Panduan Muktamad untuk Migrasi Hosting Web Host – Bandingkan Harga & Pelan – Mei 2020

Mengekalkan kehadiran internet adalah bahagian penting dalam operasi perniagaan anda. Laman web anda berfungsi sebagai perwakilan maya jenama anda dan berfungsi untuk meningkatkan pengetahuan yang dimiliki oleh pelanggan dan bakal pelanggan anda mengenai faedah yang anda berikan kepada mereka. Apabila perniagaan anda berkembang, keperluan hosting web anda mungkin akan berubah dalam prosesnya. Memindahkan laman web ke host baru tidak semudah hanya mengemas beberapa kotak dan memuatkan trak yang bergerak.


Di dunia maya, ada beberapa langkah yang perlu anda ikuti untuk memindahkan laman web anda dari satu perkhidmatan hosting ke perkhidmatan yang lain. Tujuan utamanya adalah untuk tidak mempunyai waktu henti di mana pelanggan dan bakal pelanggan tidak dapat mengakses laman web anda dalam proses. Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda seharusnya dapat menyelesaikan tugas ini tanpa dunia maya memperhatikan perubahannya.

 1. Cari Penyedia Host Web

Web hosting adalah perkhidmatan yang memungkinkan perniagaan anda memiliki laman web yang dapat diakses oleh siapa saja yang mempunyai sambungan internet. Oleh itu, penyedia host web adalah syarikat yang memberi anda ruang di pangkalan data mereka untuk meletakkan fail yang diperlukan untuk menjalankan laman web anda. Memilih penyedia hos web bukanlah keputusan yang perlu anda ambil ringan. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat semasa mencari penyedia hos web.

 • Pertandingan Sistem Operasi

Salah satu elemen terpenting yang perlu anda cari dalam penyedia hosting web baru adalah sistem operasi yang ada. Anda harus memastikan bahawa ia adalah sistem yang sama yang digunakan oleh penyedia hosting web lama anda. Mengekalkan sistem operasi yang sama membantu melancarkan proses migrasi tanpa menyebabkan gangguan dalam perkhidmatan.

Sebilangan besar hosting berada di pelayan Linux, dan kebanyakan host besar secara automatik menghoskan sistem operasi ini. Terdapat, bagaimanapun, host yang menggunakan Windows untuk pelayan mereka, jadi berhati-hatilah untuk ketidakcocokan itu ketika beralih. Sebilangan besar hos menggunakan Linux, tetapi berhati-hatilah.

 • Sokongan Teknikal yang Boleh dipercayai

Menyelenggara laman web cukup mudah setelah persediaan awal selesai dan laman web beroperasi dengan lancar. Akan ada saat-saat di mana anda perlu membuat kemas kini maklumat kandungan atau halaman yang ada di laman web anda.

Walaupun mengemas kini dan mengekalkan kandungan dan kod hujung depan laman web anda adalah satu perkara, menjaga pelayan dan pangkalan data adalah perkara lain. Saya telah melalui keperitan menghapus pangkalan data laman web WordPress saya secara tidak sengaja dan terpaksa bekerjasama dengan syarikat hosting untuk memulihkannya. Begitu juga, anda mungkin secara tidak sengaja menambahkan plugin atau peluasan yang sudah lapuk ke laman web WordPress atau Magento yang sudah lapuk yang menyebabkan ralat pangkalan data atau frontend yang tidak dapat anda perbaiki sendiri. Menyelesaikan masalah ini mungkin memerlukan lebih banyak pengetahuan teknikal daripada yang anda miliki. Sekiranya anda cuba menyelesaikan masalah diri sendiri, boleh memakan waktu berjam-jam atau hari, sementara pasukan sokongan hosting yang baik seperti pasukan di Siteground dapat memperbaikinya dalam beberapa minit. Apabila itu berlaku, anda memerlukan penyedia hos web dengan sokongan teknikal yang boleh dipercayai. Mempunyai kemampuan untuk mendapatkan sokongan teknikal melalui sembang langsung, e-mel atau telefon adalah penyelamat.

 • Ketersediaan Ruang Cakera

Laman web anda memerlukan sejumlah besar ruang cakera sehingga fail dan bahan penting lain dapat berfungsi di belakang tabir. Walaupun anda mungkin tidak begitu faham bagaimana semuanya berfungsi, anda perlu memilih penyedia hos web yang menawarkan jumlah ruang cakera yang sama dengan penyedia semasa anda. Anda tidak boleh memindahkan laman web ke akaun pembekal dengan ruang cakera yang kurang tersedia. Melakukannya akan menyebabkan laman web anda tidak berfungsi dengan baik, yang boleh menyebabkan laman web anda mengalami waktu henti. Itu menghalang pelanggan dan bakal pelanggan anda mengakses laman web anda sehingga anda menyelesaikan masalahnya.

Walaupun beberapa penyedia hosting web menawarkan banyak ruang cakera, masih ada beberapa perkara tersembunyi yang tidak mereka sampaikan di muka. Sebagai contoh, walaupun hos menawarkan ruang cakera 30 GB, mereka memerlukan sejumlah yang tersedia sepanjang masa atas sebab prestasi.

Item cetak yang lain adalah inode. Inod adalah “pangkalan data semua maklumat fail kecuali kandungan fail dan nama fail”. Ini adalah sedikit item lanjutan, tetapi tuan rumah yang baik dapat membantu anda membersihkan atau menguruskannya. Mereka adalah elemen tersembunyi dalam hosting web yang tidak terlalu sering dibincangkan.

 • Ketersediaan Pemindahan Data

Ruang data laman web berfungsi dengan cara yang sama seperti ruang cakera. Laman web anda mengandungi sebilangan fail data untuk beroperasi dengan baik. Semasa melihat penyedia hos web yang berpotensi, perhatikan jumlah ketersediaan pemindahan data yang diberikan oleh penyedia baru kepada anda. Anda perlu dapat memindahkan keseluruhan laman web anda tanpa kehabisan ruang pemindahan.

Sebilangan tuan rumah akan menawarkan pemindahan tanpa had, ada yang membebaskannya. Berhati-hatilah untuk mengetahui perbezaan ciri antara hos, kerana selalunya seseorang akan membataskan anda pada satu ciri tetapi bukan yang lain.

 • Penyediaan Pangkalan Data

Mengetahui jenis pangkalan data yang mungkin digunakan oleh penyedia hos web adalah mustahak untuk mengenal pasti sama ada ia sesuai untuk laman web anda. Sebilangan besar penyedia hos web menggunakan pangkalan data MS SQL yang dijalankan pada program operasi Windows. Penyedia yang beroperasi pada program operasi berasaskan Linux akan menggunakan pangkalan data MySQL.

MySQL sangat popular dan jika tidak semua pembangun laman web akan tahu bagaimana menggunakan pangkalan data. Berhati-hatilah untuk ini sebelum menukar hos untuk memastikan tidak ada masalah di sana.

 • Bahasa Skrip

Bahasa skrip adalah kaedah komunikasi pengaturcaraan yang digunakan oleh laman web anda untuk melaksanakan berbagai tugas yang merupakan syarat untuk pengoperasian yang tepat. Ini adalah sesuatu yang berlaku di belakang tabir dan memerlukan pemahaman asas, paling baik, di pihak anda.

Anda perlu mengetahui jenis bahasa skrip yang digunakan oleh laman web anda pada masa ini. Sekiranya laman web anda memerlukan keperluan bahasa skrip khas, seperti PHP, CGI atau ASP, anda perlu menghubungi penyedia hos web baru untuk memastikan bahasa-bahasa tersebut tersedia di laman web tersebut. Kegagalan untuk melakukannya akan menyebabkan laman web anda tidak berfungsi dengan baik setelah anda memindahkan semuanya ke penyedia baru.

Awasi seberapa kerap tuan rumah akan mengemas kini skrip di pelayan mereka. Sebagai contoh, beberapa pemalam atau platform seperti di WordPress memerlukan anda memiliki versi PHP baru-baru ini. Kadang kala tuan rumah meminta anda meminta mereka secara manual untuk mengemas kini PHP. Ini boleh menyebabkan ketegangan di masa depan, jadi itu adalah perkara yang perlu diperhatikan.

 • Persembahan bagus

Laman web anda hanyalah aspek berharga dalam operasi perniagaan anda apabila berfungsi dengan baik. Penyedia hos web yang anda pilih memainkan peranan penting dalam memastikan pelayan di hujungnya berfungsi dengan baik. Apabila pelayan tersebut dimatikan, laman web anda menjadi tidak dapat diakses oleh pelanggan dan bakal pelanggan. Baca ulasan pelanggan dan laman web penyedia hos web untuk mendapatkan petunjuk mengenai seberapa kerap pelayan mereka turun. Sebilangan besar penyedia akan memberikan peratusan masa pelayan mereka dipercayai.

Sekiranya anda merupakan syarikat atau jenama e-dagang yang serius dengan reputasi yang harus dijunjung tinggi, anda tidak mahu mengurangkan harga dalam aspek ini. Sekiranya tuan rumah tidak mempunyai catatan masa kerja yang baik, anda harus menghindarinya atau merancang untuk pemecatan. Anda tidak boleh mengambil risiko kehilangan penjualan atau kerosakan reputasi jenama.

Sekiranya laman web anda baru bermula atau anda tidak mempunyai banyak jumlah, masa operasi tidak akan begitu penting untuk operasi anda.

 • Perkhidmatan yang boleh dipercayai

Aspek utama memilih penyedia host web adalah mempunyai perkhidmatan yang boleh dipercayai. Anda tidak mahu memilih penyedia hanya untuk mengetahui bahawa mereka tidak memberikan ciri dan kemudahan yang mereka ketengahkan di laman web mereka. Penyedia hos web anda perlu ada dan bersedia untuk membantu anda sama ada anda perlu menyelesaikan masalah atau hanya mengemukakan soalan.

Sebelum memilih hos baru, anda harus melalui saluran perkhidmatan pelanggan mereka dan menguji masa respons mereka. Uji sembang langsung dan sokongan e-mel mereka. Sekiranya mereka lambat menjawab pertanyaan penjualan, kemungkinan besar mereka lambat untuk menjawab permintaan sokongan pelanggan.

 • Skalabiliti

Semasa pertama kali membuat laman web, syarikat anda mungkin masih dalam peringkat permulaan. Pada ketika itu, keperluan hosting web anda paling minimum. Namun, apabila syarikat anda berkembang, laman web anda juga perlu meningkat. Untuk itu, anda perlu memilih penyedia hos web yang menyediakan ruang untuk laman web anda. Apabila melihat pilihan yang ada, fikirkan jangka panjang dan lihat perkhidmatan untuk pakej terbesar yang ditawarkan oleh penyedia. Cari penyedia hos web yang menawarkan skalabilitas, yang merupakan ruang untuk mengembangkan keperluan laman web anda.

Banyak syarikat permulaan dan syarikat telah berpindah ke Amazon Web Services (AWS) kerana kemampuan mereka untuk meningkatkan skala. Sekiranya anda seorang pemula atau perniagaan dengan pertumbuhan tinggi, ini pasti merupakan salah satu ciri terpenting yang perlu dipertimbangkan, kerana ini boleh bermaksud pertumbuhan atau kemerosotan bagi syarikat anda. Anda tidak mahu melihat syarikat hosting yang tidak berskala.

 • Penghijrahan Tapak Mudah

Penghijrahan laman web adalah proses memindahkan fail digital laman web anda dan lokasi hos dari satu penyedia hos ke penyedia hos yang lain. Berhati-hati dengan penyedia hosting web yang mungkin mengenakan bayaran untuk perkhidmatan ini. Sebilangan besar penyedia hos web menawarkan perkhidmatan ini secara percuma sebagai cara untuk mengucapkan terima kasih kerana memilih mereka untuk keperluan hosting laman web anda.

 • Sistem Panel Kawalan Pengguna

Sebilangan besar masa anda ketika berusaha menyiapkan laman web anda atau mengemas kini kandungan dan halaman memerlukan sistem panel kawalan yang disediakan oleh penyedia hos web anda untuk akaun anda. Ini adalah bidang pengurusan laman web yang perlu anda ketahui dan mempunyai pengetahuan tentang penggunaan. Semasa melihat penyedia host web yang berpotensi, tentukan sama ada mereka menggunakan sistem cPanel atau sistem WHM. Anda ingin mencari pilihan yang sesuai dengan sistem panel kawalan penyedia hos web semasa anda. Itu akan menjadikan pertukaran ke penyedia baru lebih mudah diuruskan.

Beberapa penyedia hosting seperti Rackspace dan GoDaddy (legacy) tidak menggunakan cPanel tetapi mempunyai sistem panel kawalan mereka sendiri. Sekiranya anda sudah menggunakan cPanel, mungkin sukar untuk menukar dan mempelajari antara muka baru.

 1. Sahkan Pemilikan Domain Anda

Langkah penting untuk memindahkan laman web anda ke penyedia hos web yang baru adalah memiliki hak milik domain yang betul terlebih dahulu. Nama domain adalah alamat laman web yang ditaip oleh pelanggan dan bakal pelanggan ke bar penyemak imbas untuk menjangkau laman web anda. Anda perlu mengekalkan pemilikan nama domain ini dan semua butiran pendaftaran yang berkaitan, seperti maklumat hubungan dan kaedah pembayaran, setiap tahun..

Dengan perincian pemilikan domain anda, anda perlu menentukan sama ada anda akan memindahkan pendaftaran domain ke penyedia host web baru anda atau beralih ke pelayan nama domain baru. Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai kedua-dua pilihan yang akan membantu dalam proses membuat keputusan anda.

 • Pindahkan Pendaftaran Domain

Apabila anda memindahkan pendaftaran domain ke penyedia host web yang baru, anda memindahkan semua yang berkaitan dengan perkhidmatan hosting laman web anda ke syarikat baru. Ini adalah proses yang memerlukan beberapa hari masa pemprosesan untuk diselesaikan, walaupun selalunya ia berlaku dalam satu jam. Anda perlu memberikan maklumat berikut kepada penyedia hos web lama.

 • Maklumat hubungan anda
 • Pembatalan tetapan pendaftaran peribadi atau dilindungi
 • Kebenaran untuk memulakan pemindahan domain
 • Maklumat penyedia hos web baru

Apabila proses selesai, penyedia hos web sebelumnya anda akan menghantar pengesahan elektronik mengenai pemindahan yang telah selesai.

 • Tukar Pelayan Nama Domain

Menukar pelayan nama domain adalah laluan yang lebih mudah diikuti semasa anda berusaha memindahkan laman web anda ke penyedia hos web yang baru. Pendaftaran domain tetap tidak tersentuh dan tetap dengan penyedia pelayan nama domain (DNS) asal anda. Syarikat DNS yang popular termasuk GoDaddy, NameCheap, dan Network Solutions. Syarikat-syarikat tersebut lebih terkenal sebagai pendaftar domain daripada syarikat hosting, walaupun mereka melakukan kedua-duanya. Dengan adanya akaun penyedia host web baru anda, anda hanya perlu mengarahkan pelayan nama domain dari syarikat hosting lama ke syarikat hosting web baru anda.

 1. Buka Akaun Web Hosting Baru

Terdapat pelbagai penyedia host web yang tersedia untuk keperluan hosting web anda. Masing-masing menawarkan ciri dan kemudahan yang sama yang anda terima semasa memindahkan laman web anda ke lokasi pelayan mereka. Beberapa penyedia hosting web yang lebih terkenal merangkumi syarikat berikut.

Senarai ini hanya mula mencalarkan permukaan pilihan web hosting yang tersedia untuk anda. Lakukan carian untuk syarikat penyedia hos web dan perhatikan semua pilihan, ciri dan kemudahan yang masing-masing sediakan. Dari senarai itu, pilih syarikat yang paling sesuai untuk anda. Mendaftar dengan perkhidmatan hosting memerlukan maklumat asas hubungan, kaedah pembayaran, nama domain dan sama ada anda akan memindahkan pendaftaran domain atau hanya menukar pelayan nama domain.

Setiap perkhidmatan hosting web menetapkan harga mereka sendiri dengan jumlah tipikal adalah $ 4,95 hingga $ 9,95 sebulan untuk perkhidmatan hosting. Sekiranya anda seorang syarikat yang serius, jangan menggunakan ciri-ciri harga. Sekiranya anda kekurangan wang dan baru bermula, tidak mengapa memulakan dengan penyedia kos rendah yang terkenal.

 1. Pindahkan Data Dari Hos Lama Anda

Dengan akaun hosting baru anda sekarang aktif, inilah masanya untuk mula memindahkan semuanya dari akaun perkhidmatan hosting web lama anda. Elakkan menutup akaun perkhidmatan hosting web lama anda sehingga semua data dan maklumat yang relevan dipindahkan ke perkhidmatan hosting baru. Setelah menutup akaun lama anda, penyedia hosting akan menghapus semua data laman web anda dan maklumat yang relevan dari pelayan mereka. Pada ketika itu, anda kehilangan akses ke sebarang maklumat yang mungkin masih ada di pelayan tersebut.

Tidak ada cara yang mungkin untuk mendapatkan maklumat ini setelah penghapusan, yang membuat anda bermula dari awal dan memerlukan pembinaan asas laman web baru. Anda akan kehilangan masa akses laman web yang berharga semasa anda dalam proses membina semula laman web. Masa yang hilang itu sama dengan penghasilan yang hilang dan generasi terdahulu kerana pelanggan dan bakal pelanggan tidak dapat mengakses laman web anda semasa berada di bawah.

Oleh itu, anda harus selalu membuat sandaran laman web anda setiap hari sehingga walaupun dalam senario di atas, anda dapat mengambil fail laman web anda. Buat sandaran melalui beberapa pemalam dan perkhidmatan untuk memastikan semuanya selamat.

 1. Muat turun Fail Sandaran Anda

Sebelum anda mula memindahkan semuanya dari penyedia hosting web lama anda ke penyedia hosting web baru anda, anda perlu membuat fail sandaran semua data laman web semasa anda. Ini akan memberi anda penghalang perlindungan sekiranya berlaku sesuatu ketika anda memulakan proses pemindahan ke perkhidmatan web hosting baru.

Proses sandaran bermula dengan anda masuk ke sistem panel kawalan pengguna. Dari saat itu, anda perlu mengakses bahagian panel kawalan yang mempunyai label ‘sandaran’ atau yang serupa. Nama fail yang tepat akan berbeza-beza mengikut setiap perkhidmatan web hosting yang anda gunakan. Di bahagian itu anda ingin memilih folder ‘public_html’ dan cari pilihan untuk memuat turun sandaran.

Apabila anda mengklik pada bahagian ‘memuat turun sandaran’, anda akan melihat pilihan sandaran yang tersedia untuk anda. Anda boleh memutuskan untuk memuat turun semua fail sandaran laman web atau bahagian fail sandaran subdomain. Ini adalah proses yang lebih mudah bagi anda untuk memuat turun semua fail sandaran laman web anda secara keseluruhan. Memfokuskan fail subdomain menimbulkan potensi untuk tidak sengaja melihat fail kritikal yang perlu dikendalikan oleh laman web anda dengan betul.

Muat turun semua fail sandaran anda dalam format yang dimampatkan yang kemudian anda akan muat naik ke pelayan yang ada di laman penyedia hosting web baru anda. Elakkan menyahkompres mana-mana fail ini kerana tindakan automatik yang akan dilakukan oleh pelayan hosting web baru anda semasa memuat naik fail sandaran anda. Setelah muat turun selesai, simpan fail ke komputer anda, log keluar dari sistem panel kawalan pengguna dan teruskan ke sistem panel kawalan pengguna yang digunakan penyedia hosting web baru anda.

 1. Muat naik Fail Sandaran Anda ke Akaun Baru

Setelah membuat akaun baru dengan penyedia host web, anda akan menerima e-mel yang mengandungi maklumat khusus mengenai perkhidmatan nama domain anda. Maklumat dalam e-mel tersebut akan memberi anda pelayan nama domain dan maklumat alamat IP untuk rancangan hosting yang anda pilih. Anda memerlukan maklumat ini untuk memuat naik fail sandaran anda ke pelayan hosting web yang baru.

Proses memuat naik fail sandaran bermula dengan anda log masuk ke sistem panel kawalan pengguna di akaun hosting web baru anda. Cari label bahagian ‘sandaran’ atau yang serupa di halaman utama panel kawalan. Di bawah bahagian itu, anda ingin mencari kotak muat naik fail untuk melakukan muat naik sandaran laman web penuh. Setelah mengklik butang itu, anda berpeluang mencari fail sandaran pada cakera keras komputer anda dan memilih fail tersebut untuk dimuat naik.

Semasa pelayan mula memuat naik fail sandaran laman web anda, anda akan mula melihat kemas kini status muncul di layar. Pelayan akan memaparkan status baris demi baris kerana setiap fail sandaran anda berjaya berpindah ke lokasi pelayan baru. Proses muat naik biasa mengandungi dua halaman dan anda akan mengetahui prosesnya selesai apabila halaman kedua selesai memuat naik. Kemas kini status dipaparkan di layar yang memberi tahu anda bahawa anda sekarang boleh mulai membuat penyesuaian laman web yang anda anggap perlu.

 1. Periksa Fungsi Pangkalan Data

Oleh kerana sistem berfungsi untuk memindahkan semua fail sandaran laman web anda ke lokasi pelayan baru, secara automatik ia akan menghilangkan maklumat nama pengguna dan kata laluan yang relevan yang merupakan sebahagian daripada akaun pangkalan data My SQL anda. Untuk itu, anda perlu mencari bahagian pengguna pangkalan data yang sesuai dalam sistem panel kawalan pengguna utama dan memasukkan maklumat ini ke dalam sistem.

Anda juga perlu mengemas kini nama pengguna dan maklumat asas lain di bahagian akaun FTP pelayan hosting web anda. Untuk mencapai ini, anda harus log masuk ke pangkalan data akaun FTP melalui maklumat alamat IP laman web. Anda kemudian dapat membuat perubahan yang diperlukan pada nama pengguna, kata laluan, kebenaran laman web dan maklumat lain yang berkaitan. Pastikan menyimpan perubahan anda sebelum keluar dari bahagian sistem panel kawalan ini. Perubahan yang anda buat di bahagian proses ini adalah elemen penting di belakang tabir laman web anda.

 1. Tukar Pelayan Nama Domain Anda

Dengan maklumat di belakang tabir berfungsi dengan baik, anda sekarang perlu fokus pada penyampaian maklumat laman web yang dilihat oleh pelanggan dan bakal pelanggan ketika mereka sampai di laman utama laman web anda. Untuk bahagian proses migrasi ini, anda akan mengubah lokasi pelayan nama domain anda. Proses bermula dengan anda masuk ke panel kawalan pendaftaran akaun penyedia hosting web anda.

Anda mencari bahagian ‘pelayan nama domain’ atau sesuatu dengan nama yang serupa. Maklumat yang anda lihat di bahagian itu akan serupa dengan maklumat ini.

 • Lama-Webhost.com
 • Lama-Webhost.com

Anda akan mengganti maklumat ini dengan maklumat pelayan nama domain untuk akaun hosting laman web baru anda. Maklumat penggantian untuk proses ini terdapat dalam e-mel pengesahan yang anda terima semasa membuka akaun perkhidmatan hosting web baru dengan penyedia baru. Lakukan perubahan dengan mengganti bahagian ‘old-webhost.com’ dari data pelayan nama domain dengan maklumat-webhost.com yang baru. Setelah selesai, anda boleh menyimpan perubahan dan keluar dari sistem panel kawalan pengguna.

 1. Elakkan Membuat Perubahan Laman Web

Selama masa peralihan beralih ke pelayan nama domain baru, elakkan membuat perubahan pada kandungan atau susun atur laman web anda. Oleh kerana pelayan berfungsi untuk membuat perubahan yang anda minta, maklumat baru yang anda tambahkan mungkin tidak muncul di lokasi laman web baru anda. Begitu juga, setiap maklumat yang anda hapus dalam tempoh peralihan ini mungkin masih muncul dalam kandungan setelah pertukaran pelayan selesai.

Mungkin diperlukan 12 hingga 24 jam untuk perubahan pelayan nama domain. Selama masa itu, pelanggan dan bakal pelanggan anda akan terus melihat penampilan laman web yang sama ketika tiba di halaman rumah anda. Laman web anda akan tetap terbuka untuk penjanaan penjualan dan potensi penangkapan petunjuk seperti biasa kerana semua kerja yang dilakukan berlaku di belakang tabir.

 1. Uji Perubahan Web Hosting

Apabila perubahan pelayan nama domain selesai, anda akan menerima e-mel pengesahan dari penyedia hosting web baru anda. Pada ketika itu, anda boleh membatalkan perkhidmatan hosting web dengan penyedia lama anda kerana anda kini mempunyai jaminan bahawa semuanya ada agar laman web anda berfungsi dengan baik di lokasi barunya. Dengan perubahan yang dilakukan secara rasmi, anda pasti ingin menguji laman web untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik.

Semasa anda menguji laman web anda di lokasi barunya, periksa fungsi asas dengan memastikan bahawa semua pautan luaran dan dalaman anda berfungsi dengan baik. Hantar e-mel ujian ke blog atau perkhidmatan langganan buletin anda. Lihat setiap halaman anda untuk memastikan bahawa susun atur muncul dengan betul dan semua kandungan anda berada di tempatnya.

Pemikiran Akhir

Proses memindahkan laman web dari satu penyedia hos web ke penyedia hos web yang lain cukup mudah, tetapi juga dapat diliputi dengan kerumitan. Ini adalah sesuatu yang dilalui oleh setiap pemilik perniagaan sekurang-kurangnya sekali dalam kerjayanya kerana perniagaan mengatasi keadaan penyedia hosting sekarang. Sepanjang perjalanan ada saat-saat kekecewaan dalam memahami sepenuhnya bagaimana membuat perubahan bahagian, memuat naik fail baru atau membuat perubahan lain yang relevan.

Atas sebab itu, ada baiknya menyediakan penyedia hos web yang boleh dipercayai dengan sistem sokongan teknikal yang berfungsi sepenuhnya. Perkara penting yang perlu diingat semasa memindahkan laman web anda ke penyedia hos baru adalah mengambil satu langkah pada satu masa. Mempunyai fail sandaran yang tersedia sebagai penghalang perlindungan sekiranya ada yang tidak kena. Setelah proses penghijrahan selesai, tarik nafas lega dan bangga dengan pencapaian teknologi baru anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map