Banyak laman web pendaftar nama domain, seperti GoDaddy.com misalnya, menawarkan faedah untuk perkhidmatan pesanan semula domain mereka, seperti satu tahun keahlian GoDaddy Auctions dan kredit $ 10 untuk tawaran lelongan pertama pengguna. Banyak perkhidmatan juga termasuk kebijakan “tanpa penawar, tanpa bayaran”, peringatan yang diperibadikan untuk nama domain tertentu atau kata kunci yang relevan, dan fitur pemantauan domain lainnya. Semua perkhidmatan ini diharapkan dapat membuat penempatan backorder domain dan mengamankan domain backordered lebih mudah dan tidak memakan masa. Perkhidmatan ini menjimatkan banyak masa pelanggan dan juga meningkatkan peluang mereka untuk berjaya mendapatkan domain yang telah tamat tempoh mereka membuat pesanan semula. Juga, kebanyakan perkhidmatan pesanan semula domain berfungsi menggunakan teknologi dropcatching terkini.

Baca lebih lanjut untuk senarai syarikat dalam talian dengan perkhidmatan pesanan semula domain terbaik.

Syarikat Tempahan Domain Terbaik

Terdapat beberapa syarikat penyusun semula domain dengan laman web pendaftaran tersedia dalam talian, tetapi yang manakah krim tanaman? Yang mempunyai perkhidmatan dan ulasan terbaik, dan bagaimana anda tahu mana yang terbaik untuk anda?

Satu konsep utama untuk difahami adalah tiga besar: SnapNames, NameJet dan Go Daddy Auctions. 

Berikut adalah senarai syarikat dan laman web terbaik semasa untuk pesanan latar domain.

1. Nama Snap

SnapNames adalah antara tiga pendaftar domain web yang paling popular dan terkenal. SnapNames dilengkapi dengan senarai nama domain eksklusif yang hanya terdapat di laman web mereka, tawaran harian untuk nama domain, dan senarai nama domain yang paling lama tamat tempoh di pasaran. Ia juga dilengkapi dengan fitur carian, yang memungkinkan pengguna untuk melihat nama domain yang diambil atau tersedia, dan bahkan mempunyai kategori untuk nama domain yang berbeza yang menjadikan pencarian domain yang tepat untuk perniagaan seseorang lebih mudah dan lebih efisien. Kategori merangkumi hiburan, teknologi, rumah dan kebun, makanan dan minuman, kewangan, dan kesihatan. SnapNames sangat disyorkan untuk orang yang mencari nama domain yang sempurna untuk perniagaan dan jenama mereka.

SnapNames mempunyai banyak fungsi carian dan amaran, menjadikan domain pemantauan menjadi mudah. Pengguna juga akan diberitahu jika nama domain yang mereka minati akan habis masa berlakunya dan tersedia dalam masa 30 hari. Sekali lagi, pelanggan hanya perlu membayar jika nama domain yang mereka susun semula berjaya dijamin untuk mereka. Pelanggan juga akan mempunyai akses ke lelongan nama domain premium untuk domain pesanan semula. Melalui perkhidmatan backordering domain di SnapNames, pelanggan akan mendapat akses ke pasar nama domain global, dengan segala kemudahan dan kemudahan membeli-belah dalam talian. Terima kasih kepada banyak rakan niaga dan teknologi dropcatching berkualiti tinggi, SnapNames menawarkan pilihan hebat sekitar 30 juta nama domain dengan harga rendah, menjadikannya sesuai untuk perniagaan, terutamanya syarikat permulaan dengan anggaran yang ketat yang berusaha untuk membina domain web mereka.

2. NamaJet

NameJet juga merupakan salah satu daripada tiga pendaftar domain web yang paling popular dan terkenal. NameJet membolehkan pengguna menambahkan nama domain pilihan mereka ke senarai pesanan semula nama domain peribadi, dan NameJet akan melakukan semua pekerjaan untuk mereka, seperti pemantauan harian dan diperibadikan amaran apabila nama domain akan tersedia tidak lama lagi. NameJet juga mempunyai banyak nama domain pra-rilis eksklusif, yang sudah ada di laman web rakan kongsi pendaftar domain mereka, yang bermaksud mereka tidak akan tersedia untuk dilelong di tempat lain. Tidak ada bayaran tersembunyi, dan sehingga satu tahun pendaftaran percuma untuk penawar tertinggi nama domain. NameJet adalah salah satu syarikat pesanan semula domain yang paling berjaya dalam hal memenangkan nama domain yang belum selesai untuk pelanggan mereka.

3. Lelong GoDaddy

GoDaddy.com boleh dikatakan sebagai pendaftar domain web yang paling popular dan terkenal di sekitar. Domain backordering di GoDaddy cepat dan mudah. Setelah pengguna membeli kredit pesanan awal, yang harus mereka lakukan untuk menggunakan pesanan belakang adalah log masuk ke akaun mereka, klik pada tab “Penyusun Balik Domain” di bahagian “Produk Saya”, dan terapkan pada nama domain yang pengguna mahu. Tepi belakang domain di GoDaddy masing-masing $ 24.98, termasuk kos pendaftaran, dan juga dilengkapi dengan pemantauan domain harian percuma dan keahlian percuma sehingga satu tahun. GoDaddy juga berfungsi dengan setiap jenis domain, dari .com hingga .biz.

Oleh kerana semua domain yang ditempah balik melalui proses lelongan, GoDaddy hadir dengan pembidaan automatik. Orang pertama yang membuat pesanan awal pada domain tertentu akan diberi tawaran pembukaan melalui pembelian pesanan belakang mereka tanpa kos tambahan. Pengguna juga akan segera diberitahu ketika banyak orang tertarik dan menawar nama domain yang sama, dan ketika nama domain tersebut habis dan tersedia untuk dilelong.

GoDaddy juga memberi pengguna banyak peluang untuk mendapatkan nama domain atau mencuba lagi. Domain yang ditempah balik secara automatik akan diberikan kepada seseorang jika mereka adalah satu-satunya orang yang mengemukakan tawaran, tetapi jika mereka mengundurkan diri, mereka akan diberitahu sekiranya mereka ingin membuat tawaran yang lebih tinggi atau memindahkan kredit pesanan belakang mereka ke domain lain. Kredit backorder tidak akan luput di GoDaddy.com.

GoDaddy juga terkenal dengan ciri-ciri perlindungan privasi yang luar biasa. Pengguna dapat menyembunyikan identiti mereka dari pemilik domain sebelumnya dan ancaman keselamatan siber seperti penggodam. Pengguna mempunyai pilihan untuk menambahkan Pendaftaran Peribadi ke pesanan belakang mereka, yang membolehkan mereka menyimpan maklumat peribadi mereka dari tidak disenaraikan dalam pangkalan data WHOIS awam. Pendaftaran domain melalui GoDaddy menjadikan domain backordering lebih selamat dan terjamin.

4. DropCatch

Sejak ditubuhkan pada tahun 2008, DropCatch telah menggunakan teknologi dropcatching untuk mendapatkan lebih dari satu juta nama domain yang ditempah semula untuk penggunanya. Meletakkan pesanan belakang melalui DropCatch adalah percuma. Pelanggan hanya dikenakan bayaran jika domain pesanan semula berjaya diamankan untuk mereka. DropCatch juga disertakan dengan senarai harian nama domain yang sudah habis masa berlakunya dan laporan serta ciri carian yang boleh dimuat turun untuk memudahkan pelanggan mencari domain berharga dan memeriksa statusnya.

Terdapat dua hasil yang berpotensi untuk apabila pengguna membuat pesanan awal pada domain di DropCatch. Sekiranya pengguna itu adalah satu-satunya untuk membuat pesanan semula domain, mereka membayar $ 59 dan nama domain adalah milik mereka, tetapi jika beberapa orang meletakkan pesanan belakang pada domain yang sama, maka domain tersebut akan dilelong ke umum. Lelong akan berlangsung 3 hari dan penawar tertinggi akan menang.

5. Zon Belakang

Sekarang disenaraikan di bawah NamePal, BackorderZone membolehkan pengguna membuat tawaran proksi untuk nama domain yang tidak tersedia melalui lelongan domain. Perkhidmatan pesanan belakang mereka dilengkapi dengan ciri pemantauan kata kunci, statistik domain yang belum selesai, dan kemampuan untuk menambahkan domain secara besar-besaran. NamePalBackorderZone juga membolehkan pengguna mengurus domain mereka dengan lebih baik. Perkhidmatan pengurusan domain mereka, sebahagian daripada pakej perkhidmatan pesanan balik domain mereka, mempunyai kemas kini automatik untuk pendaftaran domain NS dan WHOIS dan pengebilan pasca penghantaran.

Dengan menggunakan teknologi dropcatching terkini, NamePalBackorderZone memantau ribuan domain yang baru tamat tempoh yang muncul setiap hari, serta berapa banyak lelongan yang aktif di laman web mereka sekarang. Dengan cara ini, pengguna akan menjimatkan lebih banyak masa dan meningkatkan peluang mereka untuk mendapatkan nama domain yang telah tamat tempoh apabila sudah tersedia.

Pengguna boleh membuat pesanan semula sebanyak mungkin domain tanpa memerlukan kos. Mereka hanya perlu membayar setelah NamePalBackorderZone berjaya mendapatkan nama domain yang telah tamat tempoh untuk pengguna. Pemegang akaun tidak perlu membayar sebarang bayaran bulanan, kerana pesanan belakang datang pada harga individu terbaik untuk pasaran pesanan semula domain.

6. CatchTiger

Seterusnya ialah CatchTiger. Lelong terbuka untuk umum dan ada yang baru setiap hari. Akaun percuma dan disertakan dengan satu tahun pendaftaran nama domain percuma. Tawaran permulaan untuk semua lelongan domain adalah 35 paun ($ 43.70), dan tidak ada polisi penawar, tidak membayar. Tanpa penawar, tanpa bayaran bermakna pengguna tidak perlu membayar jika CatchTiger tidak dapat menjatuhkan nama domain yang telah tamat tempoh dengan jayanya.

Selain mengambil bahagian dalam lelongan domain yang sudah habis masa berlakunya, CatchTiger juga membolehkan pengguna menjual nama domain mereka melalui platform Market Placenya kepada khalayak pembeli potensial nama domain yang relevan. Walaupun merupakan penyedia dan syarikat perkhidmatan pesanan semula domain yang berpusat di UK, ia bekerja dengan banyak domain antarabangsa, termasuk negara-negara di EU dan bahkan New Zealand.

Terakhir, CatchTiger menawarkan amaran peribadi yang akan memberi tahu pengguna kapan nama domain kegemaran mereka tersedia dan dilelong. Yang harus dilakukan oleh pengguna adalah memberitahu CatchTiger untuk mengetahui nama domain dan kata kunci yang relevan yang harus mereka perhatikan. Pengguna akan menerima e-mel terlebih dahulu apabila nama domain pilihan mereka tersedia, menjimatkan masa dan meningkatkan peluang mereka untuk berjaya mendapatkan nama impian mereka yang sempurna. Pengguna boleh menambahkan jumlah amaran peribadi yang tidak terhad ke akaun mereka di CatchTiger.com.

7. DomainMonster

Perkhidmatan Backorder DomainMonster memantau nama domain yang paling dikehendaki pengguna dan mendaftarkannya atas nama mereka sebaik sahaja mereka tersedia. DomainMonster juga melacak ratusan ribu nama domain yang habis masa berlakunya setiap hari, yang membolehkan pengguna mencari dan memantau mereka di halaman domain mereka yang telah tamat tempoh.

Selain sedikit bayaran pendaftaran, membuat pesanan awal melalui DomainMonster adalah percuma. Mereka juga menggunakan polisi tanpa ubat, tanpa gaji. Mereka juga hanya mengambil satu backorder per domain dan tidak melelong domain backorder, sebaliknya bekerja secara eksklusif untuk pengguna untuk mengamankannya untuk mereka. Yang harus dilakukan oleh pengguna adalah mencari domain pilihan mereka di kotak carian laman web dan, jika tidak tersedia, klik pada pautan “Pesanan Kembali” untuk mulai memantau. Yang kedua bahawa nama domain yang ditempah semula oleh pengguna berakhir dan tersedia, DomainMonnster menangkapnya dan berusaha dengan tekun untuk mengamankan dan mendaftarkannya di bawah nama pengguna.

Kaedah Terbaik untuk Menyusun Balik Domain

Sebelum kita mencari cara terbaik untuk membuat pesanan semula domain, penting untuk diperhatikan bahawa meletakkan pesanan latar domain tidak menjamin seseorang akan memperoleh nama domain setelah tersedia.

Banyak pemboleh ubah mempengaruhi proses penundaan semula domain. Sebagai contoh, pemilik semasa nama domain yang didaftarkan mungkin memperbaharui pendaftaran, sehingga menghalangnya daripada tersedia untuk pemilikan baru buat masa ini, atau laman web dengan perkhidmatan pesanan semula domain seperti GoDaddy mungkin tidak berjaya dalam percubaan mereka untuk memberi seseorang pendaftaran untuk nama domain yang mereka mahukan.

Pemboleh ubah lain termasuk perlu mengambil bahagian dalam lelongan awam atau swasta untuk nama domain, di mana orang lain mempunyai banyak peluang untuk berjaya mendapatkan hak milik untuk nama domain seperti yang anda lakukan.

Sekarang, apakah kaedah terbaik untuk menyusun semula domain? Bagaimana domain tamat di tempat pertama? Bagaimana anda menyusun semula domain? Dan bagaimana anda meningkatkan peluang berjaya mendapatkan nama domain melalui backorder?

Berbeza dengan kepercayaan popular, domain akan habis masa berlakunya, dan seringkali sebelum mereka menyatakannya akan berakhir. Nama domain menjadi “luput” jika pemiliknya sekarang tidak memperbaharuinya pada tarikh luputnya. Nama domain kemudian menjalani tempoh rahmat selama empat puluh hari di mana semua perkhidmatan domain dimatikan tetapi pemilik domain semasa masih berpeluang untuk memperbaharui domain dengan bayaran pembaharuan standard melalui penyedia perkhidmatan domain web.

Setelah domain memasuki ini tempoh rahmat empat puluh hari sekalipun, kemungkinan besar pemilik semasa akan memperbaharui sama sekali. Jika tidak, jika pemilik semasa merancang untuk memperbaharui dan menyimpan nama domain, mereka akan memastikan untuk memperbaharui pendaftaran mereka sebelum tarikh luputnya. Namun, ada kemungkinan pemiliknya hanya malas atau menunda-nunda, jadi mereka masih boleh memperbaharui pendaftaran nama domain mereka tanpa denda dan kepada nasib malang orang yang ingin nama domain itu bebas untuk diambil.

Kemudian, setelah empat puluh hari berlalu dan tempoh rahmat telah berakhir, nama domain melalui “tempoh penebusan” di mana pemilik sekarang menjadi lebih sukar untuk memperbaharui pendaftaran mereka (seperti yuran pembaharuan yang lebih mahal dan denda lain), dan kemungkinan nama domain menjadi percuma untuk pemilikan dan pendaftaran baru lebih tinggi dan serupa. Setelah “tempoh penebusan” ini, nama domain menjadi “terkunci” sebelum melalui fasa penghapusan, yang memakan masa sekitar lima hari. Keseluruhan proses ini memakan masa sekitar 75 hari selepas tarikh luput awal nama domain dan setelah proses itu berakhir, nama domain secara rasmi disiapkan untuk pendaftaran bagi mereka yang menginginkannya, sehingga memenuhi syarat untuk pesanan belakang.

Tetapi proses membuat semula domain apabila nama domain tersedia untuk pendaftaran tidak semudah yang sebelumnya. Dulu datang dahulu, berkhidmat terlebih dahulu kerana orang yang paling cepat mendaftar untuk nama domain yang baru tamat tempoh dan sangat diinginkan adalah orang yang mendapatkannya.

Sekarang, pendaftar nama domain web seperti GoDaddy.com melakukan lelongan untuk nama domain yang telah tamat tempoh. Dengan cara itu, pendaftar nama domain ini memperoleh keuntungan tambahan, dan nama domain menuju kepada penawar tertinggi dan bukannya pemburu nama domain yang paling cepat dan paling beruntung.

Proses lama untuk mendaftarkan nama domain yang luput hanya berlaku jika nama domain yang sudah habis masa berlakunya dilelong tetapi digugurkan kerana kekurangan pembida. Hal ini biasanya tidak terjadi, dan jika terjadi, ia akan melalui “dropcatching service” automatik, yang banyak ditawarkan di syarikat dan perkhidmatan pesanan semula domain yang disenaraikan sebelumnya dalam panduan ini.

Untuk membuat pesanan belakang, dan mula menawar nama domain apabila sudah tersedia, anda perlu meletakkan pesanan belakang di rumah lelang pendaftaran domain yang sesuai. Ini perlu dilakukan sebelum nama domain mencapai tarikh luput pendaftarannya, atau sebelum akhir “tempohnya habis” yang, bergantung pada pendaftar domainnya, berpotensi bertahan hingga 45 hari. Anda perlu mendaftar untuk akaun di laman web lelong pendaftaran domain di mana nama domain yang anda mahukan akan tersedia.

Tetapi terdapat ratusan pendaftar nama domain dan laman lelong yang kini tersedia dalam talian. Bagaimana anda dapat mengetahui mana yang akan mempunyai nama domain yang anda cari?

Pertama, tentukan pendaftar nama domain. Sebilangan besar pendaftar nama domain mempunyai rakan lelang yang mereka gunakan secara eksklusif, jadi mengetahui pendaftar nama domain anda bermaksud anda akan mengetahui laman lelang mana yang harus dikunjungi apabila tiba masanya untuk membuat tawaran untuk nama domain anda. Cukup lakukan carian WHOIS dengan nama domain yang anda inginkan dan cari maklumat untuk mencari pendaftar nama.

Kemudian, gunakan carta yang disenaraikan di bawah Langkah 2, “Tentukan Rakan Lelong” untuk mencari rakan kongsi lelong yang digunakan oleh pendaftar direkod nama domain anda sekarang. Terdapat tiga rumah lelong utama yang kebanyakannya digunakan oleh pendaftar nama domain secara eksklusif: GoDaddy Auctions, NameJet, dan SnapNames. Salah satu peluang terbaik untuk memperoleh nama domain luput yang anda mahukan adalah dengan kerap mengetahui status dan kemajuan nama domain yang telah tamat tempoh di laman web lelong yang digunakan oleh pendaftar.

Sekarang Pergi Dapatkan Domain Anda!

Cukup buruk apabila nama domain yang anda mahukan untuk laman web anda sudah diambil oleh orang lain, tetapi proses menunggu nama itu berakhir dan tersedia boleh menjadi sama buruknya.

Ini boleh menjadi sukar dan mengecewakan dan memakan masa, dan anda bahkan tidak menjamin nama domain. Tetapi menjadi pemilik baru nama domain luput yang selalu anda mahukan tidak mustahil.

Mengundurkan domain adalah salah satu kaedah terbaik dan termudah untuk meningkatkan peluang anda berjaya menjadi pemilik baru nama domain impian anda setelah tamat tempoh. Ini menghilangkan banyak kekeliruan dan komplikasi dari keseluruhan proses.

Penyusun semula domain menjadikannya lebih mudah untuk melacak status nama domain yang anda mahukan, jadi anda akan mengetahui lebih awal bila masa berlakunya tamat dan tersedia, atau jika ia diperbaharui oleh pemiliknya sekarang, atau bila ia akan dilelong laman web rakan lelong pendaftar semasa. Tidak hairanlah bahawa pesanan latar domain adalah perkhidmatan yang popular dan amalan biasa bagi orang yang mencari domain web yang sesuai untuk laman web mereka.

Ada semua maklumat? Sekarang dapatkan domain anda!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector