Πώς να φιλοξενήσετε μια φιλοξενία ιστοτόπου – Συγκρίνετε τις τιμές και τα σχέδια – Μάιος 2020

Σήμερα φαίνεται ότι όλοι και η μητέρα τους έχουν τη δική τους ιστοσελίδα. Με τόσα πολλά διαφορετικά ιστολόγια και εξειδικευμένους ιστότοπους εκεί έξω, πρέπει να είναι εύκολο να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε τη δική σας σελίδα, σωστά; Λοιπόν, αυτό είναι αλήθεια, αλλά το γεγονός είναι ότι πολλά διαφορετικά πράγματα πηγαίνουν στο web hosting. Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε αυτήν τη διαδικασία, θα εξετάσουμε όλα τα βασικά στοιχεία της φιλοξενίας, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να φιλοξενήσετε τον δικό σας ιστότοπο. Είτε θέλετε να μπείτε στο blogging είτε θέλετε να ξεκινήσετε μια διαδικτυακή επιχείρηση, είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτήν τη διαδικασία και πώς λειτουργεί.


Τι είναι το Web Hosting?

Στον πυρήνα του, αυτό το σύστημα είναι όπου ένας συγκεκριμένος ιστότοπος ή υπηρεσία αποθηκεύει τον ιστότοπό σας σε έναν διακομιστή, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμος από οπουδήποτε στον κόσμο. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι όλα τα δεδομένα του ιστότοπού σας αποθηκεύονται σε έναν σκληρό δίσκο και συνδέονται στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος να έχετε πρόσβαση σε αυτό όταν πληκτρολογείτε τον σωστό τομέα.

Λοιπόν, πώς διαφέρει από το να αποθηκεύετε τα πάντα στον υπολογιστή σας και να παραλείψετε τον μεσάζοντα; Λοιπόν, ο λόγος για τη χρήση μιας υπηρεσίας φιλοξενίας ιστού είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη χρήση του διακομιστή σας για να διατηρείτε τον ιστότοπό σας συνδεδεμένο συνεχώς. Όταν το σκέφτεστε, θέλετε το κοινό σας να έχει πρόσβαση στη σελίδα σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσετε μια σταθερή σύνδεση και να τη διατηρήσετε ανοιχτή όλο το 24ωρο. Το κόστος για να το κάνετε αυτό μπορεί να είναι υψηλό όταν εξετάζετε πράγματα όπως ηλεκτρικούς λογαριασμούς και ασύρματες δυνατότητες, οπότε είναι συνήθως καλύτερο να έχετε κάποιον άλλο να χειριστεί όλα αυτά, ώστε να έχετε επαγγελματικά αποτελέσματα.

Επίσης, εάν δεν έχετε τα εργαλεία ή το λογισμικό για να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο από το μηδέν στον υπολογιστή σας, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε τίποτα χωρίς να χρησιμοποιήσετε έναν κεντρικό υπολογιστή Ιστού. Τις περισσότερες φορές θα έχουν προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε όλα τα στοιχεία της σελίδας σας, όπως φόντο, κουμπιά και λειτουργικότητα (email, συνδρομές, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ.)

Τι γίνεται με τα ονόματα τομέα?

Όταν κοιτάζετε τους περισσότερους οικοδεσπότες Ιστού, θα δείτε ότι πολλοί από αυτούς θα προσφέρουν δωρεάν domain ή κάποιο είδος φιλοξενίας ονόματος domain. Εάν είστε καινούργιοι στον κόσμο της φιλοξενίας, τότε μπορεί να μπερδευτείτε ως προς το καθένα από αυτά, οπότε επιτρέψτε μας να εξηγήσουμε.

Το όνομα τομέα είναι η διεύθυνση στον ιστότοπό σας. Αυτό θα πληκτρολογήσουν οι άνθρωποι στη γραμμή αναζήτησης για να βρουν τη σελίδα σας. Κάθε τομέας είναι μοναδικός και πρέπει να εγγραφεί για να είναι ενεργός. Θα παρατηρήσετε ότι οι τομείς έχουν διαφορετικά άκρα, όπως .com, .net, .org και ούτω καθεξής. Ως επί το πλείστον, αυτό το επίθημα είναι σημαντικό καθώς θα σας πει τον τύπο του ιστότοπου από τον οποίο είναι και από πού προέρχεται. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το .org τότε είναι πιθανότατα ένας οργανισμός, ενώ το .gov σημαίνει ότι είναι κυβερνητικός ιστότοπος. Το επίθημα μπορεί επίσης να αλλάξει ανάλογα με τη χώρα, με πολλά από αυτά να χρησιμοποιούν το δικό τους επίθημα για να δηλώσουν την προέλευση του ιστότοπου. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί co.uk και η Ιαπωνία χρησιμοποιεί co.jp.

Στο τέλος, ένας τομέας είναι απλώς η διεύθυνση του ιστότοπού σας και πρέπει να είναι μοναδικός. Μπορείτε να επισυνάψετε πολλούς τομείς στην ίδια τοποθεσία αν θέλετε (όπως mywebsite.com, mycoolwebsite.com, mywebsite.net και ούτω καθεξής). Ο λόγος για αυτό είναι εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το κοινό σας μπορεί να σας βρει ακόμα πιο εύκολο. Για παράδειγμα, εάν το όνομα του ιστότοπού σας είναι millerwebsite, τότε ίσως θελήσετε να εγγραφείτε miller.com, millersite.com και millerwebsite.com μόνο για να είστε ασφαλείς. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό σας θα σας βρει ακόμη και αν δεν έχει την ακριβή διεύθυνση. Αυτό είναι κυρίως χρήσιμο για μεγάλες εταιρείες που θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι ανταγωνιστές ή οι επικριτές δεν αγοράζουν τομείς που μπορούν να βλάψουν τη φήμη τους (όπως millerwebsitesucks.com).

Καταχωρητής τομέα έναντι φιλοξενίας ιστότοπων

Πολλοί οικοδεσπότες Ιστού θα προσφέρουν εγγραφή ονόματος τομέα ως υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε είτε να δημιουργήσετε έναν νέο τομέα μέσω αυτών είτε να μεταφέρετε έναν ήδη ιδιοκτήτη σε αυτόν τον ιστότοπο. Εφόσον ο τομέας είναι εγγεγραμμένος στην Internet Corporation για εκχωρημένα ονόματα και αριθμούς (ICANN), είναι νόμιμο να έχετε και είστε ο μοναδικός κάτοχος αυτού.

Η εγγραφή του τομέα σας είναι απαραίτητη για να έχετε έναν ιστότοπο, αλλά η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Οι κεντρικοί υπολογιστές αποθηκεύουν επίσης όλα τα δεδομένα και τις εικόνες του ιστότοπού σας, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε τη σελίδα που αντιστοιχεί στον τομέα σας. Και τα δύο είναι απαραίτητα για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο, αλλά είναι δύο διαφορετικές υπηρεσίες, οπότε μην τους μπερδεύετε.

Τύποι φιλοξενίας

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φιλοξενήσετε έναν ιστότοπο: κοινή φιλοξενία, φιλοξενία VPS, φιλοξενία cloud ή αποκλειστικούς διακομιστές. Ας δούμε κάθε μέθοδο και πώς λειτουργούν.

Κοινή φιλοξενία

Αυτή είναι μακράν η πιο κοινή μέθοδος για την τοποθέτηση του ιστότοπού σας στο διαδίκτυο, καθώς είναι η πιο οικονομική και πιο εύκολη στη χρήση. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι ότι όλα τα δεδομένα σας αποθηκεύονται σε έναν διακομιστή μαζί με έναν τόνο άλλων ιστότοπων. Το “κοινόχρηστο” μέρος του ονόματος προέρχεται από το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες σελίδες όλες σε έναν διακομιστή. Η κοινή φιλοξενία συνήθως σημαίνει ότι έχετε περιορισμένο χώρο στο δίσκο και εύρος ζώνης, αλλά ορισμένες υπηρεσίες φιλοξενίας επιτρέπουν απεριόριστες επιλογές με την ιδέα ότι δεν θα το εκμεταλλευτείτε πάρα πολύ.

Το πλεονέκτημα της χρήσης κοινόχρηστης φιλοξενίας είναι η τιμή και η ευκολία πρόσβασης, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι είστε περιορισμένοι σε πόση κίνηση μπορείτε να πάρετε ταυτόχρονα. Εάν ο ιστότοπός σας αρχίσει να ανατινάσσεται και μεγαλώνει, πιθανότατα θα χρειαστείτε τον δικό σας διακομιστή για να χειριστείτε την υπερχείλιση.

Φιλοξενία εικονικού ιδιωτικού διακομιστή (VPS)

Όπως υποδηλώνει το όνομα, σε αυτήν την περίπτωση, λαμβάνετε τον δικό σας ψηφιακό διακομιστή για τον ιστότοπό σας, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερη πρόσβαση και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας του. Ωστόσο, επειδή είναι όλα ψηφιακά, τα δεδομένα σας εξακολουθούν να αποθηκεύονται σε έναν φυσικό σκληρό δίσκο με άλλους ιστότοπους, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθείτε να είστε κάπως περιορισμένοι στο πόσο μπορείτε να κάνετε. Συνολικά, η φιλοξενία VPS προορίζεται για άτομα που θέλουν τον έλεγχο ενός αποκλειστικού διακομιστή χωρίς το κόστος ή τους απεριόριστους πόρους που μπορούν να συνοδεύσουν.

Αφιερωμένοι διακομιστές

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ιστότοπός σας βρίσκεται στον δικό του διακομιστή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να επεξεργαστείτε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Αυτό είναι χρήσιμο για μεγάλους ιστότοπους που έχουν πολλή κίνηση, καθώς δεν χρειάζεται να μοιράζεστε χώρο στο δίσκο, μνήμη RAM ή εύρος ζώνης με κανέναν άλλο. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όλα αυτά έρχονται σε υψηλή τιμή. Στην ιδανική περίπτωση, θα κερδίζετε χρήματα από την υψηλή επισκεψιμότητα για να καλύψετε τέτοιες δαπάνες.

Φιλοξενία Cloud

Αυτές τις μέρες, όλο και περισσότερα πράγματα αποθηκεύονται και αντιμετωπίζονται στο “σύννεφο”. Αυτός ο όρος αναφέρεται σε ένα δίκτυο διακομιστών που συνεργάζονται για να χειρίζονται πράγματα όπως αιχμές κίνησης και ζητήματα εύρους ζώνης. Ενώ πριν από όλα αυτά γινόταν μέσω φυσικών υποδομών όπως μόντεμ και καλώδια, τώρα όλα μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως μέσω του Διαδικτύου. Αυτή η υπηρεσία κοστίζει λίγο περισσότερο από την κοινόχρηστη φιλοξενία και δεν σας παρέχει πρόσβαση root για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις διακομιστή, αλλά μπορεί να χειριστεί ιστότοπους μεγάλου όγκου και να σας προσφέρει καλύτερο έλεγχο από την κοινή χρήση ή τη φιλοξενία VPS.

Όροι φιλοξενίας

Παρόλο που είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζετε και να κατανοείτε τις διάφορες μεθόδους για φιλοξενία ιστοσελίδων, είναι εξίσου σημαντικό να εξοικειωθείτε με όλους τους όρους και τις λέξεις που διατίθενται σε τέτοιου είδους ιστότοπους. Εάν δεν ξέρετε τι σημαίνει κάτι, τότε δεν μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε, ούτε θα γνωρίζετε εάν μπορεί να σας βοηθήσει ή να σας βλάψει. Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιο κοινών όρων φιλοξενίας που πρέπει να απομνημονεύσετε.

εύρος ζώνης

Αυτός ο όρος αναφέρεται στο ρυθμό ταχύτητας με τον οποίο μπορείτε να μεταφέρετε δεδομένα στο διαδίκτυο. Πίσω στην ημέρα, απαιτείται ένας τόνος εύρους ζώνης για την αποστολή μεγάλων αρχείων όπως βίντεο μέσω του Διαδικτύου, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να πληρώσετε επιπλέον για να το ολοκληρώσετε. Ευτυχώς, αυτές τις μέρες γίνεται φθηνότερη μεταφορά δεδομένων στο διαδίκτυο (χάρη εν μέρει στο cloud), επομένως το εύρος ζώνης δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα. Συνήθως, οι περισσότεροι οικοδεσπότες Ιστού προσφέρουν απεριόριστο εύρος ζώνης υπό την προϋπόθεση ότι δεν εκτελείτε υπηρεσία ροής βίντεο ή κάτι τέτοιο.

Χώρος στο δισκο

Αυτό αναφέρεται στο μέγεθος του χώρου στο σκληρό δίσκο που θα έχετε στο διακομιστή. Με την κοινή χρήση φιλοξενίας, ενδέχεται να έχετε περιορισμένο αριθμό χώρου στο δίσκο που λαμβάνετε, καθώς αποθηκεύεστε σε άλλους ιστότοπους. Ωστόσο, ορισμένοι κεντρικοί υπολογιστές έχουν απεριόριστη χωρητικότητα αποθήκευσης (και πάλι, με την υπόθεση ότι δεν θα το εκμεταλλευτείτε). Αυτός ο χώρος μετράται σε gigabyte (GB). Εάν ο κεντρικός υπολογιστής σας περιορίζει τον αποθηκευτικό χώρο σας, τότε θα πρέπει να κάνετε αναβάθμιση εάν χρειαστεί να αποθηκεύσετε περισσότερα αρχεία στη σελίδα σας.

Βάσεις δεδομένων

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα σύστημα τρίτων για τη δημιουργία του ιστότοπού σας (όπως το WordPress), πρέπει να έχετε μια βάση δεδομένων για να διαχειριστείτε όλα όσα κάνετε. Επειδή δεν προγραμματίζετε τα πάντα μόνοι σας (όπως κουμπιά και λειτουργίες σελίδας), η βάση δεδομένων λειτουργεί ως το μυαλό του ιστότοπου. Συνήθως, θα λάβετε όσες βάσεις δεδομένων έχετε ιστότοπους, με ορισμένους κεντρικούς υπολογιστές να προσφέρουν περιορισμένη προσφορά και των δύο ή απεριόριστων, ανάλογα με τη διαδρομή που ακολουθείτε.

Δεδομένα WhoIs

Κάθε φορά που ένας τομέας είναι καταχωρημένος, υπάρχει μια λίστα με στοιχεία επικοινωνίας για να δείξει ποιος τον έχει καταγράψει, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να επικοινωνήσει με αυτό το άτομο ή οντότητα για οποιονδήποτε λόγο. Αυτά τα δεδομένα δημοσιοποιούνται, ώστε οι χρήστες να μπορούν να επαληθεύσουν ποιος κατέχει έναν συγκεκριμένο τομέα. Ο σκοπός αυτών των πληροφοριών είναι να επιτρέψει την καλύτερη παρακολούθηση στο διαδίκτυο μόνο σε περίπτωση απάτης, εισβολής ή οτιδήποτε άλλο που θα απαιτούσε τη λογοδοσία κάποιου για τον τομέα.

Συνολικά, η φιλοξενία ιστού είναι μια σχετικά απλή επιχείρηση, αρκεί να γνωρίζετε τι κάνετε. Καθώς καλύψαμε τα βασικά, θα πρέπει να έχετε πολύ καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργούν και συνδυάζονται όλα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη φιλοξενία του δικού σας ιστότοπου. Καλή φιλοξενία!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map