Ulasan Hosting Namecheap Mei 2020 – Dikongsi, EasyWP, & VPS

Ulasan Hosting Namecheap Mei 2020 – Dikongsi, EasyWP, & VPS

Ulasan Hosting Namecheap Mei 2020 – Dikongsi, EasyWP, & VPS

Contents

Apa itu Namecheap Hosting?

Ingatlah ketika GoDaddy menghadapi masalah untuk pengasas mereka menembak gajah?


Well Namecheap mengambil landasan moral yang tinggi dan membantu pelanggan yang terkejut memasuki platform mereka.

Mereka menjadi tujuan ketika anda mahukan nama domain, tetapi bagaimana dengan hosting mereka?

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2000 oleh seorang lelaki bernama Richard Kirkendall, dan ia dimiliki dan dikendalikan secara bebas.

Untuk separuh pertama keberadaannya, Namecheap hanya menyediakan pendaftar nama domain, tetapi sejak 2007 mereka memperluas untuk menawarkan pilihan hosting bersama juga. Pejabat Namecheap berpusat di Los Angeles, dan setakat ini mereka mempunyai senarai pelanggan lebih dari dua juta.

Betapa baiknya Hosting Namecheap?

Seperti namanya, laman web ini terkenal dengan nama domainnya yang murah.

Tetapi sekarang mereka menjadi pemalsuan madu dan mempertaruhkan tuntutan mereka dalam hosting web.

Dengan hanya $ 10 setahun.

Sudah lebih dari lima belas tahun, syarikat ini mendapat reputasi yang baik sebagai pendaftar domain, dan perkhidmatan hosting web tidak apa-apa, walaupun mereka tidak begitu luar biasa seperti laman web lain. Secara keseluruhan, perkara terbaik mengenai Namecheap adalah harganya, tetapi mereka mempunyai perkhidmatan pelanggan yang cukup baik, dan mereka menyediakan semua yang anda perlukan untuk membina laman web anda. Sekiranya anda mencari sesuatu yang mudah dan mudah, maka Namecheap boleh menjadi pilihan yang baik, dengan andaian bahawa anda ingin menjimatkan wang. Namun, jika anda memerlukan sesuatu yang lebih mantap atau ingin menjadi tuan rumah berbilang laman web atau melakukan sesuatu yang sangat kompleks, maka Namecheap boleh menjadi sangat terhad.

Lihat Ulasan Laman Web Rasmi Namecheap Hosting 3.6 / 5 Pengulas {{reviewsOverall}} / 5 Pengguna (2 suara) Kelebihan

 1. Menjimatkan kos
 2. Sokongan pelanggan yang layak
 3. Pendaftar Domain yang berpengalaman
 4. Antara muka mesra pengguna
 5. Waktu operasi yang boleh dipercayai
 6. Ciri perniagaan yang layak

Keburukan

 1. Ciri terhad yang ditawarkan
 2. Pelan nilai jauh lebih terhad
 3. Tidak sesuai untuk perusahaan besar atau mengadakan banyak laman web
 4. Masalah boleh timbul secara berkala

Ringkasan Sejauh perkhidmatan hosting web, Namecheap pastinya tidak berada di peringkat teratas. Walau bagaimanapun, bagi sesiapa yang mencari sesuatu yang menjimatkan kos tanpa sebarang perbelanjaan, ini boleh menjadi pilihan yang baik. Harga adalah perkara terbaik, tetapi itu tidak bermakna ia mempunyai nilai yang besar. Sokongan3.5Speed3Features3Value4.5Transparency4

Ulasan Hosting Namecheap Rasmi kami

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2000 oleh seorang lelaki bernama Richard Kirkendall, dan ia dimiliki dan dikendalikan secara bebas. Untuk separuh pertama keberadaannya, Namecheap hanya menyediakan pendaftar nama domain, tetapi sejak 2007 mereka memperluas untuk menawarkan pilihan hosting bersama juga. Pejabat Namecheap berpusat di Los Angeles, dan setakat ini mereka mempunyai senarai pelanggan lebih dari dua juta. Namecheap diiktiraf ICANN.

Ciri Terbaik Hosting Namecheap

Sebelum kita menyelidiki banyak masalah yang terdapat pada Namecheap Hosting (sayangnya ada banyak), mari kita mulakan dengan melihat perkara-perkara yang mereka lakukan dengan baik. Berkecimpung dalam perniagaan selama ini dan mempunyai begitu banyak pelanggan (sehingga mereka mengatakan) bermaksud mereka mesti melakukan beberapa perkara dengan betul, jadi kita harus mengetengahkan aspek positif yang timbul dengan mendapatkan domain dan laman web yang murah dari Namecheap.

1. Menjimatkan Kos

Terdapat empat rancangan yang boleh anda pilih, dan semuanya sangat murah jika dibandingkan dengan laman web lain. Di mana Namecheap benar-benar bersinar adalah harga pengenalannya, yang bermula pada $ 9.88 untuk pakej Nilai. Senarai harga adalah seperti berikut.

 • Nilai: $ 9.88 untuk bermula, diperbaharui pada $ 38.88 setahun
 • Profesional: $ 19.88 untuk memulakan, $ 78.88 pembaharuan setahun
 • Muktamad: $ 29.88 untuk bermula, diperbaharui pada $ 129.88 setiap tahun
 • Pro Perniagaan: $ 19.88 untuk bermula, $ 17.98 sebulan untuk diperbaharui

Seperti yang anda lihat, anda boleh memulakan dengan harga perkenalan yang sangat rendah. Tetapi adakah anda mendapat banyak wang? Tidak tepat. Tetapi kita akan membahasnya kemudian.

2. Onboarding yang Pantas dan Mudah

Setiap kali anda mendaftar dengan laman web hosting baru, anda harus mendapatkan semua maklumat anda dan menjalankan semuanya. Beberapa laman web dapat menjadikannya rumit tanpa perlu, yang bermaksud bahawa jika anda belum terbiasa dengan tata letaknya, itu dapat membingungkan dan memerlukan lebih banyak waktu daripada yang diperlukan. Namecheap, untungnya, menjadikan proses onboarding sangat mudah. Anda mendapat e-mel selamat datang sebaik sahaja mendaftar dan anda boleh log masuk sejurus selepas itu. Semuanya disusun dengan cara yang cekap, yang bermaksud bahawa anda tidak akan berpusing sama sekali dan perlu menghubungi sokongan pelanggan.

3. Sokongan

Ketika melihat ulasan pelanggan, nampaknya terdapat perbezaan dengan sistem sokongan. Di satu pihak, sebilangan pengguna akan mendakwa bahawa mereka telah diberikan jalan keluar, sementara di sisi lain, orang yang berbeza mengatakan bahawa sokongan pelanggan adalah perkara terbaik mengenai laman web ini. Dengan pengalaman yang terhad, kita harus mengatakan bahawa, secara keseluruhan, perkhidmatan yang disediakan sedikit melebihi rata-rata, dengan masa tindak balas agak cepat.

Satu perkara yang kami sukai adalah jika mereka mempunyai sokongan telefon, tetapi anda boleh melakukan sembang langsung, yang bermaksud bahawa anda seharusnya dapat menyelesaikan masalah anda dalam satu jam atau lebih. Pilihan lain adalah membuka tiket, yang boleh memakan waktu antara lima jam hingga satu hari penuh, bergantung pada jumlah pelanggan.

4. Pengurusan Laman Web

Seperti yang kami nyatakan di atas, Namecheap hanya bagus untuk sesiapa sahaja yang tidak memerlukan banyak ciri atau fungsi ke halamannya. Sebilangan besar aduan yang kami lihat adalah dari pengguna yang ingin mengintegrasikan banyak aplikasi dan program tambahan ke laman web mereka, yang tidak sesuai untuk hos ini.

Yang dikatakan, dengan menganggap bahawa kesederhanaan adalah permainan akhir anda, maka Namecheap memang memudahkan anda. Sebaik sahaja anda memulakan di laman web anda, bahagian belakangnya sangat minimalis dan mesra pengguna, yang bermaksud bahawa anda tidak memerlukan ijazah dalam bidang sains komputer untuk menavigasi pilihan menu. Mungkin ada yang mengatakannya terlalu mudah.

5. Pilihan Sandaran

Setiap kali anda mengurus laman web, anda harus memastikan bahawa anda membuat sandaran bahan anda secara berkala. Namecheap mengambil banyak beban ini dari bahu anda, bagaimanapun, dan menyandarkan laman web anda dua kali seminggu. Walaupun kami mengesyorkan agar anda melakukannya sendiri, ini adalah ciri bagus yang mereka tawarkan, jadi jika anda terlupa, anda tidak akan lama-lama.

6. Ciri Laman Web

Walaupun ciri tambahan yang ditawarkan oleh Namecheap adalah terhad jika dibandingkan dengan laman web lain, ciri-ciri yang ada cukup bagus.

 • Lembut: setakat memasang skrip dan aplikasi pihak ketiga, program ini menjadikan semuanya sangat mudah dengan membolehkan anda meletakkan semuanya dengan satu klik.
 • CloudFlare: program pihak ketiga ini dapat membantu mempercepat laman web anda dan menjadikan anda lebih mudah alih. Namecheap membolehkan anda berintegrasi dengan CloudFlare untuk prestasi yang lebih baik.
 • Aplikasi Google: untuk sesiapa sahaja yang menyukai Google, anda boleh memasang aplikasi syarikat ke laman web anda melalui Namecheap

7. Masa tamat

Apabila anda pergi ke mana-mana laman web hosting, mereka semua akan mendakwa bahawa mereka menjamin lebih dari 99% kebolehpercayaan waktu operasi. Sejauh yang kami tahu, Namecheap tidak menjelaskan apa yang dapat mereka tawarkan sekiranya peratusan itu menurun, yang bermaksud bahawa jaminan mereka mungkin hanya beberapa janji kosong.

Oleh itu, kami tidak melihat masalah penting dengan waktu operasi, yang bermaksud bahawa semuanya kelihatan terkawal. Sebilangan besar aduan yang kami lihat adalah dengan ciri dan skrip yang tidak berfungsi dengan baik, tetapi sepertinya tidak ada yang menghadapi banyak masalah dengan waktu operasi. Sudah tentu, kadang-kadang perkara berlaku, tetapi keseluruhan laman web nampaknya menepati janjinya.

8. Pendaftar Domain

Pertama dan terpenting, Namecheap bermula sebagai pendaftar domain, dan dengan demikian, itulah yang dilakukan oleh laman web ini dengan sangat baik. Sekiranya anda ingin membeli domain dan menghoskannya ke tempat lain, Namecheap menjadikannya sangat mudah untuk melakukannya. Sebenarnya, banyak laman web utama menggunakan perkhidmatan ini dan kemudian melalui laman web hosting yang berbeza kerana sangat menjimatkan dan mudah digunakan. Secara keseluruhan, walaupun anda tidak menggunakan Namecheap untuk hosting laman web (anda mungkin tidak akan melakukannya), ini boleh menjadi pilihan hebat untuk membeli domain.

Kelemahan Hosting Namecheap

Sekarang setelah kita melihat sisi positif dari Namecheap, kita harus membalikkan duit syiling dan melihat apa yang tidak berfungsi. Malangnya, dalam hal ini, yang buruk lebih besar daripada yang baik, tetapi jika anda memerlukan laman web hosting yang murah dan tidak mempunyai banyak syarat tambahan, maka anda mungkin tidak perlu risau tentang perkara ini.

1. Pilihan Terhad

Ketika melihat melalui perkhidmatan hosting, Namecheap benar-benar menggunakan jumlah domain dan pangkalan data yang dapat anda miliki. Jelas, semakin murah pakej anda, semakin sedikit yang anda dapat, tetapi dalam kes ini, hadnya lebih daripada apa yang anda harapkan. Inilah pecahannya.

 • Pakej Nilai: Tiga domain, ruang cakera 20 GB, lima puluh pangkalan data, dan lima puluh akaun e-mel.
 • Profesional: Sepuluh domain, ruang cakera 50 GB, 100 pangkalan data dan akaun e-mel
 • Muktamad: Lima puluh domain, ruang cakera 50 GB, 100 pangkalan data dan akaun e-mel
 • Pro Perniagaan: Ruang cakera 20 GB dan lebar jalur 5000 GB

Seperti yang anda lihat, anda tidak mendapat wang sebanyak yang anda harapkan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak melihat masalah untuk bertahan di bawah had tersebut, maka anda akan mendapati bahawa Namecheap jauh lebih menjimatkan daripada pertandingan. Walau bagaimanapun, anda tidak akan mendapat tahap fungsi dan prestasi yang sama, jadi anda harus ingat juga.

Perkara lain mengenai cap ini adalah bahawa mereka tidak semudah laman web lain. Oleh kerana anda terhad dalam setiap aspek, itu bermakna anda perlu meningkatkan pakej anda kerana salah satu daripada pelbagai sebab. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai satu laman web dan domain, tetapi jika anda memerlukan ruang cakera lebih dari 20 GB, maka anda harus menaik taraf. Begitu juga, jika anda memerlukan lebih banyak pangkalan data, anda harus menaik taraf dan sebagainya. Perkhidmatan hosting lain memberi ruang sehingga anda meningkatkan apabila anda menjadi lebih besar dan menambah lebih banyak ciri. Dengan Namecheap, anda mungkin terus mengendalikan satu laman web dan perlu mengemas kini tanpa mengira seberapa besar anda mendapat.

2. Kepantasan

Batasan utama Namecheap lain ialah kelajuan memuat halaman anda. Dengan andaian bahawa anda mahu orang melihat laman web anda, anda harus memastikan bahawa ia tidak memerlukan masa yang lama untuk dimuat; jika tidak, pelanggan anda akan bangkit sebelum mereka melihat apa-apa. Oleh itu, anda perlu mencari perkhidmatan hosting yang dapat memastikan bahawa laman web anda akan muncul dengan cepat, tidak kira peranti apa yang digunakan.

Sehubungan itu, Namecheap tidak begitu hebat. Sekali lagi, jika anda mempunyai halaman sederhana tanpa banyak grafik atau aplikasi yang rumit, anda mungkin tidak perlu risau. Tetapi jika laman web anda mula mempunyai ciri atau fungsi tambahan, anda mungkin menghadapi masalah. Secara keseluruhan, Namecheap tidak semudah memuat halaman seperti pertandingan.

3. Jaminan Wang Dikembalikan

Walaupun bukan merupakan petunjuk terbaik untuk kekuatan syarikat, satu cara untuk mengetahui betapa boleh dipercayai perniagaan adalah sama ada mereka menawarkan jaminan wang atau tidak. Ini bermaksud bahawa syarikat berada di belakang produknya 100%, yang memberi pelanggan rasa aman dan selesa.

Sehubungan dengan itu, Namecheap memang memberikan jaminan seperti itu, tetapi skopnya sangat terhad. Sebilangan besar laman web hosting yang menawarkan tawaran sedemikian akan dilakukan selama tiga puluh hari. Di sini, anda hanya mempunyai dua minggu untuk memutuskan sama ada ia sesuai untuk anda, yang tidak cukup masa dalam buku kami. Oleh itu, kita mesti menyenaraikannya sebagai negatif, kerana laman web ini berharap dapat menarik minat pemula yang tidak tahu bahawa dua minggu terlalu pendek untuk menilai syarikat hosting. Sekiranya Namecheap lebih yakin dengan perkhidmatannya, maka ia akan menawarkan sekurang-kurangnya tiga puluh hari.

4. Linux Sahaja

Walaupun batasan ini tidak cukup untuk mengecam laman web ini, perlu diingat bahawa Namecheap hanya menawarkan perkhidmatan untuk Linux, yang bermaksud bahawa pengguna Windows atau Mac tidak bernasib baik. Yang luar biasa adalah laman web ini sepertinya ditujukan untuk pengguna laman web pertama kali, yang kemungkinan besar tidak akan menggunakan Linux untuk mengatur halaman mereka. Walaupun begitu, inilah yang ditawarkan oleh laman web ini.

Pokoknya

Secara keseluruhan, ketika melihat semua kebaikan dan keburukan, kita harus mengatakan bahawa satu-satunya perkara yang dilakukan oleh Namecheap adalah mereka mempunyai harga yang lebih rendah daripada persaingan. Sekiranya anda ingin bergantung pada syarikat ini untuk memegang domain anda, maka kami sangat mengesyorkan melakukannya, kerana itulah yang terbaik. Namun, ketika datang ke layanan hosting, Namecheap memiliki terlalu banyak masalah untuk menjadikannya solusi yang dapat dilaksanakan.

Namun, jika anda adalah jenis orang yang lebih mementingkan harga daripada prestasi, anda boleh memberi peluang kepada Namecheap. Walau bagaimanapun, harga yang lebih rendah tidak bermaksud nilai yang lebih baik, yang bermaksud bahawa anda boleh mendapatkan ciri dan fungsi yang jauh lebih baik dengan hanya sedikit wang, dan anda tidak perlu lagi menghadapi masalah kepala.

Pendek kata, Namecheap bermula sebagai pendaftar domain yang sangat baik dan kemudian memutuskan untuk mencuba sendiri di web hosting. Namun, kerana itu bukan tujuan asalnya, laman web ini tidak mengkhususkan diri dalam perkhidmatan hosting, yang bermaksud bahawa ia mempunyai prestasi yang kurang memuaskan.

Intinya adalah membeli domain anda di sini tetapi menghoskannya ke tempat lain.

Lihat Lagi Ciri

Soalan Lazim Hosting Namecheap

Sekiranya anda masih berada di pagar mengenai Namecheap atau ingin mendaftar dengan mereka, berikut adalah beberapa soalan umum yang ada pada orang mengenai perkhidmatan tersebut. Sekiranya anda tidak dapat mencari apa yang anda cari di sini, maka kami sarankan untuk menghubungi laman web secara langsung. Mereka seharusnya dapat menjawab sebarang pertanyaan yang anda ada, walaupun anda harus ingat bahawa mereka akan berusaha menjual bungkusan kepada anda, jadi mungkin terdengar lebih baik daripada yang sebenarnya.

Bolehkah anda menghoskan banyak laman web melalui Namecheap?

Ya, anda boleh, walaupun jumlahnya terhad. Namun, satu perkara yang perlu diingat adalah bahawa anda dibatasi ruang cakera dan pangkalan data, yang bermaksud bahawa walaupun anda hanya menghoskan dua laman web, anda mungkin perlu menaik taraf ke tahap yang lebih tinggi untuk membolehkan penyimpanan data lebih banyak. Walaupun begitu, Namecheap membolehkan anda mengehos sekurang-kurangnya tiga laman web dan paling banyak lima puluh.

Jenis hosting yang tersedia?

Namecheap menawarkan empat jenis perkhidmatan hosting yang berbeza. Dikongsi, penjual semula, VPS, dan pelayan khusus.

Adakah laman web ini menawarkan domain percuma jika anda mendaftar untuk rancangan hostingnya?

Tidak, Namecheap tidak menyediakan domain percuma. Kerana bermula sebagai pendaftar, anda harus membeli domain anda secara berasingan. Nasib baik, mereka sangat menjimatkan.

Adakah terdapat bayaran tersembunyi?

Syukurlah, Namecheap sangat memaklumkan mengenai harga dan harganya, yang bermaksud bahawa anda tidak seharusnya mencari caj yang tidak disenaraikan dan ditunjukkan kepada anda sebelum anda mendaftar.

Bolehkah saya menghoskan e-mel saya melalui Namecheap jika saya tidak mempunyai laman web?

Ya, laman web ini menawarkan perkhidmatan hosting e-mel khusus. Anda boleh mendapatkan ruang cakera dan penyimpanan fail untuk e-mel anda serta perlindungan anti-spam.

Adakah Namecheap menawarkan jaminan wang dikembalikan?

Ya, tetapi hanya berlaku selama empat belas hari (dua minggu). Walau bagaimanapun, jika anda memilih rancangan pelayan khusus, maka anda tidak mempunyai pilihan ini. Sekiranya anda dikenakan bayaran tambahan selama dua minggu pertama, bayaran tersebut tidak akan dikembalikan.

Adakah laman web ini menawarkan penstrukturan rancangan pembayaran yang berbeza?

Ya, Namecheap sangat berbeza mengenai bagaimana anda dapat membayar perkhidmatannya. Anda boleh memilih untuk membayar bulanan, tahunan, dua tahun, atau bahkan tiga tahun jika anda mahu. Pelan Business Pro, bagaimanapun, hanya tersedia untuk pembaharuan bulanan, jadi anda tidak dapat melakukan prabayar selama setahun. Secara keseluruhan, semakin banyak perbelanjaan anda di hadapan, semakin banyak anda akan menjimatkan dalam jangka masa panjang.

Mengenai bagaimana anda boleh membayar, laman web ini mengambil semua kad kredit utama serta PayPal dan juga BitCoin.

Apakah jenis pilihan sokongan pelanggan yang dimiliki oleh Namecheap?

Kaedah utama menghubungi pasukan sokongan adalah melalui sistem tiket atau dengan membuka sembang langsung. Mereka tidak mempunyai perkhidmatan telefon buat masa ini. Anda juga boleh melalui pangkalan data pengetahuan laman web untuk mencari jawapan kepada masalah umum.

Di manakah terletaknya pusat data Namecheap?

Mereka mempunyai banyak lokasi di Amerika Utara, seperti Dallas, Phoenix, dan Atlanta. Ibu pejabat laman web ini berada di Los Angeles. Namecheap juga mempunyai pusat data di UK dan Eropah jika anda berada di luar AS.

Adakah Namecheap mempunyai kelebihan untuk pusat datanya?

Ya, seperti di semua laman web hosting, Namecheap mempunyai kelebihan tenaga, ciri keselamatan, dan rangkaian.

Adakah laman web ini memberikan jaminan pada masa penggunaannya?

Sekiranya anda mendapat pelan pelayan yang dikongsi atau dikhaskan, maka Namecheap menawarkan jaminan 100% masa operasi. Sekiranya anda mendapat penjual semula atau rancangan VPS, maka peratusan itu menurun kepada 99.9%. Sekiranya anda mengalami kurang dari itu, anda layak mendapat lanjutan kitaran. Anda mesti menghantar tiket dalam masa sepuluh hari untuk memenuhi syarat.

Adakah Namecheap menawarkan rancangan tanpa had?

Ya, beberapa rancangan yang ditawarkan mempunyai lebar jalur dan ruang cakera yang tidak terhad. Tetapi anda mesti membayar premium untuknya.

Adakah Namecheap mempunyai sistem panel kawalannya sendiri?

Tidak, laman web ini menggunakan cPanel, yang merupakan sistem standard industri untuk mengurus laman web anda.

Adakah laman web menyandarkan data saya?

Ya, anda akan mendapat sandaran dua kali seminggu, walaupun laman web ini mengatakan bahawa ini hanya untuk “tujuan pemulihan”. Ini bermakna anda harus membuat sandaran sendiri. Anda boleh meminta sandaran tambahan dari Namecheap secara percuma.

Apa jenis bahasa pengaturcaraan yang diterima di laman web ini?

Namecheap memungkinkan banyak program standard industri diintegrasikan ke dalam laman web anda. Nama teratas adalah MySQL, Perl, Ruby on Rails, dan PHP.

Bolehkah saya memindahkan domain atau laman web saya ke Namecheap?

Ya awak boleh. Laman web ini mempunyai pasukan peralihan yang akan membantu anda membawa nama domain dan laman web yang ada ke pelayan mereka. Paling baik, jika tuan rumah lama anda mempunyai persediaan panel kawalan yang berbeza, Namecheap akan menjadikannya serasi dengan cPanel. Anda boleh memindahkan semua bahan yang ada tanpa mengira rancangan yang anda pilih.

Sekiranya saya baru membina laman web, adakah Namecheap menawarkan alat untuk menolong saya?

Ya, anda boleh menemui banyak alat di seluruh industri untuk membantu anda membuat laman web anda dengan mudah. Yang paling biasa adalah WordPress, Joomla, dan Drupal. Anda boleh mengatur semuanya dengan satu klik menggunakan Softaculous. Alat ini berfungsi sama ada anda memulakan blog sederhana atau mendirikan kedai dalam talian.

Apakah jenis pilihan keselamatan yang disediakan oleh Namecheap?

Setakat ini, laman web ini hanya melindungi maklumat anda melalui firewall. Laman web ini juga mempunyai pasukan keselamatan berpemilik yang akan memantau setiap masalah.

Bolehkah saya menyediakan streaming video di laman web saya melalui Namecheap?

Ya, tetapi anda mesti melakukannya melalui rancangan pelayan VPS atau pelayan khusus. Sekiranya anda menggunakan pakej hosting bersama, anda tidak dapat mengalirkan video kerana ia akan mempengaruhi kelajuan pelayan.

Lebih banyak lagi di NameCheap.com

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector