17 Tempat untuk Belajar Analitis Google Percuma pada tahun 2020 (Dari Pemula hingga Pro)

Nota Editor: Catatan ini telah dikemas kini untuk tahun 2019. Kami menukar beberapa laman web lama yang tidak lagi relevan, dan menambah beberapa sumber baru yang hebat. Inilah kejayaan analisis anda pada tahun 2019 dan seterusnya!


Analitis Google tidak selalu mudah dipelajari.

Sebenarnya, sangat rumit sehingga banyak orang mengabaikannya – satu kesalahan besar. Sekiranya anda menghabiskan sebahagian besar hari anda – setiap hari – mengubah laman web anda dan mengoptimumkannya untuk enjin carian, pelawat, dan penjualan, maka tidak masuk akal untuk memastikan anda mendapat banyak keuntungan? Bagaimana anda menganalisis apa yang anda lakukan?

Masalah dengan Google Analytics adalah seperti belajar sukan baru seperti melayari – ketika pertama kali berdiri di papan luncur, anda seperti “hore, saya boleh melayari sekarang!” tetapi kemudian anda menyedari bahawa melangkaui asas menaiki air putih adalah keluk pembelajaran yang curam. Sangat mudah untuk log masuk ke Google Analytics dan melihat bagaimana lalu lintas anda selama 30 hari terakhir. Jauh lebih sukar untuk mengetahui bagaimana menganalisis adalah berdasarkan geografi, sumber lalu lintas, kategori halaman, dll.

Analitis Google sangat hebat, dan walaupun tidak ada pengganti untuk log masuk dan menghabiskan masa dengannya, sumber berikut akan membantu anda mencapai kelajuan lebih cepat.

Selami dan berseronoklah.

1. Moz

Siaran Moz Analytics

Moz mungkin merupakan pendidik utama massa mengenai pemasaran masuk dan SEO yang juga menjual perisian. Dedikasi mereka untuk mendidik kita tidak pernah ada sebelumnya. Di blog mereka, Kristi Hines memandu anda melalui pemasangan persediaan Google Analytics yang sangat terperinci. Kristi menerangkan apa itu dan bagaimana menggunakannya untuk keuntungan anda. Ia lengkap dengan gambar yang relevan yang memandu anda melalui setiap aspek Google Analytics dari alat penjejakan hingga tetapan kedai dalam talian dengan laman web WordPress anda. Ia direka untuk pemula yang tidak mengetahui apa-apa mengenai Google Analytics. Ini akan membawa anda untuk pemula yang lengkap kepada pengguna yang berkuasa dalam beberapa minit sahaja.

2. Akademi Analitis Google

Tangkapan Skrin Akademi Analitis

Langsung dari Google sendiri, Akademi Analitis Google akan memandu anda melalui serangkaian kursus dan pelajaran yang serba lengkap di mana anda belajar daripada pakar. Anda boleh menguji pengetahuan anda dan menyertai komuniti pembelajaran dalam forum interaktif di mana anda dapat belajar dari rakan sebaya anda. Apa tempat yang lebih baik untuk belajar Analitis Google daripada daripada penulis sendiri? Kursus mereka merangkumi Asas Pengurus Teg Google, Asas Analisis Aplikasi Mudah Alih, Analisis E-Dagang: dari Data hingga Keputusan, Prinsip Platform Analitis Google, dan Asas Analisis Digital.

Setelah anda merasakan bahawa anda telah belajar semua yang boleh – ikuti salah satu ujian pensijilan mereka.

3. Latihan Analitis Google & Persijilan

Tangkapan Skrin Latihan Analitis

Google melangkah lebih jauh dengan Latihan dan Persijilan Analitis Google. Di sini mereka memberikan pautan ke Akademi Analitis Google yang anda lihat di atas, senarai semak penyediaan, panduan memulakan, pusat bantuan, dan pusat ujian. Dengan penambahan seminar dan video termasuk kursus intro, perantaraan dan lanjutan, anda mungkin dapati pelatih bertauliah di daerah anda untuk belajar sendiri.

Mereka juga menawarkan pautan di saluran YouTube mereka untuk mereka yang belajar dengan lebih baik dengan video.

4. Pisau cukur Occam dengan Avinash Kaushik

Analisis Razor

Avinash Kaushik mungkin penulis terbaik di Analitis. Dia adalah Google Fellow, tetapi tidak mempromosikan produk Google sepanjang masa. Dia tahu ada banyak sistem analisis perusahaan di luar sana yang melampaui Google Analytics sehingga dia melihat spektrum penuh. Sos rahsia adalah kemampuannya untuk mengambil idea besar dan monumental dan menyaringnya secara sederhana. Dia menyentuh semua saluran pemasaran digital untuk menganalisis keberkesanan semua itu dan menunjukkan anda ke arah yang betul.

Bahagian terbaik mengenai penulisannya ialah dia akan memberikan pendapatnya dan memberitahu anda apa yang harus dilakukan. Dia boleh bersikap berkecuali dalam beberapa keadaan, dan sangat berpandangan dengan yang lain. Tetapi itulah yang diperlukan oleh khalayak pertengahan, arahan yang jelas dari para profesional. Saya sering menghabiskan masa 1-2 jam untuk diserap oleh bahannya. Syukurlah, dia hanya membuat catatan sebulan sekali, jika tidak, saya tidak akan dapat menyelesaikan kerja yang sebenar!

Panduan di blognya yang dihubungkan di atas membawa anda dari seseorang yang tidak mempunyai pengetahuan tentang Google Analytics kepada seseorang yang mahir dalam Google Analytics. Dia mengemukakannya dalam lima langkah mudah: (1) mencari jalan kerjaya yang optimum untuk anda, (2) mengambil dua alat analisis web pertama anda, (3) mendapatkan pendidikan, (4) bermain di dunia nyata, dan (5 ) cari pekerjaan analisis pertama anda. Pada saat anda melangkah ke tahap lima, anda akan berurusan dengan catatan blog ini selama 3 hingga 6 bulan. Ini bukan sesuatu yang anda pelajari semalam kerana terdapat banyak maklumat yang perlu diambil.

5. Ceramah Analitis

Ceramah Analisis Cutroni

Justin Cutroni adalah pemimpin pemikiran analitik teratas di lapangan. Walaupun blognya belum diperbaharui sebentar lagi, ada beberapa emas abadi yang menjadikannya masih salah satu blog analisis teratas di dunia.

Analisis Talk telah membuat keseluruhan laman web mereka di sekitar Google Analytics. Mereka menawarkan beberapa catatan blog yang bermaklumat untuk bukan sahaja mengajar anda tentang Analitis Google tetapi juga membuat anda sentiasa mengetahui tentang perkara baru. Untuk memberi anda contoh dari apa yang mereka tawarkan, tiga catatan blog pertama mereka (pada masa penulisan ini) adalah (1) Memahami Laporan Kohort Analitis Google, (2) Menggunakan Data Luar Talian dan Dalam Talian untuk Mendorong Pemasaran Semula Analitis Google, dan (3) Memahami Pengukuran Merentas Peranti dan UserID. Semua ini adalah catatan blog yang direka untuk memastikan anda berada di barisan hadapan dalam apa yang baru dengan Google Analytics.

6. KISSmetrik

Blog Kissmetrics

KISSmetrics adalah blog yang disahkan sendiri mengenai analisis, pemasaran, dan ujian. Mereka mempunyai mesin pencari yang sangat baik yang membawa banyak sumber daya bagi sesiapa sahaja yang ingin mempelajari Google Analytics. KISSmetrics juga menawarkan Webinar Analitis. Sekiranya pernah ada satu blog yang mengetahui apa-apa mengenai semua yang ada kaitan dengan Google Analytics, ini adalah blog yang satu ini.

Inilah masalahnya – kadang-kadang KISSmetrics mendidik anda di Google Analitis, pada masa lain mereka menunjukkan betapa berbeza dan lebih baik daripada Google Analytics. Saya tidak fikir mereka akan menganggap diri mereka pesaing Google Analytics, tetapi mereka mungkin menurunkan beberapa ciri Google Analytics untuk mempromosikan perisian mereka sendiri. Saya percaya bahawa mereka mempunyai niat terbaik, tetapi itu adalah sesuatu yang harus anda ingat.

Seperti apa sahaja, sahkan apa yang mereka katakan dengan 1-2 sumber lain sebelum anda membuat perubahan besar pada laman web anda.

7. Mahir

Tangkapan Skrin Skillup

SkilledUp adalah laman web yang menawarkan kursus pembelajaran dalam pelbagai topik. Mereka tahu Google Analytics boleh membingungkan dan memerlukan beberapa disiplin untuk dipelajari. Jadi, bukan sahaja mereka menawarkan kursus sendiri, tetapi mereka juga menyediakan pautan ke laman web lain yang menawarkan kursus seperti Lynda.com. Kursus ini tidak percuma. Walau bagaimanapun, mereka sangat teliti dan akan mengajar anda semua yang perlu anda ketahui mengenai Analitis Google.

8. E-buku Ben Bardon: Panduan Pemula untuk Analitis Google

Panduan Analisis Ben Barden

Ben Barton melakukan pekerjaan yang luar biasa dengan e-buku ini. Ia dalam format PDF dan disusun dengan sangat baik. Sekiranya anda ingin mengikuti kursus kendiri secara off-line, ini adalah cara untuk melakukannya. Panjangnya 21 halaman dan penuh sesak dengan maklumat dengan segala-galanya dari orientasi hingga sumber lalu lintas hingga belajar penonton anda. Terdapat sedikit panduan luar talian lain yang sangat berguna seperti ini.

9. Panduan TakeFlyte

Analisis TakeFlyte

TakeFlyte telah membuat catatan yang sangat teliti dan panjang yang akan mengajarkan kepada anda semua yang perlu anda ketahui mengenai Google Analytics dari cara membuat akaun anda hingga memaksimumkan hasil anda. Mereka membawa anda dari gambaran keseluruhan sumber lalu lintas ke cara menetapkan matlamat. Mereka tidak meninggalkan batu. Mereka membahas setiap satu secara ringkas, tetapi ia memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui dalam satu catatan blog.

10. Catatan Analisis Portent Interactive

Panduan Analisis Portent

Ian Laurie adalah salah seorang penulis paling lucu dalam dunia pemasaran digital. Dan pasukannya mempunyai kedudukan sebagai salah satu agensi pemasaran internet teratas. Oleh itu, anda boleh menjangkakan catatan blog analitik mereka sangat bermaklumat dan kadangkala lucu. Pasukan ini bercakap di persidangan pemasaran digital teratas, jadi anda tahu bahawa jawatan mereka adalah yang terbaik.

Saya suka blog dan panduan Portent – mereka sering berpandangan dan bersemangat. Sekiranya anda ingin mendapatkan pendidikan dengan cara yang lebih menarik dan maju, tambahkan laman web mereka ke senarai bacaan anda.

Beberapa oldies tetapi goodies adalah Pasang Panduan Video dan Panduan Video Statistik Asas.

Sebilangan orang belajar dengan lebih baik dengan video. Portent memahami perkara ini, jadi mereka membuat beberapa video untuk pelajar visual di luar sana. Video mempunyai kemampuan untuk meletakkan lebih banyak maklumat dalam jangka masa yang lebih pendek — berharap video akan berhenti sementara anda mengambil maklumat.

Video kedua berikutan panduan pemasangan video di atas. Yang ini melalui metrik yang mereka sebut sebagai statistik asas. Sangat berguna jika kertas dan pena berguna untuk menulis maklumat. Tonton sepanjang jalan pada mulanya, dan kemudian tonton sekali lagi menuliskan maklumat terpenting yang perlu anda ketahui dan cara membaca dan memahami statistik Analitis Google.

11. Catatan Analisis Koozai

Catatan Analisis Koozai

Koozai adalah syarikat pemasaran digital yang berpusat di UK, dengan perkhidmatan analitik sebagai salah satu kepakaran utama mereka. Mereka mempunyai ahli pasukan di parit setiap hari sehingga mereka memberikan pengetahuan praktikal yang boleh anda gunakan hari ini.

Tidak seperti agensi lain, blog mereka sentiasa dikemas kini secara berkala, terutama di sisi analisis. Mereka juga menghasilkan banyak panduan dan kertas putih yang merangkumi bahagian pemasaran dan analisis digital. Tambahkannya ke suapan anda untuk mendapatkan kemas kini dan taktik analitik terbaik.

12. Blog Data Suka

Blog Data Suka

Blog Loves Data adalah penemuan baru dari pihak saya, tetapi merupakan blog hebat yang dikhaskan untuk analisis. Ia merangkumi topik yang sangat popular dan mesra pemula. Saya menyukainya ketika blog hanya bersungguh-sungguh dan menjawab soalan dan masalah paling mendesak yang kita hadapi sebagai profesional pemasaran dan web.

Salah satu masalah analitik yang paling menjengkelkan adalah blog cara membuang spam dari Google Analytics – masalah yang tidak diketahui oleh kebanyakan pengurus laman web, tetapi mencemarkan statistik trafik analisis. Blog ini telah wujud sejak tahun 2008, dan Benjamin Mangold mengetahui barangnya. Dia juga membuat kursus percuma …

13. Kursus Keperluan Analisis Data Suka

Kursus Suka Analitis Data Google

Kursus Keperluan Analitik ini dari Loves Data adalah cara yang hebat untuk membiasakan diri dengan Google Analytics untuk pemula. Oleh itu, Google sememangnya mempunyai latihan mereka sendiri, tetapi kadang-kadang lebih baik mendapatkan pengenalan yang lebih cepat daripada profesional pihak ketiga yang juga pengguna.

Dengan mendapatkan perspektif lain, anda belajar dari seseorang yang kemungkinan besar akan mengalami perkara yang sama dengan anda dan bukan dari bahagian dalam Google dalam pasukan Analitis mereka. Ini bererti mereka tahu menggunakan perisian seperti pengamal sejati.

Kursus ini tidak begitu komprehensif – yang boleh menjadi perkara yang baik. Untuk bersikap adil, tujuan kursus ini adalah untuk mendidik anda mengenai asas-asasnya, tetapi kemudian mendorong anda untuk membeli salah satu kursus yang lebih maju. Walau apa pun, jika anda baru menggunakan analitik, ini adalah tempat yang baik untuk memulakan.

14. Catatan Analisis Search Engine Land

SEL Analisis Catatan

Analitis Google dan SEM (SEO + PPC) saling berkaitan. Search Engine Land adalah sumber utama dari semua berita SEO dan PPC, jadi siri catatan yang berfokus pada analitik ini merupakan umpan yang bagus untuk mendapatkan berita terkini dalam dunia carian dan analitik.

Walaupun catatan analitik hanya muncul secara sporadis di sana, terdapat beberapa catatan dan petua abadi yang harus anda kaji sekiranya anda tidak terbiasa dengannya. Kaedah terbaik untuk mengikuti perkembangan terkini dan juga memahami pertindihan SEM dan analitik.

15. Analitis Google: Panduan Perkadaran Epik dari Builtvisible

Panduan analisis yang boleh dilihat

Builtvisible adalah agensi pemasaran digital yang berfokus secara teknikal, dan mereka benar-benar mendorong had dalam ruang SEO dan analisis teknikal. Saya peminat karya mereka dan panduan epik ini mengulas asas-asas Google Analytics dan kemudian dengan cepat berkembang ke topik dan strategi untuk meningkatkan platform.

Catatan ini dibina daripada pengguna analitik perantaraan yang ingin meningkatkan permainan mereka. Anda akan menjadi lebih pintar setelah membaca panduan ini, dan anda harus terus mengawasi blog syarikat ini untuk lebih banyak kecerdasan digital.

16. Catatan Analisis Ekonsultasi

Catatan analisa ekonsultasi

Econsultancy adalah seperti NPR dari dunia pemasaran digital – pintar, mudah didekati, dan menarik. Mereka berfokus pada korporat dan menawarkan laporan dan latihan yang cukup mahal, tetapi itulah yang menjadikan catatan blog mereka jauh lebih berharga – anda tahu bahawa mereka menghasilkan kandungan yang kukuh.

Catatan analitik mereka tidak hanya tertumpu pada Analitis Google, tetapi ada banyak strategi dan taktik di sana yang dapat diterapkan pada platform analisis apa pun. Tempat yang sempurna untuk profesional analitik korporat dan calon.

17. Blog Analisis Brian Clifton

Blog Analisis Brian Clifton

Brian Clifton menulis buku tersebut di Google Analytics – jadi dia sangat boleh dipercayai. Lihat ini dari biografinya:

“Sebagai Ketua Analisis Web pertama untuk Google (2005-8), Brian membina pasukan pakar produk pan-Eropah. Warisan karyanya adalah pusat pembelajaran dalam talian untuk Kelayakan Individu Google Analytics (GAIQ). “

Sekiranya anda mencari taktik canggih dan menyelami Analitis Google dengan lebih mendalam, ikuti dia. Blognya sering dikemas kini dengan taktik dan strategi baru sepanjang masa – dan catatannya sering pendek dan manis.

Baca seberapa banyak siarannya yang anda boleh, dan kemudian apabila anda telah mengetahui semua yang anda boleh, beli bukunya!

Belajar Analitis Google Di Luar Ini

Ini adalah 17 sumber terbaik untuk mempelajari Analitis Google dan teori analisis umum. Mulakan dengan ini dan anda akan menjalani pembelajaran kelinci selama berminggu-minggu (jika anda mahu.)

Adakah terdapat sumber lain yang anda gemari? Sekiranya ada, beritahu kami di sini di komen apa sumber kegemaran anda yang tidak disenaraikan di sini!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map