25 Статистика за киберсигурността и хакерството 2019

Тъй като светът движи все повече и повече данни онлайн, количеството информация, която си струва да се използва от хакерите, нараства заедно с нея. Фирмите за киберсигурност откриват видовете атаки и целите се изместват всяка година. Едно е сигурно – тази борба между добри и лоши ще продължи. Изтеглихме някои от най-завладяващите статистически данни за 2019 г., обхващащи всичко – от ransomware до cryptojacking.


Статистика за киберсигурността

Киберсигурността е от решаващо значение за цифровата безопасност на гражданите в световен мащаб, както и на правителствата и компаниите. Залог е много – от неприкосновеността на личността до идентичността до националната сигурност. Тези цифри показват световното увеличение на нарушенията на сигурността, атаките и кражбите на самоличност.

 1. Средният брой нарушения на сигурността между 2017 г. и 2018 г. нарасна с 11% от 130 на 145. (Accenture)
 2. Средната глобална цена на нарушение на данните е с 6,4% спрямо предходната година до 3,86 милиона долара. (IBM)
 3. Уеб атаките са с 56% повече спрямо годината, от 2017 до 2018 г. (Symantec)
  уеб атаки symantec
 4. Средната цена за всеки изгубен или откраднат запис, съдържащ чувствителна и поверителна информация, нараства с 4,8% през годината до 148 долара. (IBM)
 5. Наблюдава се 67% нарушение на сигурността между 2014 и 2019 г. (Accenture)
 6. Предприятията са представлявали 81% от всички зарази с вируси, разпространявани през 2018 г. (Symantec)
 7. Средната цена на киберпрестъпността за организация е 13,0 милиона щатски долара, това е повече от 11,7 милиона долара за 2017 г. (Accenture)
 8. Общият риск за киберсигурност в световен мащаб се изчислява на 5,2 трилиона долара в световен мащаб през следващите пет години. (Accenture)
 9. Автоматизацията, AI и машинното обучение водят до икономия на разходи от около 2,09 милиона долара на компания, но се поемат само от 38% от анкетираните компании. (Accenture)
 10. Средната цена за атака на зловреден софтуер през 2018 г. беше 2,6 милиона долара. (Accenture)
 11. Symantec сам блокира 3,5 милиона криптовалутни събития през декември 2018 г. (Symantec)

Разпознаване на лицето & Биометрична статистика

Софтуерът за разпознаване на лица и биометрична сигурност бързо нараства и става по-добър при идентифицирането на хората. Това е както удобство, така и причина за безпокойство, тъй като личната информация вече включва лица в базите данни. Летищата в САЩ въвеждат разпознаване на лица на тестови площадки, но отговорът е смесен.

 1. Софтуерът за разпознаване на лица, използван от столичната полиция на Обединеното кралство, предаде фалшиви положителни резултати в над 98 на сто от генерираните сигнали. (независим)
 2. До 2021 г. разпознаването на лица ще се използва на първите 20 летища в САЩ за 100% от международните пътници, включително американските граждани. Това е според изпълнителна заповед. (Forbes)
 3. Тест от юли 2018 г. от ACLU, използващ технологията Amazon Rekogservation, предлагана на обществеността от Amazon, установи, че технологията е неправилно съвпаднала с 28 членове на Конгреса и ги идентифицира като хора, извършили престъпления. Хората в цвят съставляват 40% от фалшивите съвпадения, въпреки че те са само 20% от сканираните лица. (ACLU)
 4. Намерени брукинги 50% от хората са неблагоприятни за софтуер за разпознаване на лица в магазините за търговия на дребно, за да се предотврати кражбата. (Brookings)
 5. Анкетата в Брукинг също установи, че 50% от хората смятат, че трябва да има ограничения за използването на софтуера за разпознаване на лица от страна на органите на реда. (Brookings)
 6. Според софтуера за разпознаване на лица на Националния институт за стандарти и технологии (NIST) се подобри 20 пъти по-добре при търсенето на база данни, за да се намери съвпадаща снимка между 2014 и 2018 г. Това беше открито след оценка на по-голямата част от софтуера за индустриално разпознаване на лица – 127 софтуерни алгоритми от 39 разработчици. (СВР)

Hacking & Статистика за нарушения на данните

Според Нортън „нарушението на данните е инцидент със сигурност, при който достъпът до информация е без разрешение“. Изглежда, че чувате за ново нарушение на данните в голяма корпорация, излагаща лична информация на милиони потребители. Компаниите и правителствата непрекъснато се борят с хакерите, за да запазят информацията за своите потребители и граждани. Ето няколко скорошни нарушения в новините тази година.

 1. Лична информация на 14,8 милиона 500px потребители изтече при нарушаване на сигурността през юли 2018 г. Това беше обявено едва през февруари 2019 г. (На ръба)
 2. Разширението за уеб клипър на Chrome на Evernote имаше уязвимост за сигурността, разкрита на 12 юни 2019 г., оставяйки данните на своите 4,6 милиона потребители отворени за хакери. Компанията коригира уязвимостта, но не е ясно дали данните на потребителите са били компрометирани. (Yahoo)
 3. На 10 юни 2019 г. бе разкрито, че базата данни на американската агенция “Митници и защита на границите” е била компрометирана в кибератака. Според агенцията са били засегнати по-малко от 100 000 души, тъй като тя е била ограничена до един граничен входен пункт. (Пазителят)
 4. Quest Diagnostics видя значително нарушение на сигурността на данните за пациентите, като почти 12 милиона бяха засегнати, включително откраднати финансови данни, здравна информация и информация за социално осигуряване. Хакерите получиха достъп до един от доставчиците на сметки за Quests между август 2018 г. и март 2019 г. Новини бяха съобщени на 3 юни 2019 г. (TechCrunch)
 5. На 4 май 2019 г. бе обявено, че популярният инструмент за уеб графичен дизайн Canva е хакнат. В докладите се посочва, че хакерите са откраднали данни от 139 милиона потребители, включително имена и имейл адреси. (Компютърен свят)
 6. Какъв глупак. Открито нарушение на данните на WhatsApp на 13 май 2019 г., което направи някои от техните 1,5 милиарда потребители по света уязвими. Установено е, че притежаваната от Facebook компания има пропуск в сигурността, разкрита от израелската компания NSO Group. Групата на NSO е обвинена в създаването на технология за шпиониране на журналисти и активисти за правата на човека и в момента е съдена от лондонски адвокат, който бе цел на хакерството. (Ню Йорк Таймс)

  Препоръчана страница за сигурност на уебсайта на WhatsApp.

 7. Време е да се доверите на Facebook още по-малко? През март 2019 г. Facebook призна, че не съхранява правилно паролите на около 600 милиона потребители. Повече от 20 000 служители на компанията имаха достъп до потребителски влизания. (Facebook)
 8. Свързан с съобщението за март 2019 г., бе обявено, че милиони акаунти в Instagram също са оставени уязвими. Вътрешните доклади заявяват, че няма компромиси с тези данни (Facebook)
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map